powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Τ.ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ στη "ΔΙΚΗ": «Δεν πήγα στην ΕΠΟ για να είμαι φερέφωνο-Αν το πιστεύουν, διάλεξαν λάθος άνθρωπο»

Συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης έδωσε στη «Δίκη στο Open» ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος και μίλησε για όλα τα καυτά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως η διαιτησία, η κατάσταση στην Ομοσπονδία, την κάρτα υγείας, τις σχέσεις του με τους παράγοντες των ομάδων και τις ενδείξεις για στημένους αγώνες. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος:

Για την εξέλιξη του πρωταθλήματος: «Είναι κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Δεν άρεσε αυτή η κατάσταση να έχουμε τεράστιες βαθμολογικές διαφορές από τον Δεκέμβριο. Φέτος πάμε για τα πλέι οφ και δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Αυτό βοηθάει στην ανταγωνιστικότητά, αυξάνονται τα εισιτήρια, το ενδιαφέρον του κόσμου, και τα έσοδα των ομάδων που αυξηθούν την επόμενη χρονιά. Είναι πάρα πολύ καλό και κανείς δεν έχει αντίρρηση, άσχετα με τα οπαδικά αισθήματα».  

Για τον αφελληνισμό του ελληνικού ποδόσφαιρου και το πρόβλημα για την εθνική ομάδα: «Αυτό ξεκίνησε με την υπόθεση Μπόσμαν τη δεκαετία του. Όταν όλοι κατάλαβαν ότι τα σύνορα των κρατών έγιναν σαν τα σύνορα των νομών. Αυτό είναι που μας εμποδίζει αποφασιστικά, να απαγορέψουμε την ελεύθερη μετακίνηση παικτών. Ο Ολλανδός και ο Βέλγος δεν έχουν καμία διαφορά από τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτό που είπε ο Δημήτριου για τους 4 Έλληνες είναι ανέφικτο. Γιατί αν έχεις 8 ξένους και εσύ έχεις βάλει φραγμό , θα προσφύγει και θα κερδίσει. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις ομάδες που έχουν Έλληνες παίκτες. Αλλά και πάλι μπορεί να έχουμε προσφυγές. Αυτό εξετάζεται. Εκείνο που πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα είναι η απόλυτη ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Γιατί αν ο Χ Κωνσταντέλιας ήταν σε ένα χωριό, δε θα είχαμε τη δυνατότητα να τον βλέπουμε»

Για την τραγωδία στην Καρδίτσα με τον θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή: «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2500 ερασιτεχνικά σωματεία. Αρά κάθε Κυριακή γίνονται χονδρικά 1250 αγώνες. Αρά 1250 γιατροί, 1250 απινιδωτές,. Τι θα γίνει αν ο παρατηρητής δεν δει απινιδωτή που είναι ευθύνη του δήμου, όπως προβλέπει η ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2017. Αν ο παρατηρητής δεν δει γιατρό; Πως θα βρεθούν τόσοι γιατροί για τόσους αγώνες για να πάνε στα γήπεδα». 

Ποιος θα πληρώσει τους γιατρούς: «Γι αυτό είπα ότι έχει οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό που κάνει φέτος η ΕΠΟ είναι αν ενισχύσει τις Ενώσεις για να έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν γι αυτά τα θέματα. Έχουν ήδη λάβει όλες οι ενώσεις από 30.000 ευρώ και από άλλες 10.000 ευρώ θα λάβουν τον Φεβρουάριο και άλλες οικονομικές απολαβές για τα δελτία που θα εκδώσουν».

Για το αν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο Μαρινάκης έκανε επιστολή πριν από 3-4-5 μέρες που έλεγε να παραιτηθώ. Τι αποκαταστάθηκαν, εκτός αν πιστεύετε ότι η επιστολή ήταν μαϊμού, για ξεκάρφωμα γιατί το λένε και αυτό μερικοί. Δεν του είπα στο συμβούλιο ότι δεν έπρεπε να προτείνω τον Φιλιππούση. Μου είπε ο Μαρινάκης «στα είχα πει», γενικότερα, όχι για τον Φιλιππούση, και του είπα δημόσια, στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι μερικά από αυτά ήταν σωστά.
Είχα πει ότι όταν μιλάει άσχημα από το ένα αυτί μου μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Εγώ υπηρετώ έναν θεσμό, όταν μιλάει άσχημα δεν απαντάω. Όταν λέει κάτι για το οποίο είναι σωστό…

Ο Μαρινάκης τι είναι καταρχήν. Είναι ένα άτομο που τον λένε Μαρινάκη; Δεν είναι πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ; Δεν είναι πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Ολυμπιακός δεν παίζει μπάλα στο πρωτάθλημα;

Εγώ αυτό που έκανα ήταν ότι πήγα την ειδοποίηση για την Εκτελεστική Επιτροπή πιο πίσω ούτως ώστε να μπορούν οι ομάδες να θέτουν θέματα για την ημερήσια διάταξη, αυτό όποιος το βλέπει δεν κοιτάει ότι προβλέπεται στο καταστατικό αλλά σου λέει ότι τα βρήκα με τον Μαρινάκη. Αν τα βρήκα με τον Μαρινάκη, ρωτήστε τον Μαρινάκη… Τότε γιατί στέλνει επιστολές; Τα βρήκα με τον Μαρινάκη, ή τον Αγραφιώτη, ή τον Ολυμπιακό θεσμικά, στα πλαίσια του καταστατικού, ούτε έχω μιλήσει ποτέ με τον Μαρινάκη.

Αν τα χάλασε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Όχι δεν τα χάλασα με τον Μελισσανίδη, αν ο Μελισσανίδης τα χάλασε σε μένα, ρωτήστε εκείνον. Εγώ εκείνο το οποίο νιώθω είναι ότι πρέπει να ρωτήσετε τον Μελισσανίδη. Οι σχέσεις μου μαζί του είναι ελαφρά διαφορετικές από τότε που εκλέχτηκα στην ΕΠΟ, διότι όταν αρχίζει ένα πρωτάθλημα αρχίζουν και οι προστριβές, τα θέματα ης διαιτησίας, διότι δυστυχώς οι Έλληνες παράγοντες γενικά αν τους πεις ότι «η Εθνική ομάδα βγαίνει από τον Άγιο Κοσμά σε λίγο, θα μπουν οι μπουλντόζες, πρέπει κάπου να πάμε» θα σου πει «έχεις απόλυτο δίκιο ποιος με παίζει την Κυριακή;». Αυτή είναι η νοοτροπία, όλοι ασχολούνται με το ποιος τους παίζει την Κυριακή. Όποιος και να παίζει δεν μπορώ να κάνω τίποτα, αυτοί νομίζουν ότι μπορώ. Έχουν την απόλυτη πεποίθηση ότι  μπορώ, έτσι νομίζουν ότι επηρεάζω τη διαιτησία, τι να κάνω σε αυτό, είναι μια παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τη φράση που του καταλογίζουν πώς είπε ότι θα ήταν τιμή του να πάρει επί της προεδρίας του το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός: «Ποτέ δεν είπα ότι θα ήταν τιμή μου επί προεδρίας μου στην ΕΠΟ να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Όποιοι μου το καταλογίζουν ότι το είπα αυτό, να πάνε να κοιταχτούνε. Ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο και θα ήταν τελείως αστείο να το πω, μιλάμε σαν πρόεδρος της ΕΠΟ. Θα ήταν ανοησία να πω κάτι τέτοιο, με έχουν κατηγορήσει για πολλά αλλά όχι είμαι ανόητος».

Για τον Γιάννη Αλαφούζο: Μου είπε κάποιος πρόεδρος ΠΑΕ «ξέρεις ακούνε ότι μιλάς με τον Αλαφούζο». Ασφαλώς και μιλάω μαζί του, αυτό έλειπε να μην μιλάω. Και αυτό είπα και στην Εκτελεστική Επιτροπή «σιγά την είδηση μιλάω με τον Αλαφούζο», δεν θα έπρεπε να μιλάω, τι είναι παράνομος είναι ο Αλαφούζος; Γιατί να μην μιλάω.

Μα και για τον Μαρινάκη μου το είπαν. Μεγάλη είδηση «μιλάει με τον Μαρινάκη». Γιατί να μην μιλήσω; Καταρχήν δεν έχω μιλήσει, το βασικό είναι ότι δεν έχω μιλήσει. Για τα θέματα αυτά όχι. Όχι στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκεί μιλάμε. Σε ιδιωτικό επίπεδο δεν έχω μιλήσει, ούτε έχω συναντηθεί κατά μόνας, ούτε έχω μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο αλλά γιατί να μην το κάνω. Δηλαδή ο Μαρινάκης είναι πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, του Ολυμπιακού και θα είναι απαγορευμένο… Δηλαδή εγώ εκλέχτηκα για να μιλάω μόνο με δύο προέδρους και όχι με τους άλλους δύο;

Τον Μαρινάκη τον ξέρετε όλοι σαν χαρακτήρα, τι είναι κανένα παιδάκι που άγεται και φέρεται; Εκείνον αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ένα θέμα στο συμβούλιο που απουσίαζαν οι 8. Κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα, επιχειρηματίας είναι, δεν είναι έξω από την πιάτσα, εκείνος κατάλαβε  ότι υπάρχει θέμα και έσπευσε να έρθει στην Εκτελεστική Επιτροπή. Αυτό αμέσως μεταφράστηκε ότι τα βρήκα με τον Μαρινάκη. Την άλλη μέρα ο Μαρινάκης έστειλε επιστολή να παραιτηθώ κι εκείνοι που έλεγαν ότι τα βρήκα με τον Μαρινάκη για να σώσουν τα προσχήματα είπαν «έλα μωρέ τώρα αυτό είναι για ξεκάρφωμα».

Για το πού είναι τα ιατρικά μηχανήματα των Ενώσεων και το θέμα της κάρτας υγείας: «Φαντάζομαι ότι κάθε ΕΠΣ έχει τα μηχανήματά της. Δεν ξέρω για τη δική, ξέρω ότι έχω διαβάσει στον τύπο. Πρέπει και να καταθέσω ως πρόεδρος της ΕΠΟ και τι να καταθέσω όταν έγιναν πριν τόσα χρονιά με άλλους προέδρους. Τα μηχανήματα δεν σώζουν, οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν σώζουν. Έτσι κανένας αγώνας να μη γίνεται χωρίς απινιδωτή και γιατρό. Στείλαμε στους δήμους που πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους. Όταν δεν το κάνουν οι δήμοι, πρέπει να παρέμβει η ΕΠΟ. Πώς θα παρέμβει; Αυτό είναι γόρδιος δεσμός και αυτός κόβεται. Και πως θα γίνει καμία διεξαγωγή αγώνα χωρίς γιατρό και απινιδωτή στο γήπεδο. Πρέπει να περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή. Εκατοντάδες αγώνες θα ματαιωθούν. Αν πρόκειται να χαθούν ζωές, ας γίνει έτσι. Μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό, είναι διασκέδαση, κάνουν το κέφι τους. Αυτό σκέφτομαι να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή».

Για το θέμα της διαιτησίας: «Δεν υπάρχει διεθνής Επιτροπεία. Βγήκαμε τον Σεπτέμβριο. Δεν υπήρχε καμία αντίδραση για τον Μπένετ από FIFA και UEFA. Τους είχα μιλήσει πριν. Υπάρχει αφόρητη καχυποψία των Ελλήνων παραγόντων για τους Έλληνες διαιτητές. Δεν την αποδέχομαι. Δεν πιστεύω ότι οι ξένοι που έρχονται εδώ είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Αυτή η καχυποψία είναι θανάσιμη και σε τρελαίνει. Πώς είναι δυνατόν να σκέφτονται οι Έλληνες παράγοντες έτσι. Σε μεγάλο βαθμό ναι (σε ερώτηση το εάν βλέπουν φαντάσματα οι παράγοντες). Στο παρελθόν είχαν πάθει πράγματα και δεν μπορούν να το δεχθούν (για τους Έλληνες). Που να ξέρω τι θα γίνει το 2024 με τον Μπένετ; Αγώνας γίνεται και προσπάθεια. Θα πρέπει η ΕΠΟ να ζητήσει από τις FIFA και UEFA οι διεθνείς τουλάχιστον να έχουν περισσότερους και πιο καλούς ορισμούς στην Ευρώπη. Εάν ένας Έλληνας έπαιζε στον τελικό Champions League με ποιο θάρρος θα λέγανε να μην παίξει στην Ελλάδα; Ένας διεθνής διαιτητής δεν θα φύγει από το σπίτι του και να πάει να πει “σήμερα θα κάνω χειρουργείο”».

Γιατί δεν ορίζεται Έλληνας διαιτητής στη ρεβάνς του Κυπέλλου  Άρης-Ολυμπιακός: «Αυτό το είπε ο Άρης. Είχε οριστεί ο διαιτητής. Ο διαιτητής του αγώνα έχει βγει. Το έχει κάνει ο Μπένετ μέρες πριν. Πρώτον ο διαιτητής ήδη υπάρχει. Εφόσον έχουν κάνει τέτοια συμφωνία - άτυπα (εννοεί για τους μεγάλους σχετικά με τους ξένους διαιτητές) - δεν μπορεί μόνος του ο Άρης. Δεν συμφώνησε ο Ολυμπιακός».

Για την αμφισβήτηση για τους διαιτητές στην Ελλάδα και το εάν συμβαίνει αλλού: «Συμβαίνει στην Αίγυπτο. Είπα για την Αίγυπτο γιατί δεν συμβαίνει στη Νορβηγία, τη Δανία ή αλλού. Οι διαιτητές δεν σχετίζονται με τα παιχνίδια που έχει στείλει για στημένα η Sportradar. Οι διαιτητές έχουν μεράκι. Τους αρέσει. Την επαγγελματική διαιτησία την υποστήριξα για το αδιέξοδο των Ελλήνων παραγόντων, που θέλουν τους ξένους. Δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματική διαιτησία με Λιθουανούς. Καλά κάνει και το λέει ο κ. Μαρινάκης για την επαγγελματική διαιτησία. Να πάμε. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει όμως».

Για το θέμα των στημένων αγώνων: «Τα στημένα παιχνίδια δεν έχουν να κάνουν με τους διαιτητές. Σχετίζονται άλλα πράγματα. Όλοι οι διαιτητές έχουν μεράκι, δεν παίζουν για τα λεφτά αλλά γιατί τους αρέσει. Ο διαιτητής δεν ξεκινάει με στόχο να αδικήσει μια ομάδα. Αν συμβαίνει ποιος το κάνει; Αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα παίξει αυτό που ξέρει. Αρά το πρόβλημα δεν είναι οι διαιτητές αλλά ο παράγοντες που θέλουν να επηρεάσουν τους διαιτητές».

Για τα χρωστούμενα στους διαιτητές: «Η ΕΠΟ χρωσταει; Οι ομάδες χρωστάνε! Υπάρχει καταστατικό και διατάξεις, δεν γίνεται να πληρώνονται πράγματα που δεν προβλέπονται. Θα συζητηθεί και θα υπάρξει απόφαση».

Αν η επαγγελματική διαιτησία είναι "φάρμακο" για τη βία κατά διαιτητών: «Όχι δεν νομίζω ότι συναρτάται. Δηλαδή αν είναι επαγγελαμτίας αυτό θα θεραπεύσει την παθογένεια των παραγόντων; Δεν βγάζεις άκρη».

Για την ΟΔΠΕ που υποστηρίζει ότι η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει την ολιστική μελέτη με τη μη εγγραφή της: «Δε λέω τη λέξη ΟΔΠΕ γιατί οι διαιτητές πρέπει να πρέπει ως Ένωση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Πρέπει να μπουν χθες αλλά υπάρχει η αντίληψη, που την ξέρουν γιατί τους την έχω πει, ότι η UEFA θέλει στην ένωση που θα μπει να μην είναι μόνο οι μη εν ενέργεια. Γι αυτό δεν την βάζουμε, δεν δέχεται η UEFA. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ ΕΠΟ και UEFA γιατί το τι θέλουν. Δεν υπάρχει επιτροπεία αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν γίνεται αυτός που έχει φύγει 30 χρονιά από τα γήπεδα να έχει εξουσία και να μην έχει ο εν ενεργεία. Έχει κάνει δηλώσεις ο Αυγενάκης. Θα πρέπει να δεχθεί και η Εκτελεστική Επιτροπή που διοικεί την ΕΠΟ. Μακάρι τα βρούμε με την UEFA και τον κ. Αυγενάκη και να γίνει τροπολογία. Αν δεν αλλάξει ο νόμος μέχρι 3 Φεβρουάριου το θέμα δε θα εισαχθεί».

Για τις σχέσεις του με τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Υπήρχε απόσταση για το θέμα του μητρώου που απασχολούσε όλες τις Ενώσεις και γι αυτό έγινε ο αγώνας. Η κυβέρνηση έκανε πίσω με τις 3 τροπολογίες και εμείς κάναμε πίσω. Δεν ήταν προσωπικό. Τον ξέρω πάρα πολύ καλά όπως και άλλους από την κυβέρνηση. Είπα πριν ότι η ΕΠΟ είναι οι ΕΠΣ, η γενική συνέλευση. Αλλά δεν γίνεται γενική συνέλευση κάθε εβδομάδα. Για θέματα που δεν έχει αρμοδιότητα η συνέλευση έχει η Εκτελεστική Επιτροπή. Για την απουσία των 8 ρωτήστε αυτούς που έλειπαν».

Αν του τράβηξαν το χαλί όποιες ομάδες τον υποστήριξαν για την προεδρία: «Πρόβλημά τους. Τι να πω. Πρόβλημά τους! Εάν νομίζουν ότι εγώ πήγα εκεί για να είμαι φερέφωνο του οποιουδήποτε ή να παίζω τον ρόλο της γλάστρας κάνανε λάθος επιλογή στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει αυτό. Εγώ δεν πήγα εκεί για να στήνω κάποια ομάδα ούτε να είμαι εναντίον ούτε να υποστηρίζω. Όποιος πίστευε αυτό έκανε λάθος στο πρόσωπο. Λυπάμαι. Ας πρόσεχε».

Για τον Ιάκωβο Φιλιππούση: «Δεν έχω πει ούτε να μείνει και ούτε να φύγει ο Φιλιππούσης. Όχι μόνο τον πρότεινα αλλά 'καθάρισα' και αυτή τη θέση στον Ινφαντίνο. Δεν υπάρχει καμία δυαρχία στην ΕΠΟ. Η Εκτελεστική Επιτροπή διοικεί, υπάρχει μοναρχία της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για τον Κολολιό παραβιάστηκε το καταστατικό. Δεν το λέει αυτό η απόφαση από ποιόν. Το θέμα δεν έχει λυθεί. Εσείς το λέτε οι δημοσιογράφοι ότι υπάρχει δυαρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει δυαρχία γιατί την απόλυτη εξουσία την έχει μόνο η Εκτελεστική Επιτροπή».

Αν μπορεί να τα έχει καλά με όλους: «Επιβάλλεται. Από εκεί και πέρα είναι παιχνίδι συνεχούς ισορροπίας. Δεν αγωνίζονται μόνο οι τέσσερις αλλά 14. Αυτό που κάνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι κατευνασμός των πνευμάτων για αν ασχολείται με το κύριο έργο της ΕΠΟ. Δεν πρέπει ο πρόεδρος της ΕΠΟ να μπαίνει σε αυτήν τη λογική. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει προπονητικό κέντρο ψάχνουμε να βρούμε. Δεν είναι ο ρόλος της ΕΠΟ οποίες έδωσε ένα πλάγιο αυτό».

Τι μπορεί να γίνει για την ατιμωρησία σε υποθέσεις για στημένα παιχνίδια: «Η ατιμωρησία υπάρχει γιατί δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες δικαστές γιατί θέλουν πλήρη απόδειξη για καταδίκη. Στη σχολή δικαστών αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν. Δεν μπορεί με μια υπόνοια, η Sportsradar δίνει την αρχή. Ο κ. Κωτουλόπουλος είναι εφέτης, δεν μπορεί να ζητά πλήρη απόδειξη από τη μια και από την άλλη εν αμφιβόλω να καταδικάζει με πιθανολόγηση. Άλλος εφέτης να έρθει, θα κάνει το ίδιο. Δεν γίνεται χωρίς απόδειξη να διαλύσει μια ομάδα. Αυτό που λένε oι τακτικοί δικαστές είναι ότι δεν αρκεί η Sportsradar. Μαρτυρίες μπορεί να υπάρξουν μόνο από ποδοσφαιριστές που είναι σπάνιο». 

Αν πιστεύει ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια: «Αυτό που βλέπω είναι ότι έρχεται πλήθος αναφορών ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σε συντριπτικό βαθμό στη Super League 2. Στη Super League 1 δεν έχω δει στη φετινή σεζόν. Ότι υπάρχουν, τεκμαίρεται από τέσσερις εκθέσεις της Sportsradar. Άρα η απάντηση είναι ναι, γιατί δεν μπορεί η Sportsradar να στέλνει δεκάδες παιχνίδια και να μην είναι ούτε ένα. Στατιστικά είναι αδύνατον».