powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Χ.ΜΑΡΙΟΛΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Δεν είχε άδεια για σπάρινγκ το γυμναστήριο του κ. Γιδάκου»

Στη «Δίκη στο Open» μίλησε ο Χάρης Μαριόλης, πρόεδρος της ομοσπονδίας πυγμαχίας, για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού αθλητή Βασίλη Τόπαλου.

«Ο Βασίλης ήταν ένας μικρός ήρωας. Ενα χαρισματικό παιδί, μιλούσε 3 γλώσσες, άριστος μαθητής και μεγάλο ταλέντο. Τώρα που ηρέμησε η ψυχή του, θέλουμε να δικαιωθεί. Το σπάρινγκ είναι αγώνας προπόνησης, κανονικό παιχνίδι αλλά δεν έχει νικητή. Εκεί βλέπει ο προπονητής τις τεχνικές των παιδιών και παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται», είπε αρχικά, συνεχίζοντας για Την υπόθεση:

«Για να γίνει αγώνας σπάρινγκ, πρέπει αυτό το γυμναστήριο να ζητήσει άδεια από την ομοσπονδία. Το γυμναστήριο του κ. Γιδάκου δεν το είχε πράξει. Έπρεπε να υπάρχει γιατρός και διαιτητής. Αν υπήρχαν, μπορεί να μην τον είχαμε χάσει τον Βασίλη. Η ομοσπονδία είχε ενημερώσει από το καλοκαίρι στα σωματεία ότι πρέπει να στείλουν έγγραφα αν θα ήθελαν να κάνουν σπάρινγκ. Ο κ. Γιδάκος είχε κάνει πάλι το ίδιο παλαιότερα.

Ενημερώθηκα 1,5 μέρα μετά το περιστατικό. Δε γίνεται για τον πρώτο πρωταθλητή Ευρώπης να ενημερώνεται η ομοσπονδία μετά από 1,5 μέρα. Μετά μάθαμε ότι λιποθύμησε στο μπάνιο, ενημερώθηκα ότι το χτύπημα από την πτώση στην τουαλέτα δεν ήταν τόσο απλό. Είχαμε στη συνέχεια ενημέρωση ότι είχε πολλαπλά κατάγματα και μας είπαν οι γιατροί ότι ούτε από τροχαία δεν μας φέρνουν τέτοια χτυπήματα. Η δήλωση της γιαγιάς αναφέρει ότι ο αντίπαλός του στο σπάρινγκ ήταν 4 χρόνια μεγαλύτερο και 10 κιλά βαρύτερο. Επικοινώνησα με τον κ. Αυγενάκη, έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και καταθέσαμε μήνυση για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση».

Για τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή και το αν υπήρχαν περιστατικά ντόπινγκ στην πυγμαχία:

«Κάναμε μια οικογένεια στην Ομοσπονδία. Όλοι ήμασταν μια γροθιά, γι΄αυτό και φέραμε τόσα μετάλλια. Ο προπονητής τους κάλεσε τα παιδιά και τους είπε τέρμα ο πρωταθλητισμός, κάνουμε μόνο συντήρηση, όχι γάντια και όχι σπάρινγκ. Ο πατέρας πήγε το παιδί στο γυμναστήριο. Δεν φταίει ο πατέρας όμως. Υπεύθυνος είναι αυτός που έχει το χώρο του γυμναστηρίου.

Είχαμε ελάχιστα ως μηδαμινά περιστατικά ντόπινγκ. Την προηγούμενη σεζόν ένας αθλητής του συγκεκριμένου συλλόγου είχε πιαστεί ντοπαρισμένος.

Είναι αμαρτία όμως να αμαυρωθεί το άθλημα της πυγμαχίας. Όταν γίνεται σωστά είναι πολύ ασφαλές άθλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη τη μέρα στο σπάρινγκ φορούσαν κάσκα οι αθλητές. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Βασίλης είχε κάνει όλες τις εξετάσεις και μάλιστα είχε κάνει και κάποιες επιπρόσθετες γιατί είχε κάποιους πονοκεφάλους, αλλά αποδείχθηκαν καθαρές. Το παιδί ήταν ταύρος.

Ο κ. Γιδάκος είχε τιμωρηθεί ήδη μία φορά. Ίσως πήγαινε και για διαγραφή του σωματείου».

Στην εκπομπή παρενέβη και ο γενικός γραμματέας των προπονητών πυγμαχίας, Χρήστος Τριάντης:

«Η αιτία του θανάτου είναι πολυπαραγοντική. Θα δώσω μια άλλη οπτική. Ο Βασίλης δέχθηκε μια σωματική κακοποίηση που δε θα άντεχε ούτε ενήλικας. Έκανε πάνω από 20 αγώνες και δεν ξέρουμε πόσα σπάρινγκ σε 7 μήνες. Αυτό είναι σωματική κακοποίηση. Οι αθλητές πρέπει να είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο των προπονητών τους. Οι αγώνες που έδωσε ήταν παραπάνω από υπερβολικοί. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Τα παιδιά έχουν έναν εγκέφαλο σε αναπτυξιακή φάση σε αυτή την ηλικία. Μετά τους αγώνες ήταν υγιής; Μετά από τέτοια φορτία οι αθλητές πρέπει να κάνουν εξετάσεις, κάτι που δεν έχει γίνει»