Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ Χάρης Τσιλιώτης και μίλησε για το θέμα με τη διαιτησία στη Super League 1 και το θέμα με τον παράνομο στοιχηματισμό και τις διαβαθμίσεις στις ποινές.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσιλιώτης:
Για τις διαβαθμίσεις στις ποινές για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Είναι κλασική περίπτωση που η ΕΠΟ δια του πειθαρχικού κώδικα δε θέλει να τιμωρήσει η δε θέλει να τιμωρήσει αυστηρά ομάδες οι οποίες ενδέχεται στο μέλλον να συλληφθούν ότι είναι μπλεγμένες σε χειραγωγημένα παιχνίδια. Η ήδη είναι, ότι γνωρίζει πως κάποιες ομάδες είναι και δεν θέλει να οδηγηθούμε στον υποβιβασμό. Αλλά είναι η πρώτη φορά; Πόσες φορές είδαμε να προβλέπεται για περιπτώσεις παράνομης, αντιαθλητικής, αντικανονικής συμπεριφοράς ομάδων ή παραγόντων να προβλέπεται η ποινή του υποβιβασμού και στο τέλος να μην επιβάλλεται. Γιατί η ομάδα η οποία παρανόμησε και θα έπρεπε να υποβιβαστεί έχει τη δύναμη να κατεβάζει τους οπαδούς της στους δρόμους, να κλείνει δρόμους, να παρεμβαίνει στην πολιτική εξουσία, τους τοπικούς βουλευτές, υπουργούς και πάει λέγοντας. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται η πολιτική ηγεσία, τροποποιεί τον κανονισμό, ο υποβιβασμός γίνεται αφαίρεση βαθμών και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Εδώ τώρα το προλαβαίνει η ΕΠΟ. Πριν φτάσουμε εκεί, να προλάβουμε τις συνέπειες πριν ξεφύγουν και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε και μπλέξουμε το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό».
Για την άσκηση πίεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη προς στον πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν για ξένους διαιτητές: «Δεν νομίζω να γίνεται σε άλλη χώρα. Και για να είμαι δίκαιος, δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εμπλέκεται σε αυτές τις καταστάσεις. Αλλά όταν υπάρχει αυτή η πίεση από τους ιδιοκτήτες των ομάδων να παρέμβει γιατί θα τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα. Πράγματι υπάρχει πλήρης καχυποψία, δεν μπορεί να παίξει Έλληνας διαιτητής σε ντέρμπι. Σας λέω ότι η διαιτησία του κ. Παπαπέτρου, πλην αυτού του λάθους που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, ήταν μια χαρά. Και το πέναλτι, οι σχολιαστές διαιτησίας είπαν ότι δεν ήταν, και το οφσάιντ καλώς δόθηκε. Δεν γίνεται συζήτηση για τα λάθη του Ντίας στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός αλλά για το λάθος του Παπαπέτρου στο ΠΑΟΚ-Άρης. Όταν υπάρχει αυτή η δυσπιστία, τελικά θα παρέμβει ο πρωθυπουργός για να έρθουν ξένοι διαιτητές. Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Και δεν νομίζω πρωθυπουργός άλλης χώρας να ασχολείται με το ποιοι διαιτητές θα διευθύνουν τα ντέρμπι του πρωταθλήματος».
Για τις παθογένειες του ελληνικού κράτους στον αθλητισμό: «Αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης αλλά και όταν έχουμε αλλαγή υπουργού και γενικού γραμματέα, υπάρχει αυτό το πρόβλημα το οποίο δεν αφορά βέβαια μόνο τον αθλητισμό, αφορά εν γένει τον κρατικό μηχανισμό και τη δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα γενικότερο και το βλέπουμε και σε άλλα θέματα κυρίως σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης η ακόμα και στη «γειτονιά» μας στην Ιταλία που βλέπουμε να κάνουν μήνες διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση, η διοίκηση όμως συνεχίζει, δεν παραλύει το κράτος. Εδώ είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και παραλίγο να είχαμε καταστάσεις οι οποίες θα ξέφευγαν».
Για το ότι η ΕΕΑ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει ποινές για τους χειραγωγημένους αγώνες: «Έχω πει ότι και αρμοδιότητες που έχουμε για να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ομάδες, σε ΠΑΕ, αυτές όταν πηγαίνουν στις επιτροπές της ΕΠΟ, οι αποφάσεις μας τελικά δεν εκτελούνται όχι γιατί δεν είναι σωστές αλλά γιατί σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, έχουν υποπέσει στην τρίμηνη παραγραφή».
Αν τα πειθαρχικά αδικήματα δεν είναι απαράγραπτα: «Προφανώς όχι. Και μάλιστα όχι μόνο δεν είναι απαράγραπτα αλλά προβλέπεται και μία τόσο σύντομη παραγραφή τριών μηνών που τελικά οι αποφάσεις μας δεν εκτελούνται».
Για την επιστολή Βρούτση για την κωδικοποίηση του αθλητικού δικαίου: «Η αλήθεια είναι ότι η πολυνομία είναι ένα πρόβλημα. Γι αυτό και υπάρχει η κεντρική επιτροπή κωδικοποίησης, υπό τον πρωθυπουργό, η οποία ασχολείται με την κωδικοποίηση διαφόρων κλάδων του δικαίου. Είναι ευχάριστο το ότι γίνεται και στο αθλητικό δίκαιο.
Πώς θα χτυπηθεί το παράνομο στοίχημα: «Οπωσδήποτε χρειάζονται κανόνες σαφείς, οι οποίοι δεν αλλάζουν συνέχεια. Η κωδικοποίηση είναι ένα θετικό βήμα αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εφαρμόζονται και οι κανόνες, δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν και να είναι κωδικοποιημένοι».
Για την αποκάλυψη της εκπομπής για το κόλπο των στοιχηματζήδων με τα κρυπτονομίσματα: «Οι εγκληματίες σε κάθε επίπεδο, είτε στο οικονομικό έγκλημα, είτε στο οργανωμένο έγκλημα πάντα προσπαθούν να βρουν μεθόδους που να προπορεύονται της καταπολέμησης της εγκληματικότητας από την Αστυνομία. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος του κράτους. Διότι το κράτος είναι ταγμένο για να πατάξει, όχι μόνο δια της νομοθετικής εξουσίας, όχι μόνο δια της θεσπίσεως των νόμων αλλά της εκτελέσεως, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και της σύλληψης των εγκληματιών και στο τέλος της προσαγωγής τους στη δικαιοσύνη για την επιβολή των ποινών. Εδώ φαίνεται ότι ο κ. Βουρλιώτης κάνει εξαιρετική δουλειά, δεν είναι τυχαίος, είχε μεγάλο έργο και ως εισαγγελέας αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Ο κ. Τσιλιώτης πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ δυσάρεστες, δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο που είναι ένα παιχνίδι, είναι θέαμα. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε ωραίο θέαμα αλλά και αγώνες που να παίζονται μέσα στα γήπεδα και όχι εκτός αυτών. Όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, καταλαβαίνετε ότι και η εμπιστοσύνη των φιλάθλων κλονίζεται και δεν μπορεί να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή να βλέπουμε αγώνες και να τους απολαμβάνουμε ακριβώς έτσι όπως είναι. Χρειάζονται πάρα πολλά, ακόμα είμαστε στην αρχή. Υπάρχουν πρόσωπα, αναφέρθηκαν ονόματα της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας που έχουν τη βούληση να τα αντιμετωπίσουν αλλά δεν αρκεί. Στον χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλοί παίκτες, πολλοί παράγοντες και πρέπει όλοι να συμβάλλουν.
Αν τα μέλη της ΕΕΑ φοβούνται τους μεγαλοεπιχειρηματίες που βρίσκονται στο ποδόσφαιρο: «Εμείς δεν έχουμε δεχτεί ποτέ ούτε παρεμβάσεις, ούτε πιέσεις από την πολιτική ηγεσία. Μιλάω για τη σύνθεση της επιτροπής από τον Νοέμβριο του 2021. Προσωπικά δεν έχω δεχτεί ποτέ πιέσεις, ούτε από τον εκάστοτε υπουργό, ούτε από παράγοντες. Χρειάζονται όλοι οι παίκτες να συμβάλλουν σε αυτό. Όταν όμως υπάρχουν παίκτες που κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση, τα πράγματα δεν είναι εύκολα»