Η Αγγλία «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποκλεισμού από το Euro 2028 αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ.Στάρμερ παρέμβει στο αυτοδιοίκητο προχωρώντας στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρο στη χώρα..
Οι Sunday Times αποκαλύπτουν επιστολή του γενικού γραμματέα της UEFA Θ.Θεοδωρίδη προς τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Λ.Νάντι αναφέρεται ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αθλήματος.
Σύμφωνα με το αντίγραφο της επιστολής που διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προειδοποιεί για τα σχέδια που ξεκίνησε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την αποτυχημένη έναρξη της ευρωπαϊκής Super League το 2021. Μέσα στα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης είναι να μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να επιτρέπει στην ρυθμιστική αρχή να παρακάμπτει αποφάσεις των συλλόγων για τα τηλεοπτικά έσοδα.
«Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από κρατική παρέμβαση, προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη των αθλητικών αγώνων. Η τελική κύρωση θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες», αναφέρει η επιστολή.
Οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμποδίζουν ομάδες να διοργανώνουν φιλικούς αγώνες σε ορισμένες “εχθρικές” χώρες ή να αποθαρρύνουν ξένους επενδυτές. Αν παραβιαστούν οι κανόνες της UEFA, η Αγγλία κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Euro - το οποίο φιλοξενείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία-, το Champions League, αλλά και τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η ιδέα για τη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου ξεκίνησε όταν έξι αγγλικοί σύλλογοι απείλησαν να αποχωριστούν για να σχηματίσουν την European Super League για να ανταγωνιστούν το Champions League.
Όπως αναφέρει το protothema, η διαμάχη ξέσπασε με τους οπαδούς να αντιτίθενται ευρέως στην ιδέα και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η FA να απειλούν να εκδιώξουν τους συλλόγους από την Premier League.
Οι σύλλογοι ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ.