powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

"Αντιφατική η πρακτική της UEFA για τη Βόρεια Μακεδονία"

Ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας τοποθετήθηκε με επιστολή του για το θέμα που ανέκυψε με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας: 

"Αγαπητή «Δίκη»,

Αναφορικά με το θέμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι στιγμής κάποιοι βλέπουν μόνο το δένδρο (κωδικό χώρας ISO κλπ.) και όχι το δάσος.

Δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό ότι η UEFA επιτρέπει, επί της ουσίας, στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, να έχει διπλή αθλητική ονομασία.

Η ίδια η UEFA αναφέρει στον ιστότοπό της: α) ότι μέλος της είναι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι της «Μακεδονίας») και β) ότι στο UEFA EURO 2020 αγωνίζεται η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι της «Μακεδονίας»), καθώς βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5(1) του καταστατικού της UEFA, κάθε εθνική ομοσπονδία-μέλος της πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς μια χώρα «αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητο κράτος από την πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών» (δείτε και «Ευρωπαϊκό μοντέλο οργανωμένου αθλητισμού»).

Παρόλα αυτά, η UEFA επιτρέπει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας (ρητά ή σιωπηρά, ίσως και εν αγνοία της μέχρι τώρα) να αυτοπροσδιορίζεται παράλληλα και ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας», χρησιμοποιώντας μάλιστα ως σήμα, της Ομοσπονδίας (στο διαδίκτυο κλπ.) και στη φανέλα της εθνικής της ομάδας, τα αρχικά της δεύτερης αυτής ονομασίας («ΦΦΜ»).

Η πρακτική αυτή, της UEFA, είναι ανακόλουθη και αντιφατική και προκαλεί αδικαιολόγητη σύγχυση στο κοινό.

Η κοινή λογική - και όχι μόνο - λέει ότι το όνομα αναφοράς, που προσδιορίζει/καθορίζει το όνομα μιας εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν μπορεί παρά να είναι το συνταγματικό/erga omnes αναγνωρισμένο όνομα του κράτους στο οποίο η ομοσπονδία είναι εγκατεστημένη (εν προκειμένω: Βόρεια Μακεδονία, συνταγματικές αναθεωρήσεις I-XXXVI).

Με την απάντησή της στην ελληνική κυβέρνηση η UEFA διαδήλωσε την πάγια θέση της ότι «δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης, και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της», παρότι βέβαια αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως και σε μη αθλητικές λεπτομέρειες της (πολιτικής) Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για τους λόγους αυτούς είμαι της άποψης ότι, στη βάση κυρίως του άρθρου 5(1) του καταστατικού της, η UEFA μπορεί και κατά τη γνώμη μου οφείλει να ζητήσει από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, να χρησιμοποιεί στις διοργανώσεις της μόνο την επίσημη και αναγνωρισμένη αθλητική ονομασία της, αυτή δηλαδή της ιδιότητας μέλους (membership)".