powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Το Ενωσιακό γήπεδο της Κέρκυρας, οι απαγορεύσεις και η ρατσιστική συμπεριφορά

Ο δημοσιογράφος Χρ.Γραμμένος έστειλε στη "Δίκη" μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία:

"Το CORFUCORNER.GR είναι ένα αθλητικό site, που το ίδρυσα ο ίδιος τον Μάη του 2009 και λειτουργεί 10 χρόνια, καλύπτοντας τα δρώμενα στον κερκυραϊκό αθλητισμό, με ρεπορτάζ, άρθρα, συνεντεύξεις, αφιερώματα και φωτορεπορτάζ. Είναι το παλαιότερο από τα δύο υφιστάμενα αθλητικά site του νησιού.

Ο ίδιος προσωπικά, ασχολούμαι με την αθλητική δημοσιογραφία 31 χρόνια (από το 1988) κι έχω συνεργαστεί με πάρα πολλά Μέσα του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, ενώ από το 2002 τυγχάνω τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ. Από το 2010 είμαι ΑΜΕΑ, με πιστοποιημένο από το ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας 99% στην οραση, όμως με μεγάλη προσπάθεια και με τη βοήθεια των δικών μου ςνθρώπων, συνεχίζω να εξασκώ κανονικά το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Τώρα, όσον αφορά το γήπεδο της ΕΠΣ Κέρκυρας, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, με χρηματοδότηση της ΕΠΟ (επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση), με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κερκυραίκού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Πριν από ένα χρόνο, η Διοίκηση της ΕΠΣΚ (της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Ποζίδης) αποφάσισε να μισθώσει το ενωσιακό γήπεδο, που βρίσκεται στην περιοχή Κανόνι, περίπου 3 χλμ. έξω από την πόλη του νησιού. Ενδεχομένως να είναι η μαναδική περίπτωση σ’ όλη την Ελλάδα που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή μια Ένωση να εκποιεί το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο. Μάλιστα, οι διαδικασίες δεν ήταν και τόσο διαφανείς και σύννομες. Κι εξηγώ παρακάτω.

Στην Γενική Συνέλευση των σωματείων της Ένωσης, που είχε γίνει τον Μάη του 2018, η Διοίκηση Ποζίδη είχε ανακοινώσει ότι προκηρύσσεται διαγωνισμός για τη μίσθωση του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΚ για 9+3 χρόνια. Κατατέθηκαν δύο φάκελοι υποψηφιοτήτων και τον Ιούνιο του 2018 το γήπεδο παραχωρήθηκε στον προπονητή ποδοσφαίρου, Γιάννη Σφακιανάκη και τον επιχειρηματία, Σπύρο Κουτσοκώστα, που είχαν καταθέσει τον έναν φάκελο. Όμως, μετά από λίγες μέρες, οι Σφακιανάκης και Κουτσοκώστας ζήτησαν να τους δοθεί το γήπεδο για επιπλέον 6 χρόνια (δηλαδή για συνολικά 18), κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από τη Διοίκηση Ποζίδη, παρότι δεν προβλέπονταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού και  παρόλο που δεν υπήρξε έγκριση από πλευράς σωματείων. Μάλιστα, το ζεύγος επιχειρηματιών, Παναγιώτης Πατέλης και Ευρήνη Βλάχου,  που είχαν καραθέσει τον άλλο φάκελο, υπέβαλλαν ένσταση στο Δ.Σ. της ΕΠΣΚ και προσέφυγαν στον εισαγγελέα, καταγγέλοντας παρανομίες και παρατυπίες στις διαδικασίες της μίσθωσης του ενωσιακού γηπέδου, αλλά φαίνεται πως δεν εισακούστηκαν.

Οι Σφακιανάκης και Κουτσοκώστας, το προηγούμενο καλοκαίρι προχώρησαν στην ανακαίνιση του ενωσιακού γηπέδου, το οποίο μετονόμασαν σε «Sfakianakis F.C.», όμως η ΕΠΣ Κέρκυρας εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να το ανακοινώνει ως «Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΚ», για επικοινωνιακούς λόγους, παρότι στην είσοδο τοποθετήθηκε πινακίδα με την επιγραφή «PRIVATE», δηλαδή ιδιωτικός χώρος! Μάλιστα, οι μισθωτές εκδίωξαν κακήν-κακώς τους Γεράσιμο και Εύη Καζιάνη, που επί χρόνια μίσθωναν και λειτουργούσαν την καντίνα του γηπέδου. Κυριολεκτικά, τους πέταξαν τα πράγματα στον δρόμο! Να επισημανθεί ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρονταν ρητά και ξεκάθαρα ότι παραχωρείται το Αθλητικό Κέντρο, πλην της καντίνας. Για το λόγο αυτό, το ζεύγος Καζιάνη κατέθεσε αγωγή κατά των Σφακιανάκη – Κουτσοκώστα κι εναντίον της Διοίκησης Ποζίδη, απαιτώντας το χρηματικό ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ, ως αποζημίωση.

Πέραν των ανωτέρω, παρόλο που η Διοίκηση Ποζίδη στην Γενική Συνέλευση του Μάη του 2018 είχε δεσμευτεί απέναντι στις ομάδες πως δεν θα αυξηθεί το χρηματικό ποσό που αυτές θα κατέβαλλαν για την χρήση του ενωσιακού γηπέδου, εν τούτοις οι μισθωτές του γηπέδου αύξησαν από την πρώτη στιγμή τις τιμές, από τα 30 στα 40 ευρώ για κάθε ομάδα για να αγωνίζεται ως γηπεδούχως και από τα 15 στα 23 ευρώ την τιμή της κάθε προπόνησης. Φυσικά, αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των σωματείων.

Το site μου, το CORFUCORNER.GR, κατά διαστήματα έκανε ρεπορτάζ για τα όσα περίεργα συνέβαιναν αναφορικά με το Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Κέρκυρας, που είχε μετατραπεί σε «μαγαζί». Θίγαμε τα κακώς κείμενα και κανένα από τα άρθρα μας δεν διαψεύστηκε. Όμως, η κριτική μας ενόχλησε τους ενοικιαστές! Τον περασμένο Νοέμβρη, όταν ο ίδιος προσωπικά τηλεφώνησα στο συγκεκριμένο γήπεδο (στο νούμερο 26610-44444) για να πληροφορηθώ το αποτέλεσμα ενός αγώνα της Α’ τοπικής Κατηγορίας, στο τηλέφωνο μου απάντησε ο Γιάννης Σφακιανάκης (ένας εκ των μισθωτών), ο οποίος ρώτησε το όνομά μου και όταν του συστήθηκα, μου απαγόρεψε με άκομψο τρόπο να ξανατηλεφωνήσω στο γήπεδο, λέγοντάς μου με αυστηρό ύφος «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ο Γιάννης ο Σφακιανάκης. Δεν θέλω να ξαναπάρεις τηλέφωνο εδώ». Από τότε, δεν ξανακαλέσαμε στο συγκεκριμένο νούμερο.

Όμως, το θέμα δεν έμεινε εκεί. Από τις αρχές του περασμένου Γενάρη, ο κ. Σφακιανάκης, ενοχλημένος από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας, απαγόρεψε στον ερασιτέχνη φωτορεπόρτερ της ιστοσελίδας μας, Αντώνη Καρύδη, να φωτογραφίζει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που διεξάγονται στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης. Αυτό είναι αντισυνταγματικό! Μέχρι τότε, επί 9 ολόκληρα χρόνια, το site μας είχε κάνει πολλές εκατοντάδες φωτογραφικά αφιερώματα στα παιχνίδια των τοπικών και εθνικών διοργανώσεων που διεξάγονταν στο εν λόγω γήπεδο. Πλέον, όμως, δεν μας επιτρέπονταν κάτι τέτοιο, ενώ το τελευταίο πεντάμηνο, κάθε φορά που ο συνεργάτης μας, κ. Καρύδης, πήγαινε για να τραβήξει φωτογραφίες, ο κ. Σφακιανάκης του απαγόρευε να το πράξει, με αυστηρό τρόπο, παρόλο που ο χώρος υποτίθεται πως είναι δημόσιος αθλητικός και παρότι ο συνεργάτης μας είχε διαπίστευση από το site, καθώς και ταυτότητα εισόδου στα γήπεδα του νησιού, που του είχε προμηθεύσει η ΕΠΣΚ από το 2017. Ο κ. Σφακιανάκης δεν είχε το δικαίωμα να τον παρεμποδίζει να κάνει τη δουλεία του.

Πλέον, στο CORFUCORNER.GR δεν επιτρέπεται ούτε να φωτογραφίζει τα παιχνίδια που διεξάγονται στο ενωσιακό γήπεδο, ούτε καν να τηλεφωνεί εκεί για να μαθαίνει τα αποτελέσματα. Είναι το μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης στο νησί, που του έχει επιβληθεί αυτός ο αποκλεισμός. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του κερκυραίκού αθλητισμού.

Εδώ, να αναφέρω ότι στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν εφέτος πάνω από 20 σωματεία, τα οποία έλαβαν μέρος σε πολλές επίσημες τοπικές ή εθνικές διοργανώσεις, όπως το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ανδρών, το Πρωτάθλημα Νέων της Football League, το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής γυναικών, τα τοπικά ανδρικά Πρωταθλήματα, τα Πρωταθλήματα υποδομών (Μικτές ομάδες και Ακαδημίες) και το Πρωτάθλημα παλαιμάχων. Το τελευταίο πεντάμηνο δεν επετράπη στο CORFUCORNER.GR να φωτογραφίσει τους αγώνες όλων αυτών των διοργανώσεων, πλην μόλις δύο παιχνιδιών (ένα για την Γ’ Εθνική κι ένα για το τοπικό Κύπελλο), όπου τραβήξαμε φωτογραφίες κρυφά, από την κερκίδα, με κινητό τηλέφωνο, λες και είμαστε… παπαράτσι!

Η απαγόρευση που έχει επιβληθεί στην ιστοσελίδα μας, να τηλεφωνεί στο ενωσιακό γήπεδο και να φωτογραφίζει τους αγώνες, είναι όχι μόνο πρωτοφανής, αλλά και παράνομη, αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική. Διότι (επαναλαμβάνω) ο χώρος είναι αθλητικός, ενώ τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται εκεί, είναι στα πλαίσια των επισήμων διοργανώσεων της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Κέρκυρας.

Το παραπάνω «φαινόμενο», γίνεται εις γνώση και υπό την σκανδαλώδη ανοχή της Διοίκησης της ΕΠΣΚ. Εδώ, να αναφέρω ότι ο Παναγιώτης Ποζίδης βρίσκεται στην προεδρία της Ένωσης από τον Φλεβάρη του 2016, αντικαθιστώντας τον επί σειρά ετών Πρόεδρο, Ανδρέα Προβατά, που παραιτήθηκε. Ο κ. Ποζίδης κατάγεται από το Κιλκίς κι εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως δάσκαλος και ως Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Κέρκυρας. Στο Δ.Σ. της ΕΠΣΚ βρίσκεται σχεδόν 30 χρόνια. Στις τελευταίες εκλογές της Ένωσης, τον Δεκέμβρη του 2016, ο συνδυασμός του νίκησε, έχοντας τη βοήθεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός (στο νησί είχε έρθει σε «ειδική αποστολή» ο Μανώλης Κονταρός από την Κρήτη). Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πρώην Προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, με τον οποίο (προτού επέμβει η FIFA) είχε ανακοινώσει ότι θα κατέβαινε μαζί του στις εκλογές της Ομοσπονδίας το 2017, ως υποψήφιος σύμβουλος, ενώ στις εκλογές της ΕΠΟ πριν από δύο χρόνια, υποστήριξε ανοιχτά (και ψήφισε) τον κ. Καλαντζή. Πρόσφατα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, έβαλε υποψηφιότητα σε συνδυασμό που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ κι εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Το CORFUCORNER.GR, από νωρίς (και συγκεκριμένα από τις 24 Γενάρη του 2019) κατήγγειλε εγγράφως στο Δ.Σ. της ΕΠΣ Κέρκυρας τον αντικανονικό αποκλεισμό του site μας από το ενωσιακό γήπεδο. Ωστόσο, παρότι η καταγγελία μας πήρε αριθμό πρωτοκόλλου (την είχε καταθέσει στην γραμματεία της Ένωσης η διαχειρίστρια της ιστοσελίδας μας, Ελίνα Νέρη), εν τούτοις η Διοίκηση Ποζίδη μέχρι σήμερα δεν την έχει φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο, προφανώς επειδή δεν θέλει να καταδικάσει τη συμπεριφορά του Γιάννη Σφακιανάκη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στα τέλη του Γενάρη ο κ. Σφακιανάκης βράβευσε τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΣΚ. Γιώργο Κουλόπουλο, για τη (δήθεν) προσφορά του στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο. Ο κ. Κουλόπουλος από την πλευρά του, που κάνει το κουμάντο στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων, έχει ορίσει όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις (Τελικός Κυπέλλου, Σούπερ Καπ, Τελικοί Πρωταθλημάτων Κ16 και Κ14) να πραγματοποιούνται στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΚ (δηλαδή στο Sfakianakis F.C.), ώστε να ωφεληθούν οικονομικά οι μισθωτές, παρόλο που ήταν διαθέσιμο το καλύτερο γήπεδο του νησιού, το Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας. Στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης, τον περασμένο Φλεβάρη, το νεοσύστατο σωματείο ΠΑΟ Σφακιανάκης είχε υπερψηφίσει τους Απολογισμούς της Διοίκησης Ποζίδη. Διαφαίνονται, λοιπόν, σημάδια διαπλοκής, ένα αλησβερίσι, που αιτιολογεί τη στάση της Ένωσης απέναντι στο CORFUCORNER.GR και το «θάψιμο» της καταγγελίας μας.

Την 1η Φεβρουαρίου έκανα προσωπική έγγραφη καταγγελία στον ΠΣΑΤ, ζητώντας από το προεδρείο να πάρει θέση και να παρέμβει για τα ανωτέρω που συμβαίνουν εις βάρος εμού και της ιστοσελίδας μου, όμως παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, ο Σύνδεσμος δεν έχει ασχοληθεί, ούτε έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στις 20 Μαρτίου η Διοίκηση του Κρόνου Αργυράδων (ο οποίος αναδείχθηκε Πρωταθλητής στον 3ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής και προβιβάστηκε στην Football League) απέστειλε επιστολή στο ενωσιακό γηπεδο (ή Sfakianakis F.C.), απαιτώντας να επιτρέπεται στο CORFUCORNER.GR να φωτογραφίζει τους αγώνες της ομάδας, όμως ο Γιάννης Σφακιανάκης αγνόησε προκλητικά το επίσημο έγγραφο του σωματείου που τον πληρώνει και δεν επέτρεπε στον συνεργάτη της ιστοσελίδας μας να βγάζει φωτογραφίες!

Να επισημανθεί ότι τα ΜΜΕ του νησιού δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα που αφορά το site μας, ούτε έχουν ασχοληθεί με τις παρατυπίες που έχουν συμβεί αναφορικά με την εκποίηση του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΚ, για έναν λόγο: επειδή έχουν πάρει διαφήμιση της Ακαδημίας ΠΑΟ Σφακιανάκης, όπως μου ανέφεραν οι παρουσιαστές των αθλητικών εκπομπών των δύο τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (CORFU TV και START TV), με τους οποίους επικοινώνησα.

Να αναφέρω, τέλος, ότι έχω τύχει ρατσιστικής αντιμετώπισης από πλευράς Γιάννη Σφακιανάκη, ο οποίος μέσω Facebook με αποκάλεσε «ανάπηρο», λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω, κάνοντας υποτιμητικά και απαξιωτικά σχόλια. Για τον λόγο αυτό, έκανα σχετικές καταγγελίες τόσο στην Αστυνομία, όσο και στον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας, του οποίου ο κ. Σφακιανάκης τυγχάνει μέλος".