Ως μια περιττή πολυτέλεια αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση στα χρόνια του ΔΝΤ η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στον Βόλο και τη Λάρισα.
Η ελληνική υποψηφιότητα κέρδισε τη μάχη τον Φεβρουάριο του 2009, όμως οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση σε δραστική μείωση του αρχικά προβλεπόμενου κόστους και σε διάφορες λόου μπάτζετ προτάσεις, ώστε οι αγώνες να γίνουν επί ελληνικού εδάφους αλλά να είναι εναρμονισμένοι με την Ελλάδα του σήμερα που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.
Το τελικό κόστος της διοργάνωσης βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση για τον αν η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση.
Η τελική εισήγηση που έφτασε από την ελληνική οργανωτική επιτροπή είναι 126 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό προβλέπονται τα αθλητικά έργα, η διεξαγωγή των αγώνων και οποιοδήποτε άλλο έξοδο αφορά τη διοργάνωση.
Το προαναφερθέν ποσό μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που βρεθούν χορηγίες, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιθυμεί τα χρήματα αυτά να δοθούν μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Η καταβολή του ποσού θα γίνει τμηματικά σε τέσσερα χρόνια και η τελευταία δόση θα καταβληθεί το 2014 οπότε προβλέπεται και να κλείσει ο λογαριασμός.
Το αρχικό κόστος για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης ήταν 358 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να δοθούν για την κατασκευή του «μεσογειακού χωριού». Δηλαδή του χώρου που θα φιλοξενούσε τις αποστολές αθλητών πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Ομως, παρά τον κίνδυνο αντιδράσεων από την πλευρά της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, στις αρχές Δεκέμβρη έπεσε η πρόταση για τη δημιουργία πλωτού μεσογειακού χωριού.
Αυτή ήταν η εναλλακτική πρόταση που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και προτάθηκε στη ΔΕΜΑ.
Οι περίπου 6.000 αθλητές που αναμένεται να έρθουν για τους αγώνες, αν τελικά η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως», θα φιλοξενηθούν αντί για το παραδοσιακό «μεσογειακό χωριό» σε δύο κρουαζιερόπλοια τα οποία θα ενοικιαστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και θα βρίσκονται στο λιμάνι του Βόλου.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι άλλοι 1.000 θα φιλοξενηθούν στα ΤΕΙ Λάρισας τα οποία θα διαμορφωθούν ειδικά για τις συνθήκες.
Η ΔΕΜΑ έχει ανεπισήμως ενημερωθεί για την εναλλακτική αντιπρόταση κατασκευής μεσογειακού χωριού στη θάλασσα και οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές είναι πως θα την αποδεχτεί.
Ούτως ή άλλως τα μέλη της γνωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν είναι ενθουσιασμένη με τη συγκυρία της διοργάνωσης των αγώνων και είναι αποφασισμένη να τους διοργανώσει με τους δικούς της οικονομικούς όρους ή να μην τους κάνει καθόλου.
Επίσης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η περίπτωση να πάρει η ΔΕΜΑ τη διοργάνωση από την Ελλάδα και να την αναθέσει σε πόλη της Ιταλίας ή της Τουρκίας όπως έχει ακουστεί στο παρελθόν συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες.
Η δημιουργία μεσογειακού χωριού στη θάλασσα θα ρίξει το κόστος, αφού θα χρειαστούν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από τα 150 που αρχικά είχαν προβλεφθεί για τη δημιουργία πραγματικού χωριού.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή