powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της στοιχηματικής απάτης

Σε ομιλία που εκφώνησε πριν από τη διεθνή διάσκεψη των υπουργών αθλητισμού, στην Ελβετία, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού, Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε ότι οι στημένοι αγώνες αποτελούν διασυνοριακό πρόβλημα και, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα, είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην πάταξη των απατεώνων συνεργάζονται σαν μία ομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι η σύμβαση αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ του αθλητικού κινήματος, των φορέων εκμετάλλευσης στοιχημάτων, των αρχών επιβολής του νόμου, των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. «Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον κερδίσουμε», κατέληξε η Κύπρια επίτροπος.
Η σύμβαση, που εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και της χειραγώγησης των αθλητικών διοργανώσεων. Καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αθλητικών στοιχημάτων και των αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και να ενθαρρύνονται οι ρυθμιστικές αρχές αθλητικών στοιχημάτων να εντείνουν την καταπολέμηση της απάτης και των παράνομων στοιχημάτων.
Το άνοιγμα για υπογραφή της σύμβασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη ισχύος της. Για να συμβεί αυτό, η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί από πέντε συμβαλλόμενα μέρη, εκ των οποίων τρία τουλάχιστον πρέπει να είναι κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην εκπόνηση της σύμβασης θα μπορούν να την υπογράψουν. Δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα των στημένων αγώνων, τελικά θα μπορεί κάθε χώρα να υπογράψει τη σύμβαση.
Από ελληνικής πλευράς μετείχε η ΓΓΑ Κυριακή Γιαννακίδου.