powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στριμώχνουν Γερουλάνο-Παπακωνσταντίνου

Ιδού η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τη στοιχηματική απάτη:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 11/05/2011

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
               Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ύποπτες συναλλαγές» φυσικών προσώπων από την Ελλάδα προς εταιρείες στοιχημάτων με έδρα Χώρες της Ασίας

   Καταθέτω αυτή την ερώτηση με αφορμή την υποβολή από τον κ. Μπιτσαξή Γ.Γ Αθλητισμού μηνυτήριας αναφοράς προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο στις 12-05-2010.
Αυτός έκρινε ότι πρέπει να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς και ανέθεσε την υπόθεση στον  Εισαγγελέα Εφετών κ, Ισίδωρο Ντογιάκο, με αντικείμενο: «ύποπτες συναλλαγές» φυσικών προσώπων από την Ελλάδα προς εταιρείες στοιχημάτων με έδρα Χώρες της Ασίας και αντιστρόφως, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σχέση με στημένους αγώνες στην Ελλάδα, που αφορούν σε όλο το φάσμα των αγώνων ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων.
 Η έναρξη της όλης διαδικασίας προεκλήθη με αφορμή στοιχεία τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Κυριάκου Θωμαΐδη που φέρει το όνομα «δίκη» 10-05-2010 στο σταθμό BLUΕ SKY.
 Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεση καλώντας μάρτυρες ήδη από τον Μάιο του 2010.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην κατοχή της τραπεζικά εμβάσματα 968 φυσικών προσώπων προς Χώρες της Ασίας, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς 
είχαν επιστροφές πολλαπλάσιων  χρημάτων. Εκατό περίπου από αυτούς είναι αθλητικοί παράγοντες.
Ο αθλητικός νόμος 2725/99 άρθρο 132 επιχειρεί να αντιμετωπίσει μαζί με το πανάρχαιο αθλητικό κίνητρο δωροδοκίας και το οικονομικό κίνητρο (τη στοιχηματική απάτη)  το οποίο και αποτελεί νέο κίνητρο δωροδοκίας.
Υπήρξε σχέδιο νόμου στις αρχές του 2010 το οποίο μπήκε σε διαβούλευση στις 01-02-2010 και στο άρθρο 2΄παράγραφος 6  εμπεριείχε ως προσθήκη στο άρθρο 132 του Ν. 2725/1999 τα εξής «εάν το αποτέλεσμα  αγώνα που αλλοιώνεται κατόπιν προσυννενοήσεως, είτε με αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1 έως 3 είτε με άλλο τρόπο, περιλαμβάνεται εν γνώσει του υπαιτίου σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Στην παράγραφο 7 του ιδίου  σχεδίου νόμου προβλέπει ότι  αν κάποιος από τους υπαιτίους των πράξεων των παραγράφων 1 έως 3 και 6 καταστήσει δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλλει ουσιωδώς στην τιμωρία του,  απαλλάσσεται  από την ποινή  για τις πράξεις αυτές.
 Η προσθήκη αυτή στο άρθρο 132 του Ν. 2725/99 δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο νέο αθλητικό νόμο διότι απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία και παρατείνει το κενό στην αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων διαφθοράς στον αθλητισμό, των οποίων είμαστε μάρτυρες και με τα οποία ασχολείται διαρκώς η ΟΥΕΦΑ και δύο εισαγγελείς στην Ελλάδα ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος και η κ. Πόπη Παπανδρέου.
Επίσης, ο αθλητικός νόμος 2725/99 προβλέπει υποβολή πόθεν έσχες από τους αθλητικούς παράγοντες στον ΓΓΑ. Η δημοσιογραφική έρευνα (εκπομπή δίκη στο Blue Sky) αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των παραγόντων δεν έχει υποβάλλει σχετική δήλωση την τελευταία δεκαετία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον: Ποια εξέλιξη είχε η προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών  Ισίδωρου Ντογιάκου.
2ον: Ποια τύχη είχε το σχέδιο νόμου, που εμπεριείχε την προσθήκη, το οποίο μπήκε σε διαβούλευση στη 01-02-2010 και καλύπτει την αντιμετώπιση του νομικού κενού του οικονομικού-στοιχηματικού κινήτρου στησίματος των αγώνων.
3ον : Τι προτίθεται να κάνει επί του θέματος της υποβολής πόθεν έσχες, ειδικά τώρα που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ λογαριασμοί αθλητικών παραγόντων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ