Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου και μίλησε για τα θέματα που απασχολούν τη διαιτησία, από τη θεσμική της εκπροσώπηση μέχρι τη δημιουργία επαγγελματικού πλαισίου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρίου δήλωσε:
Αν πρέπει να υπάρξει θεσμική εκπροσώπηση των διαιτητών: «Πιστεύω ότι πρέπει οι εν ενεργεία διαιτητές και παρατηρητές που υπάρχουν στην ομοσπονδία πρέπει να δημιουργήσουν την ένωση και από αυτούς τους διαιτητές, εν ενεργεία και μη, να εκλέξουν έναν πρόεδρο και να εκπροσωπηθούν στο συμβούλιο της ΕΠΟ. Άλλωστε το έχει ζητήσει και η UEFA. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη διότι ο αθλητικός νόμος έχει μπερδέψει λίγο τα πράγματα αλλά ο νέος νόμος που θα ψηφίσει η κυβέρνηση πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτό το κομμάτι. Η πρώην ΟΔΠΕ προσφεύγει στα δικαστήρια και εκεί κολλάει το θέμα. Και η UEFA και η ΕΠΟ και εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης ότι οι εν ενεργεία διαιτητές και παρατηρητές θα πρέπει αυτοί να δημιουργήσουν την Ένωση Διαιτητών και από αυτούς να εκπροσωπηθούν στο συμβούλιο της ΕΠΟ».
Σχετικά με την αποχή των διαιτητών, ο κ. Δημητρίου δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η αποχή ήταν ό,τι καλύτερο διάλεξαν να κάνουν οι διαιτητές. Τα 2-3 αιτήματα που έθεσαν στην ομοσπονδία μπορούν να συζητηθούν τον Ιούνιο, δεν μπορούσαν να συζητηθούν τώρα. Το είπα και στη συνάντηση με τους διαιτητές. Πιστεύω ότι η αποχή δεν έφερε αποτέλεσμα διότι κανένα αίτημα από αυτά που έθεσαν οι διαιτητές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Εγώ προτείνω αυστηροποίηση των ποινών τον Ιούνιο, να αλλάξουν οι κανονισμοί, το πρόστιμο που ήταν 10.000 ευρώ να γίνει 100.000 ευρώ, όταν προπηλακίζεται ή δέρνεται ο διαιτητής να έχει αφαίρεση βαθμών η υπαίτια ομάδα που δημιουργεί το πρόβλημα. Αλλά αυτά θα τα προτείνω τον Ιούνιο γιατί τώρα δεν έχουμε δικαίωμα, βάσει κανονισμού, να αλλάξουμε τον πειθαρχικό κώδικα. Πιστεύω ότι αν δεν αυστηροποιηθούν οι ποινές, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Υπάρχει ευθύνη της ΕΠΟ στο ότι δέχτηκε τη μείωση των ποινών για επεισόδια. Έχει γίνει λάθος».
Για τη μείωση ή και την κατάργηση της έλευσης ξένων διαιτητών στην Ελλάδα: «Πιστεύω σε βάθος χρόνου, ότι και του χρόνου σε κάποια πολύ δύσκολα παιχνίδια, αν κρίνεται το πρωτάθλημα σε έναν αγώνα ή σε έναν τελικό Κυπέλλου, θα έχουμε ξένους διαιτητές. Σε ένα-δύο χρόνια πρέπει αυτό το «έργο» με τους ξένους διαιτητές να τελειώσει. Όσο το δυνατόν λιγότεροι ξένοι, μέσα σε δύο χρόνια να έχουμε τελειώσει. Υπάρχει έλλειψη διαιτητών. Φέτος βγάλαμε σχολή με 30 άτομα. Πριν τρία χρόνια τον Δεκέμβριο, βγάζαμε σχολές τον Δεκέμβριο με 100 άτομα. Βάλαμε 10 παιδιά και παίξανε τρία παιχνίδια μέσα στο Σαββατοκύριακο».
Για το αν μπορεί η ΕΠΟ να πάρει έκτακτα μέτρα στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει: «Ξέρετε γιατί υπάρχει ποδόσφαιρο και ομάδες; Γιατί υπάρχουν παράγοντες. Υπάρχουν τρελοί άνθρωποι που βάζουν πολλά λεφτά, από το τελευταίο ερασιτεχνικό σωματείο μέχρι το μεγαλύτερο επαγγελματικό. Και οι διαιτητές πρέπει να σέβονται την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είχε ημερομηνίες για να τελειώσει το πρωτάθλημά του. Θα ήταν υποχρεωμένοι αν συνέχιζαν άλλη μια Κυριακή, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μη σταματήσουν να παίζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και σε αυτούς τους ανθρώπους που χαλάνε τεράστια χρηματικά ποσά. Στην παρεκτροπή των παραγόντων, των φιλάθλων, των ομάδων, πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές. Είμαι υπέρ των αυστηρών ποινών. Είπα ότι η ΕΠΟ έχει βασική ευθύνη ότι έχουν μειωθεί οι ποινές σε περίπτωση επεισοδίων. Έχει ευθύνη η Ομοσπονδία ότι δέχτηκε ως διοίκηση τις προτάσεις των σωματείων της Super League να μειωθούν οι ποινές. Όμως τα προβλήματα δημιουργούνται έξω από τα γήπεδα. Στη Θεσσαλονίκη έξω από το γήπεδο, στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο, τώρα έξω από το κλειστό του Ρέντη που έπαιζε η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού. Δεν έχουν δημιουργηθεί επεισόδια μέσα στα γήπεδα. Η ΕΠΟ πάντα θέλει υγιές ποδόσφαιρο. Πρέπει να ασχοληθεί η Αστυνομία για να πιάσει αυτούς τους παραβατικούς τύπους. Τι μπορεί να κάνει η ΕΠΟ και η ομάδα όταν 5 χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο δέρνονται 20 παιδιά;».
Για το αν υπάρχουν χούλιγκανς συνδεδεμένοι με ποδοσφαιρικούς παράγοντες: «Πιστεύω στα 4 μεγάλα σωματεία στην Ελλάδα πρέπει να παρέμβουν οι μεγαλομέτοχοι. Αυτές τις θύρες που έχουν οργανώσει τόσα χρόνια οι ομάδες και τα παραβατικά στοιχεία που υπάρχουν, γιατί υπάρχει ανομία σε αυτές τις θύρες, να τις εξαλείψουν και η Αστυνομία και οι πρόεδροι των ομάδων».
Για το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας: «Εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με την επαγγελματική διαιτησία της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, του Βελγίου, διότι δεν μπορούμε να συζητάμε για Αγγλία. Είναι πολύ μακριά από μας. Με αυτά τα κράτη που είναι προηγμένα ποδοσφαιρικά πιστεύω ότι εκεί πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα της επαγγελματικής διαιτησίας και να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που να λειτουργεί περίπου όπως λειτουργούν σε αυτές τις χώρες. Εγώ θεωρώ και τώρα ότι οι διαιτητές της Super League 1 είναι επαγγελματίες, ή έστω ημιεπαγγελματίες, γιατί βγάζουν αρκετά χρήματα. Είναι ένα καλό εισόδημα».