powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

FIFA προς Κοντονή: "Συμμορφωθείτε αλλιώς αποβάλουμε την ΕΠΟ"

Η τηλεοπτική "Δίκη στον Σκάι" αποκάλυψε ολόκληρη την επιστολή της FIFA που εστάλη στον υφυπουργό Αθλητισμού.

Ιδού το κείμενο:

Κύριε Κοντονή,

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε πως η υπόθεση της ΕΠΟ συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA στις 18 Μαρτίου 2016. Αναφερόμαστε στην απόφαση που πήρατε στις 3 Μαρτίου 2016 να διακόψετε μόνιμα το Κύπελλο Ελλάδας 2015-16 που διοργανώνει η ΕΠΟ, βάσει του άρθρου 1 (3) του νόμου 4326/2105 με τίτλο "Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό".

Θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας σε δύο παραρτήματα από τις κοινές επιστολές FIFA/UEFA που σας είχαμε στείλει στις 10 Απριλίου και 20 Μαϊου 2015:

1. "Φυσικά κατανοούμε την ανάγκη των αρχών να λαμβάνουν μέτρα (όπως την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, αποκλεισμού γηπέδων, αγώνες χωρίς θεατές κλπ) προκειμένου να δώσουν αγώνα κατά της βίας και του ρατσισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τη στιγμή που αποστολή τους είναι να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη σε αθλητικά γεγονότα.
Ωστόσο, αναφορικά με την απαγόρευση συμμετοχής σε διοργανώσεις ή τη διακοπή αυτών (όσων διοργανώτρια είναι η ΕΠΟ) θεωρούμε πως τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από διαβούλευση με την ΕΠΟ και ως ύστατο μέτρο, μόνο αν άλλα ηπιότερα μέτρα - όπως το κλείσιμο μέρος του γηπέδου ή διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών - δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη".

2. "Η FIFA και η UEFA θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νέου νόμου, προκειμένου να διασφαλίσουν πως η ανεξαρτησία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα διατηρηθεί σε όλες τις περιπτώσεις και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αυτοδιοίκητου της FIFA και της UEFA".

Exoυμε σοβαρές αμφιβολίες πως η απόφασή σας να διακόψετε το Κύπελλο είναι σύμφωνη με την αρχή της αναγκαιότητας. Φυσικά κατανοούμε πως η καταπολέμηση της βίας είναι σημαντική αλλά θεωρούμε πως άλλα, λιγότερο ακραία μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση, όπως η διεξαγωγή ενός (ή περισσότερων) από τα υπόλοιπα 4 παιχνίδια χωρίς θεατές ή/και σε ουδέτερα γήπεδα. 
Επίσης, αυτά τα μέτρα θα ήταν πιο δίκαια για τους φιλάθλους των ομάδων που δεν έχουν εμπλακεί σε επεισόδια βίας ως τώρα στη διοργάνωση. Στην πραγματικότητα η απόφασή σας έχει ως συνέπεια να μην μπορέσουν αυτοί οι θεατές να παρακολουθήσουν το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Επιπλέον, όπως σίγουρα γνωρίζετε, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Europa League, οι νικητές του Κυπέλλου από τις χώρες-μέλη της UEFA προκρίνουν τον νικητή του Κυπέλλου Ελλάδας στο Europa League. Λαμβάνοντας αυτό υπ'όψιν, η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει μία σοβαρή προκατάληψη στους συλλόγους που συμμετέχουν σε αυτό, στην προσπάθεια να προκριθούν στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Επίσης, όπως χωρίς αμφιβολία καταλαβαίνετε, η απόφασή σας να ματαιώσετε το Κύπελλο έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην ΕΠΟ, όπως και στους συλλόγους που συμμετέχουν στη διοργάνωση σε οικονομικό επίπεδο (εισιτήρια που θα πωλούσαν στα υπόλοιπα παιχνίδια, χορηγικές συμφωνίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ) οι οποίες ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι βέβαια μεγάλης σημασίας για την ομαλή λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε την απόφαση να διακόψετε/ματαιώσετε το Κύπελλο Ελλάδας είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες μία δυσανάλογη και απροειδοποίητη πολιτική παρέμβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που υπονομεύει την εξουσία της ΕΠΟ, που τιμωρεί πολλούς "αθώους" συλλόγους (όπως και τους φιλάθλους τους), που είναι εντελώς ανακόλουθη με το πρωτόκολο των πειθαρχικών διαδικασιών σε αθλητικές υποθέσεις, που θέτει σε κίνδυνο της διαδικασία πρόκρισης στο Europa League και που πολύ πιθανά καταστρατηγεί και παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA, κατά τρόπο τέτοιο που μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εκτελεστική επιτροπή της FIFA αποφάσισε να σας ζητήσει να επανεξετάσετε την απόφασή σας  να διακόψετε μόνιμα το Κύπελλο Ελλάδας 2015-16 και να τη αντικαταστήσετε με μία απόφαση η οποία θα επιτρέπει στους τελευταίους τέσσερις αγώνες αυτής της διοργάνωσης να παιχτούν. Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA αποφάσισε ακόμα, ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθείτε με τα προαναφερθέντα αιτήματα μέσα σε δυο εβδομάδες (μέχρι την 1 Απριλίου 2016), κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποβολή της ΕΠΟ, θα τεθούν υπό εξέταση. Τέλος, ένα κοινό κλιμάκιο της FIFA και της UEFA θα μεταβεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με εσάς και την ΕΠΟ τα επίμαχα ζητήματα. Θα έρθουμε σε επαφή σύντομα ώστε να κανονίσουμε τη συνάντηση.

Σας ευχαριστούμε που λάβατε γνώση για τα παραπάνω,


Μάρκους Κάτνερ                                                         Αλασντέρ Μπελ

Γενικός Γραμματέας FIFA                                            Νομικός Διευθυντής UEFA