powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝ: "Κανείς δεν θέλει λύση"

Ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν προχθές στα γήπεδα εξέδωσε το αθλητικό τμήμα του Συνασπισμού. Αναλυτικά:

"Μετά από τόσα περιστατικά βανδαλισμών που συμβαίνουν διαχρονικά μέσα κι έξω από τα γήπεδα, έχει πλέον καταγραφεί στη συνείδηση της φίλαθλης κοινωνίας τόσο η απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όσο και η έλλειψη διάθεσης από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις κυβερνητικές ηγεσίες να λύσουν το πρόβλημα.
Για άλλη μια φορά, η τραγικά ανεύθυνη αντίδραση όλων των φορέων μετά τα γεγονότα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου 2010 στη Καβάλα και τα Ιωάννινα, επιβεβαιώνουν και τις ολοκληρωτικές τους ευθύνες, τις οποίες ο ένας προσπαθεί να μεταθέσει στον άλλο.
Οι μεν φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι ΠΑΕ καλούν για τιμωρία των φυσικών αυτουργών, τους οποίους όμως οι ίδιοι συντηρούν, συμφωνούν για μαζική παραχώρηση εισιτηρίων και μετακινούν οργανωμένα. Τρεις ημέρες πριν, απαιτούσαν την άρση του ποσοστού 10% που παρακρατείται από τα έσοδα των εισιτηρίων, ως αποζημίωση για το λειτουργικό κόστος της φύλαξης των γηπέδων από την πολιτεία. Σήμερα έρχονται να παραδεχτούν δημοσίως την αποτυχία του συστήματος των ιδιωτικών security. Ενδιαφέρονται μόνο για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, την κερδοφορία και είναι οι ηθικοί αυτουργοί της βίας στα γήπεδα, για την οποία πρέπει να απολογηθούν.
Η σημερινή αθλητική ηγεσία, με πρόσφατες διακηρύξεις έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας. Έχει κληρονομήσει τις νομοθετικές παλινωδίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και την επιπόλαιη αναίρεση αθλητικών νόμων από υπουργό σε υπουργό. Την υποταγή στη λογική του πολιτικού κόστους, αντί για την εφαρμογή, όπως όφειλαν, της αθλητικής νομοθεσίας. Έχει αφήσει σε πλήρη ασυδοσία την λειτουργία των ΠΑΕ, που όμως εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τον ΟΠΑΠ. Ακόμα και σήμερα εάν προχωρούσε έλεγχος των ΠΑΕ Α’ εθνικής κατηγορίας, οι μισές θα έπρεπε να κλείσουν λόγω εκκρεμοτήτων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς , που κατά τ’ άλλα βουλιάζουν, εφορία κλπ.
Ο Συνασπισμός καλεί την αθλητική ηγεσία, σαν πρώτο μέτρο καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα, να άρει τον οικονομικό και φορολογικό παράδεισο της ανομίας και της αδιαφάνειας, που οι δικομματικοί προκάτοχοί της έχουν στήσει για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Να άρει τη λευκή επιταγή που έχει δοθεί στους διαπλεκόμενους μεγαλοπαράγοντες για τη διαχείριση και την εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου των φιλάθλων.
Εκτός κι αν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, ενόψει των επιχειρούμενων σκληρών μέτρων που πάλι θα κληθούν να πληρώσουν οι μισθωτοί, τα αυξανόμενα κρούσματα βίας αποτελέσουν ένα καλό άλλοθι για επιβολή νέων κατασταλτικών μέτρων και τα γήπεδα αποτελέσουν μια καλή βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας".