powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΕΓΓΡΑΦΟ-ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: "Στον αέρα" η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ!

Η "Δίκη" αποκαλύπτει απόσπασμα εγγράφου που βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του Αρείου Πάγου Β.Πέππα.

Το έγγραφο αναφέρεται σε παρατυπία που έγινε στην επιλογή των αθλητικών δικαστών.

Αν ο κ.Πέππας κρίνει ότι τα επιχειρήματα του συντάκτη του εγγράφου είναι σωστά, "τινάζονται στον αέρα" τα εφετειακά δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ!

Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

"Όπως γνωρίζετε, η δομή των Δικαστικών Οργάνων του ποδοσφαίρου (κατά την ορολογία που προσδίδει σε αυτά το Καταστατικό της Ε.Π.Ο.) είναι η εξής:  Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο αναφορικά με τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος, είναι το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League και αναφορικά με τη διοργάνωση του Κυπέλλου είναι η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο..
Οι εφέσεις κατά των αποφάσεων αμφοτέρων των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων εκδικάζονται από την Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. και ασκούνται από τον ηττηθέντα διάδικο, ή από τον Υπεύθυνο Άσκησης Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων (Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας).
Περαιτέρω, δυνάμει του Ν. 4328/2015 και σε συνάρτηση με την τροποποίηση του άρθρου 36 του Ν.4559/2018 (ΦΕΚ Α 142/2018) καθορίζεται ότι τα Δικαστικά Όργανα της ΕΠΟ αποτελούνται:
1. Τα μεν Πρωτοβάθμια Δικαστικά Όργανα, από τακτικούς δικαστές με βαθμό Πρωτοδίκη κατά τον αρχικό διορισμό τους.
2. Το δε Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Όργανο, η Επιτροπή Εφέσεων, από τακτικούς δικαστές, με βαθμό Εφέτη, επίσης κατά τον αρχικό διορισμό τους.
3. Ομοίως, ως υπεύθυνος άσκησης δίωξης πειθαρχικών ποδοσφαιρικών αδικημάτων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, ομοίως κατά τον αρχικό διορισμό τους.
Πριν από την έναρξη του τρέχοντος Πρωταθλήματος της περιόδου 2018 - 2019, εστάλη στην Ε.Π.Ο. (μεταξύ άλλων σχετικών εγγράφων ανάλογα με το βαθμό των υποψηφίων δικαστών), έγγραφο υπόδειξης Εφετών ως Αθλητικών Δικαστών της Ε.Π.Ο., το οποίο έφερε την υπογραφή του Προέδρου Εφετών κ. Νικολάου Σαλάτα. Με βάση το έγγραφο αυτό εξελέγησαν από την Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. για να υπηρετήσουν στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. οι Εφέτες: Γεράσιμος Διονυσάτος (Πρόεδρος), Παναγιώτης Φιλόπουλος (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου (Μέλος), Αδαμαντία Γκογκόλη (Μέλος) και Νικόλαος Βόκας (Μέλος).
Το γεγονός ότι ενεργήθηκε πράξη διοίκησης του Εφετείου από μη δικαιούμενο προς τούτο πρόσωπο (τον κο Ν. Σαλάτα), δεδομένου ότι αυτές διενεργούνται αποκλειστικά από το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης, έχει εγείρει έντονες συζητήσεις ως προς το κύρος της εκλογής των Αθλητικών Δικαστών της Επιτροπής Εφέσεων και αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα της συγκρότησης του Δικαστικού Οργάνου και συνακόλουθα των αποφάσεων που εκδίδει.
Η παρατυπία αυτή που εμφιλοχώρησε στην εκλογή των τριετούς θητείας μελών της Επιτροπής Εφέσεων έχει πάρει έντονη δημοσιότητα και έχει δημιουργήσει αναταράξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και ατμόσφαιρα προβληματισμών και ανασφάλειας.
Επειδή το θέμα άπτεται του κύρους και της νομιμότητας της Αθλητικής Δικαιοσύνης, κρίναμε σκόπιμο να ενημερώσουμε την κεφαλή αυτής, εκθέτοντας το θέμα ενώπιόν Σας".