powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το τηλεφώνημα της κυρίας Σάνον

Του Γιάννη Χατζηϊωάννου

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την  - πολύ κρύα τότε -  βραδυά του Δεκέμβρη που δέχθηκα ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τη Μορίν Ρόνσλεη τη γυναίκα - σύντροφο του Λές Σάνον. Μου ανήγγειλε το θλιβερό περιστατικό του θανάτου του. Θλιβερό όχι μόνο για το περιβάλλον του ΠΑΟΚ, αλλά πιστεύω για το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων.
Ο Σάνον, ένας απλός άνθρωπος με χαρακτηριστικό μεσογειακό ταμπεραμέντο, πιστεύω ότι άλλαξε τη ροή σε πολλά πράγματα  όχι μόνο στην ομάδα και τον κόσμο που λάτρεψε, δηλαδή τον ΠΑΟΚ, αλλά ευρύτερα στο Ελληνικού ποδοσφαίρο.
Προχθές, πρώτη του Δεκέμβρη, λίγες μόλις ώρες μετά τη λήξη του θριάμβου του ΠΑΟΚ στο Χουάτ Χάρτ Λέην δέχθηκα πάλι ένα τηλεφώνημα από τη Μορίν Ρόνσλεη για να δεχτώ τα συγχαρητήριά της τόσο για την πρόκριση όσο και για τη σπουδαία εμφάνιση της ομάδας.
Η ίδια, για πολλά χρόνια παλαιότερα υπάλληλος στην ΄Αρσεναλ, και δίπλα στο Σάνον από τη πρώτη στιγμή που αρχές του !971 αναλάμβανε το δύσκολο έργο της τεχνικής αναδιοργάνωσης της ομάδας γνωρίζει όχι και λίγα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο.
Εντυπωσιάστηκε -  έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η κριτική προέρχεται από ένα άτομο που έζησε τις δόξες της μεγαλειώδους ομάδας της δεκαετίας του ΄70 - για την καταπληκτική, όπως μου έλεγε, ψυχραιμία των ποδοσφαιριστών της ομάδας και την άψογη συνεργασία τους στον αγωνιστικό χώρο.
Ήταν σχεδόν έξαλλη για τον καταλογισμό του πέναλτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι της θύμισαν αγώνες του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακού, και ζητούσε να της επιβεβαιώσω άν ήταν πράγματι ο Κώστας Ιωσηφίδης  αυτός που κάθονταν μαζί με το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο και ποιά είναι η σημερινή του ιδιότητα.
Ένιωσε μεγάλη περηφάνεια σα να πίστευε ότι η μεγάλη νίκη-πρόκριση ήρθε αυτές τις μέρες στη μνήμη του Σάνον, καθώς και μεγάλη συγκίνηση όταν λίγο μετά το τέλος του αγώνα δέχθηκε τα τηλεφωνικά συγχαρηρητήρια του Γουίλφ Μακ Γκίνες (του προπονητή φίλου του Σάνον που εργάστηκε στον Αρη) που αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.