Ο ποινικολόγος, Γιάννης Απατσίδης, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΙ» για την ελληνοποίηση του Ρομάνο και τα δεδομένα στην υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού.
«Σε κάθε περίπτωση υπογράφει την αίτηση ο γεν. γραμματέας ιθαγένειας. Η χειρόγραφη αίτηση είναι Ιουλίου και δεν έχει δημοσιευτεί από τότε κάποια άλλη απόφαση, όπως ένα ΦΕΚ. Νόμιζα ότι κάποιος την πλαστογράφησε. Είναι προφανώς γνήσια. Υπάρχει αναφορά σε μία προηγούμενη αίτηση και σε απονομή ιθαγένειας.Η σιωπή σημαίνει ότι ίσως εκτίθεται κάποιο πρόσωπο. Αν όντως δεν έχουν τηρηθεί νόμιμες προϋποθέσεις, υπάρχει αδίκημα παράβασης καθήκοντος. Για να ακυρωθεί, πρέπει να κινηθεί κάποιος που έχει έννομο συμφέρον ή αυτεπάγγελτα. Θα πρέπει να ελεγχθούν και να δώσουν την αιτιολογία της πράξης».
Για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού τόνισε: «Ασχέτως μυστικότητας, αυτή μπορεί να διατηρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι ορθό να υπάρχουν αρχικά στα ονόματα. Η παραγγελία είναι ένα έγγραφο της δικογραφίας και δεν μπορεί να έχει αυτή τη μορφή.
Δεν γνωρίζω αν ισχύει ότι υπάρχει παραγγελία. Ο εποπτεύων εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε γραπτή παραγγελία; Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να διατάξει τον κατώτερο. Ζητήστε να δείτε το έγγραφο. Υπάρχει ρητή εντολή; Σύμφωνα με τον κώδικα οργανισμού και δικαστηρίων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που έδωσε εντολή στον εισαγγελέα θα έπρεπε να εκτελεστεί. Αλλιώς είναι ελεγκτέος.
Αν του ζητηθεί με το άρθρο του 147, ακόμη και αν διαφωνούσε έπρεπε να εκτελέσει και μετά να θεμελιώσει τη διαφωνία του. Κρατάω επιφυλάξεις αν ήταν εντολή η ζήτησε, απλά, ενημέρωση. Εδώ προκύπτει ότι η ανακρίτρια, μάλλον, θα διαφώνησε γιατί δεν θα είχε τον χρόνο να μελετήσει, γι' αυτό δεν προσυπόγραψε. Τα εντάλματα σύλληψης εκδίδονται με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή»