Για την ελληνική διαιτησία, την παρουσία ξένων και την αντικατάταση τους από Έλληνες μίλησε ο Υπεύθυνος ανάπτυξης - εκπαίδευσης ΚΕΔ, Σταύρος Μάνταλος, στη "Δίκη στο Οpen"
Αναλυτικά όσα είπε:
«Φταίμε και εμείς για την κατάσταση αυτή. Ερχονται ξένοι αμφιβόλου ποιότητας αλλά ήρθε ο καιρός να αλλάξει η εικόνα αυτή. Οι διαιτητές μας δίνουν τα διαπιστευτήρια στην Ευρώπη και πάνε καλά. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σεμινάριο διαιτησίας και αξιολογήσαμε πολλούς στην επόμενη κατηγορία. Εϊναι ένα στοίχημα που θα αναδιαμορφώσει την εικόνα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ήρθαν νέοι, έχει ανοίξει η όρεξη και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε μια όρεξη για δουλειά».
Για Κλάντεμπεργκ και Μπένετ: «Συνεργαστήκαμε και με τους δυο. Ο Κλάτενμπεργ επέλεξε να αρκεστούμε μόνο στα καθήκοντα του ερασιτεχνικού. Το ίδιο έκανε και από την πλευρά του ο Μπένετ αλλά μαζί γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, βρήκαμε διαιτητές, κάναμε σεμινάρια. Εϊναι πιο ομαδικός, έχει άποψη, έχει ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες και αυτός θα δώσει τις κατευθύνσεις αλλά θα ακούσει και εμάς».
Για τους Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι: «Αυτό θα το δούμε. 'Ατυπα κάτι τέτοιο γινόταν όταν σε ορισμούς Ελλήνων διαιτητών η εκάστοτε ΚΕΔ μετρούσε τους διαιτητές και έκρινε ποιοι είναι σε καλή κατάσταση για να σφυρίξουν. Μέσα από την κουβέντα επέλεγαν τον κατάλληλο. Εκτιμώ ότι υπάρχει πρόθεση να επιστρέψουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι».
Για τα λάθη των ξένων διαιτητών: «Πάντα υπάρχουν διαιτητές που διδάσκουν αλλά θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Δεν μπορεί να περνά από την κλειδαρότρυπα ο έλεγχος του εκάστοτε διαιτητή και ο ξένος επειδή θα φύγει να μην το βιώνει».
Για το «κόψιμο» πολλών διαιτητών: «Κριτήριο είναι και η ηλικία. Όταν το όριο είναι στα 38, είναι σοβαρό κριτήριο να λάβει ο αρχιδιαιτητής την απόφαση του. Κρίναμε ότι κάποιοι διαιτητές που είχαν κολλήσει, θα έπρεπε να δώσουν τη θέση τους σε κάποιους άλλους που μπορεί να εξελιχθούν».
Για το πότε θα δούμε αποτελέσματα: «Χωρίς τη στήριξη όλων δεν μπορούμε να πετυχουμε τίποτα. Οι παράγοντες πρέπει να στηρίξουν, οι δημοσιογράφοι επίσης. Αν κάθε Δευτέρα βγαίνει ο οποιοσδήποτε και λέει μια γνώμη, δύσκολα θα κάνουμε τη διαφορά. Υπάρχει επίπεδο και όρεξη και αν στηριχθούν οι Έλληνες διαιτητές θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο κ. Μπαλτάκος πιστεύει ότι θα πρέπει να ελληνοποιηθεί το πρωτάθλημα και η διαιτησία. Πρέπει να δουλέψουμε. Θέλουμε τη στήριξη από τους παράγοντες, τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους. Πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πετύχουμε κάτι διαφορετικό».
Για την ανάλυση των φάσεων: «Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας πρέπει να μείνει στο εσωτερικό. Διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε μια συνέχεια και μια ομαλότητα στις αποφάσεις. Εϊναι κάτι δύσκολο για να πετύχει. Πρέπει να υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα για να βγαίνουν φάσεις στη δημοσιότητα».
Για το ποια είναι η εγγεγραμένη ιδιότητα του: «Του διαιτητή ποδοσφαίρου».
Επιπλέον, τόνισε ότι: «Φταίμε όλοι που φέραμε την κατάσταση εδώ, δηλαδή στο να υπάρχουν ξένοι διαιτητές και να υποτιμάτε ο Έλληνας διαιτητής. Ας αναρωτηθούμε τι συνέβη και φτάσαμε εδώ; Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί χωρίς τρικλοποδιές. Για την αγωνιστική κατάσταση έχουμε μερίδιο ευθύνης μεγάλο αλλά έχουν και άλλοι μερίδιο ώστε να οδηγηθούν οι διαιτητές στις ενώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος για αυτό».
Για την επαγγελματική διαιτησία: «Φέτος, δεν θα είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση»
Για το ποιοι θα ορίσουν τους εκπαιδευτές: «Η ΚΕΔ. Έχει αναρτήσει πίνακες η ΚΕΔ με τους Ελληνες εκπαιδευτές. Θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Έχουν επιλεγεί κάποιοι χωρίς εξετάσεις αλλά έχουν προγραμματιστεί εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους. Δεν κλέινουμε την πόρτα στον παλιό Έλληνα διαιτητή που θέλει να βοηθήσει στην εκπαίδευση».
Για τα μαθήματα των ενώσεων και των συνδέσμων: «Τα τελευταία χρόνια παραλαμβάνουμε υλικό από την UEFA, το επεξεργαζόμαστε και στέλνουμε το μάθημα με το κατάλληλο υλικό που πρέπει να γίνει σε όλο το πανελληνιο. Τα μαθήματα πλέον είναι πιο πρακτικά. Στο παρελθόν μιλούσε κάποιος και απλά τον ακούγαμε. Τώρα υπάρχει και υλικό στο μάθημα».
Για τη φωτογραφία του Μπένετ: «Είδατε μια φωτογραφία. Πώς προεκυψε το γλέντι και τα κλαρίνα, δεν μπορώ να καταλάβω. Διανυκτερεύσαμε και μετά πήγαμε σε κάποια παιχνίδια ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ο Μπένετ»