powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Διεθνής επιτροπεία χωρίς αντίκρισμα

Η νέα διεθνής επιτροπεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε με την επιστολή της γενικής γραμματέως της FIFAΦατμά Σαμούρα. Μπορεί να μη φαίνεται αυστηρότερη από την προηγούμενη, αλλά τελικά είναι!

Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες γνώριζαν ότι αν τοποθετούσαν νέα προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ ή αν όριζαν υπερπρόεδρο με εκτελεστικές αρμοδιότητες, στην ουσία θα κατηγορούσαν τους εαυτούς τους. Θα ήταν η ομολογία της αποτυχίας ενός ποδοσφαιρικού μνημονίου που κρατάει περίπου δυόμιση χρόνια.

Προτίμησαν να αυστηροποιήσουν την επιτροπεία με άτυπο τρόπο. Ο απεσταλμένος της FIFA Μπιόρν Βασάλο μετέφερε «άνωθεν σύσταση» στο Βαγγέλη Γραμμένο ότι από εδώ και πέρα θα κινείται με βάση τις οδηγίες του Τσέχου υπερσυμβούλου της ΕΠΟ Πέτερ Φούσεκ. Ηδη ο κ. Φούσεκ ενημέρωσε τον κ. Γραμμένο ότι η FIFA επιθυμεί διπλό τελικό στο επόμενο Κύπελλο Ελλάδος.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η αυτονομία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, μπαίνουμε σ’ ένα κύκλο εσωστρέφειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποδυναμώνεται ο ρόλος του προέδρου της Ομοσπονδίας. Το γεγονός μάλιστα ότι οι προσκείμενοι σύμβουλοι στην ΑΕΚ αμφισβητούν πλέον έντονα τον κ. Γραμμένο, ίσως να δρομολογήσει εξελίξεις στην γενική συνέλευση της 28ης Ιουνίου.

Πολλοί φοβούνται ότι η θητεία της διοίκησης Γραμμένου θα ολοκληρωθεί με τέτοιο τρόπο που θα αποδειχτεί ότι η διεθνής επιτροπεία δεν προσέφερε απολύτως τίποτε. Η κίνηση της FIFA να διακόψει τη λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης και να ορίσει ως ανεξάρτητο σύμβουλο τον Χιούμπερτ Χούμπελ, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εικονικής πραγματικότητας. Απλώς η FIFA θέλει να αποσείσει τις οποιεσδήποτε ευθύνες που θα αποδοθούν ούτως ή άλλως το καλοκαίρι του 2020.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν  χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Χρειάζεται εσωτερική περίσκεψη.