Η "Δίκη" αποκαλύπτει την επιστολή του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για το θέμα των αθλητικών δικαστών.
Ιδού το πλήρες κείμενο:
"Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Πληροφορηθήκαμε, δια του τύπου, ότι προτίθεστε να προβείτε σε ρυθμίσεις σχετικά με τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και, για τον λόγο αυτό, προβήκατε στην κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Από την εξέταση του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα του άρθρου 48 προέκυψαν κάποιες εύλογες απορίες που κρίνουμε ότι πρέπει να διευκρινισθούν πριν την ψήφισή του, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες, οι οποίες θα δημιουργήσουν καχυποψίες στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην παρ. 1α του άρθρου 48 του νομοσχεδίου ότι «Τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου είτε λειτουργούν στο πλαίσιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) είτε στο πλαίσιο Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, αποτελούνται από δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό, κατά τον αρχική τοποθέτησή τους, Πρωτοδίκη ή Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων, που ορίζονται εναλλάξ, στα πρωτοβάθμια όργανα και από τρεις (3) Εφέτες της Πολιτικής Δικαιοσύνης και δύο (2) Εφέτες της Διοικητικής Δικαιοσύνης στα δευτεροβάθμια όργανα για τριετή θητεία.» Στο παρόν άρθρο δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι η ποσόστωση των δικαστών της Πολιτικής και της Διοικητικής Δικαιοσύνης στα πρωτοβάθμια όργανα, όπως ρητά αναφέρεται στα δευτεροβάθμια όργανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση από ποιους δικαστές θα αποτελούνται τα πρωτοβάθμια όργανα, καθώς και να διευκρινισθεί τι εννοείται με τον ορισμό των δικαστών εναλλάξ. Ίσως η διάταξη θα πρέπει να καθορισθεί όπως στην συγκρότηση της επιτροπής δεοντολογίας.
Στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου αναφέρεται ότι οι δικαστές των
πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Θεωρούμε επιβεβλημένο να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο ορίζονται προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες κατά τη διαδικασία συγκρότησης των παραπάνω οργάνων. Υποθέτουμε ότι η διάταξη εννοεί ότι οι δικαστές εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, πλην όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί, προς αποφυγήν παρερμηνειών.
Τέλος, είναι απαραίτητο να τεθεί μεταβατική διάταξη, η οποία να καθορίζει την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου μετά τη λήξη της θητείας των λειτουργούντων σήμερα δικαστικών οργάνων του Ποδοσφαίρου.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε και ένα ζήτημα, το οποίο θα σας είχαμε θέσει αν είχαμε λάβει γνώση της πρόθεσή σας να προβείτε σε ρυθμίσεις στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, προκειμένου να διευθετηθεί και το οποίο αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για τη συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ (ΠΕΕΟΔ) από τακτικούς δικαστές, η οποία δεν εντάχθηκε στο ν. 4326/2015, όπως έγινε με το Διαιτητικό Δικαστήριο του Ποδοσφαίρου και μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί και το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των εταίρων του ποδοσφαίρου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας"