powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Απαραίτητη η Εξεταστική για τους Ολυμπιακούς

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου
sotiristr@pegasus.gr
http://sottriant.blogspot.com

Την ώρα που η συζήτηση για τις Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή και ειδικά αυτής για την οικονομία φουντώνει, οι στιγμές της εθνικής ανάτασης και περηφάνιας που έζησαν όλοι οι Ελληνες προ έξι ετών επανέρχονται. Ηταν οι στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι στιγμές που η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μεγάλες αποστολές, αλλά και με μεγάλο τίμημα.

Τόσο μεγάλο που ίσως να ευθύνεται κατά ένα μέρος για αυτό που γίνεται τώρα. Για την απώλεια θέσεων εργασίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εισαγωγή της χώρας στην επιτήρηση. Την ώρα αυτή γεννάται το ερώτημα αν πρέπει να γίνει και μια Εξεταστική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που καταχρέωσαν τους Ελληνες και τους ανάγκασαν να πληρώσουν πανάκριβα τα έργα και το περίφημο σύστημα ασφαλείας C4I.

Την ώρα αυτή έρχονται προφητικά τα λόγια ενός ανθρώπου, όπως υπενθύμισε η «Ελευθεροτυπία» το περασμένο Σάββατο. Είναι τα λόγια του αείμνηστου Μιχάλη Παπαγιαννάκη, εκ των συνεπέστερων αγωνιστών της Ελλάδας και της δημοκρατίας που ψύχραιμα και νηφάλια λίγες ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και μέσα στη γενική ευφορία για το επίτευγμα της νέας Ελλάδας έλεγε μιλώντας στην «Κυριακάτικη Αυγή»: «Η αντίθεσή μου με τους Αγώνες ήταν αντίθεση με την ντόπα και τους χορηγούς, αλλά κυρίως ήταν αντίθεση με το τεράστιο κόστος. Πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία έχουν σχέση με την αύξηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Το κόστος θα είναι τελικά τριπλάσιο απ' ό,τι είχαμε αρχικά υπολογίσει».

Επισήμως το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υπολογίζεται σε 11,2 δισ. ευρώ. Ανεπισήμως είναι πολύ μεγαλύτερο. Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την οποία θα παρελάσουν άπαντες όσοι είχαν σχέση με εκείνο το «πάρτι». Ακόμη και κυρίες με ατσαλάκωτα ταγέρ που επιχείρησαν να ηγηθούν του έθνους για να εξηγήσουν ποιοι και γιατί μας επέβαλαν τα πανάκριβα και αχρείαστα συστήματα ασφαλείας και τα πανάκριβα και αχρείαστα έργα που καταχρέωσαν τους Ελληνες...