Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αστέριος Αντωνίου και μίλησε για όλα όσα έγιναν στον αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός, το θέμα της βίας, της διαιτησίας και για πολλά θέματα της Ομοσπονδίας.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αντωνίου:
Για τα επεισόδια στον Βόλο: «Είναι πραγματικά θλιβερό, μια ακόμα μαύρη κηλίδα στο ποδόσφαιρο. Τα γεγονότα αυτά έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί προ πολλού. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο αυτό και κατά καιρούς βλέπουμε μια ομάδα να υφίσταται συνέπειες από τους οπαδούς. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή με μία διακοπή αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης» έχασε ένα παιχνίδι και παρόλα αυτά είναι τρεις βαθμούς πίσω είναι μια μεγάλη ομάδα και θα βρει τον δρόμο της. Δε θέλω να υπεισέλθω σε θέματα διαιτησίας και στις αντιδράσεις του Ολυμπιακού. Νομίζω όμως ότι αυτό που πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες είναι να δουν πώς αυτούς τους ανθρώπους, που τους χαρακτήρισε άσχημα ο κ. Μπέος, να τους βάλουμε στην άκρη για να μπορούνε να πάνε οι οικογένειες στα γήπεδα να δούνε τα παιχνίδια και να μην υφίστανται αυτές τις συνέπειες, με μικρά παιδιά να πέφτουν εκρηκτικά στο γήπεδο, να τρομοκρατείται ο κόσμος από τον χουλιγκανισμό που προκύπτει μετά έξω από το γήπεδο, και να μην θέλει ο κόσμος να πάει να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι».
Για το ότι έγιναν όλα αυτά ενώ υπάρχει απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης οπαδών: «Ο κ. Μπέος είχε δεχτεί οπαδούς κι άλλων ομάδων και αυτό είναι θετικό και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Βόλος δεν έχει οπαδούς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι λίγοι οι οπαδοί στο Πανθεσσαλικό στα παιχνίδια και ο κόσμος που πήγε στο γήπεδο νομίζω ήταν μιας ομάδας και πήγε για να δει καλό ποδόσφαιρο.
Όταν οι πράξεις των οπαδών χειροτερεύουν τα πράγματα, πρέπει να αναλογιστούμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες πώς φτάνουμε εκεί. Δηλαδή με κάθε διαιτητικό πρόβλημα μπορούν να μπαίνουν οι φίλαθλοι μέσα και να υφίσταται δύο ζημιές η ομάδα. Παρακολουθώ και τους τηλεκριτικούς διαιτησίας και ο ένας είναι απέναντι στον άλλον, ο ένας λέει η μία φάση είναι πέναλτι, ο άλλος δεν είναι. Φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητείται ευθέως και το οφσάιντ και πρέπει να δούμε πραγματικά αν υπάρχει κάτι άλλο εκεί».
Αν υπήρξε διακωμώδηση του αθλήματος στα τελευταία λεπτά του αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός: «Αυτό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί όλον αυτόν τον κόσμο που είναι πίσω από το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο έχει τους περισσότερους οπαδούς και δημοτικότητα. Το ελάχιστο είναι αν ένας οπαδός περιμένει να αλλάξει κάτι τη τελευταία στιγμή γιατί κάποιους μπορεί να τους βόλευε το αποτέλεσμα. Είναι διακωμώδηση αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει διακοπή του αγώνα και να υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά για τις ομάδες που συμμετείχαν.
Να πω και κάτι που προκαλεί τους οπαδούς να εξεγείρονται. Οι οπαδικές ειδήσεις, ο φανατισμός που προκαλείται με δεδομένο ότι κάποιοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, γιατί παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι και οι δημοσιογράφοι, όταν τραγικοποιούν κάποια πράγματα και βάλλουν εναντίον πάντων, εκεί εξεγείρονται οι φίλαθλοι. Δεν εξεγείρονται μόνο από τον διαιτητή. Όταν τους δημιουργείς την εικόνα ότι αδικείται συνέχεια η ομάδα τους, ασφαλώς οι νέοι άνθρωποι με τα προβλήματα που έχουν και βλέπουμε τη βία ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν είναι μόνο στο γήπεδο, εξεγείρονται και έχουμε αυτές τις συνέπειες οι οποίες είναι και εις βάρος των ανθρώπων οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο και καταλήξανε στα κρατητήρια».
Γιατί καμιά ΠΑΕ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα κάνουν οι οπαδοί: «Όλες οι ομάδες ζητάνε μετακινήσεις οπαδών και κάποιοι το απαγορεύουν. Πρόσφατα ο κ. Μπέος δήλωσε για συγκεκριμένο λόγο ότι δεν δέχτηκε οπαδούς του Άρη. Ξέρουμε ποιοι δίνουν τα εισιτήρια, πώς γίνεται, και δεν είναι κακό να γίνεται. Είχα συμπληρώσει ότι δεν μπορεί με κάθε λανθασμένη απόφαση του διαιτητή να παίρνουν το νόμο στα χεριά τους οι φίλαθλοι, να μπαίνουν στο γήπεδο, να σπάνε τα πάντα και μετά να καταγγέλλεται η ΕΠΟ. Πρέπει ο κ. Βρούτσης να καλέσει τους παράγοντες των ομάδων όπως έγινε μια ανάλογη συνάντηση στην Αθήνα και επελέγη ο κ. Κλάτενμπεργκ αλλά να έχει την ισχύ και να πει να τηρήσουν κάποιους κανόνες. Ξέρουμε ότι αν ομοφωνήσουν μπορούν να κάτσουν και να συζητήσουν το πώς θα προάγουν το ποδόσφαιρο. Ξεκινάει ένα καλό πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες που είναι σε τρεις βαθμούς διαφορά. Πέρσι ήταν μια ομάδα μπροστά με 12 βαθμούς και το πρωτάθλημα το πήρε άλλος».
Αν έχει κάνει κάτι για το ποδόσφαιρο ο κ. Βρούτσης όσο καιρό βρίσκεται στο υπουργείο Αθλητισμού: «Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. υπουργό, σχεδιάζει να αλλάξει τον αθλητικό νόμο. Πιστεύω ότι όταν συναντηθεί με αυτούς τους παράγοντες, να καταλάβουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δε θα ανεχτεί άλλο αυτά τα επεισόδια στα γήπεδα και κάποια άλλα πράγματα. Η συνάντηση δεν ήταν πολύ μεγάλη και δε συζητήσαμε πολλά θέματα. Ο κ. Βρούτσης έχει συναντηθεί με διαιτητές, με τον ΠΣΑΠΠ, με την ΕΠΟ σε επίπεδο προέδρου και όχι μόνο μία φορά. Είναι λίγο καιρό στο υπουργείο, ας μην τον κρίνουμε τόσο αυστηρά».
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Το πρόβλημα με τον κ. Αυγενάκη ήταν ότι δεν έκατσε ποτέ στο ίδιο τραπέζι με κάποιους ανθρώπους με τους οποίους είχε συμπορευθεί στον πολιτικό στίβο. Ο κ. Αυγενάκης ήταν γραμματέας στη Νέα Δημοκρατία για κάποια χρόνια, είχαμε συνεργαστεί εκεί όχι μόνο με μένα αλλά και άλλα στελέχη της ΕΠΟ και δεν καθίσαμε να συζητήσουμε κάποια θέματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο».
Για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη ότι «το ποδόσφαιρο διοικείται από μία εγκληματική οργάνωση»: «Εμείς αυτή τη στιγμή ζητούμε να γίνει αυτό που λέει ο κ. Μαρινάκης να παρέμβει η δικαιοσύνη αν υπάρχει κάποιο ψεγάδι για το οποίο να ευθύνεται αυτή η ΕΠΟ. Γιατί μας καταγγείλανε για πολλά πράγματα, έχουμε δεχτεί και ελέγχους στην Ομοσπονδία, και αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό το παραμύθι, πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η ΕΠΟ είναι αρχή στο ποδόσφαιρο και πρέπει να συζητήσουν μαζί της. Δεν είναι απαραίτητο και ούτε θέλουμε να άρουμε ευθύνες από πάνω μας, σίγουρα έχουν γίνει λάθη και από την πλευρά της ΕΠΟ πρέπει όμως να υπάρξει συζήτηση του υπουργείου, που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος, με την ΕΠΟ αλλά και των μεγάλων αυτών παραγόντων και πρέπει και αυτοί να δουν τι ποδόσφαιρο θέλουν πραγματικά και σε τι επίπεδο θέλουν να πάνε τις ομάδες τους. Αν θέλουνε να είμαστε στο ευρωπαϊκό στερέωμα και να διακρίνονται οι ομάδες μας και η Εθνική, κάτι που πήγε να γίνει τελευταία, θα πρέπει και αυτοί να αλλάξουν ρότα».
Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει το φαινόμενο της βίας: «Κάποιοι βάζουν μπροστά τους οπαδούς για να προασπίσουν άλλα συμφέροντα. Εμείς είμαστε 6 χρόνια στο ποδόσφαιρο, ξεκινήσαμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η δικαιοσύνη είναι με τακτικούς δικαστές. Υπήρχε αυτό πριν πάμε εμείς στην Ομοσπονδία; Υπήρχαν ξένοι διαιτητές στο ποδόσφαιρο, ξένη επιτροπή διαιτησίας; Υπάρχουν κάποια πράγματα γιατί ο Κώδικας Δεοντολογίας εφαρμόζεται από τους δικαστές. Και οι δικαστές αυτή τη στιγμή είναι έξω από την ΕΠΟ».
Για την ελαστικοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας: «Όταν διαμορφώνονται οι κώδικες, συσκέπτονται μαζί με την ΕΠΟ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο ΠΣΑΠΠ, εμπλέκονται και άλλοι μέσα, και διαμορφώνονται κάποια θέματα έτσι ούτως ώστε να μην τραβάνε πολύ το σκοινί γιατί στην Ελλάδα το θέμα είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι και να εφαρμόζονται σωστά. Δεν είναι να βγαίνουν καινούριοι νόμοι κάθε μέρα. Αν λέγαμε σήμερα έγιναν επεισόδια, έπεσαν κροτίδες και αντί να τιμωρούμε την ομάδα με την απώλεια του αγώνα και -1 βαθμό και πρόστιμο, αυτά γινόντουσαν πολύ μεγαλύτερα ιδιαίτερα σε απώλεια βαθμών που κατά την άποψη πολλών είναι και το σωστό, Γιατί αν υπάρχει αυτό, δεν θα επαναλαμβάνονται».
Αν χειραγωγούνται οι εκλογές στην ΕΠΟ και πώς γίνεται να προαναγγέλλεται ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας: «Σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι καθόλου χειραγωγημένος. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρόεδρο, προαναγγέλλεται από κάποιους. Ο κ. Γκαγκάτσης δεν έχει τοποθετηθεί. Αυτό το λένε δημοσιογράφοι, δεν είμαστε σε εκλογές».
Για το αν τους ορισμούς των διαιτητών δεν τους κάνει ο αρχιδιαιτητής: «Κατ’ αρχήν, εγώ δεν είμαι υπέρ του να έρχεται ξένος αρχιδιαιτητής. Ήρθε ο κ. Περέιρα ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικός κύριος, ήρθε ο κ. Κλάτενμπεργκ με την αποδοχή όλων, μετά ο κ. Μπένετ και τώρα ο κ. Φρόιντφελντ που ήταν ένας από αυτούς που μας έφερε στην επιτροπή και στους Big 4 για να επιλέξουν μεταξύ αυτού, του κ. Κλατενμπεργκ και ενός ακόμη. Κάποιοι είπαν “αφού απορρίφθηκε τότε γιατί τον πήρατε τώρα”. Δεν απορρίφθηκε ο κ. Φρόιντφελντ, οι Big 4 επέλεξαν τον κ. Κλάτενμπεργκ σε μια διαδικασία που συμμετείχε και η ΕΠΟ. Από ό,τι ξέρω, ο κ. Φρόιντφελντ ήρθε στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Είχε να απεμπλακεί από κάποια προβλήματα στη Σουηδία γιατί ήταν υπεύθυνος αθλητικών εγκαταστάσεων στον δήμο του και τα οποία έχει επιλύσει. Έχει τον πίνακα των διαιτητών μας, ξέρει τους διεθνείς, οι διαιτητές είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, η Ελλάδα έχει 26-27 διαιτητές. Δεν ξέρει ο κ. Φρόιντφελντ πόσα παιχνίδια έχει παίξει ο κ. Παπαπέτρου; Ο Παπαπέτρου έχει επιλεγεί δύο φορές από τους ποδοσφαιριστές ως ο καλύτερος διαιτητής στη γιορτή του ΠΣΑΠΠ, εγώ του έδωσα την πλακέτα τότε. Νομίζω ότι μέσα από τους πίνακες και από τη στιγμή που υπάρχει μια κατηγοριοποίηση των διαιτητών, ποιοι είναι οι παλιοί και ποιοι οι καινούριοι, μπορεί ο κ. Φρόιντφελντ σε επικοινωνία με τους συνεργάτες του, όλο αυτό το διάστημα να κάνει και τους ορισμούς. Όλοι αυτοί οι διαιτητές έχουν επιλεγεί να παίξουν στη Super League. Δεν μπορεί ο κ. Φρόιντφελντ να επιλέξει από αυτούς;».
Ποιος όρισε τα άλλα μέλη της ΚΕΔ, όπως τον κ. Μάνταλο: «Έχουν επιλεγεί από τον κ. Κλάτενμπεργκ όταν ήταν εδώ και από τον κ. Μπένετ. Δικές τους ήταν οι προτάσεις. Λέτε να τους όρισε ο Αντωνίου ή ο Μπαλτάκος; Ο κ. Μπένετ είχε ξένους συνεργάτες, ο κ. Κλάτενμπεργκ είχε τον κ. Μπένετ. Πάντα υπήρχαν τρεις ξένοι στην επιτροπή διαιτησίας. Ο κ. Μάνταλος είχε επιλεγεί για άλλο ρόλο και απλά δεν έπρεπε να ενοποιηθεί η επιτροπή διαιτησίας στην ΕΠΟ με την επιτροπή η οποία όριζε τα παιχνίδια στη Super League. Τον κ. Μάνταλο τον έκαναν αναπληρωτή ο κ. Κλάτενμπεργκ και ο κ. Μπένετ, δεν τον έκανε η ΕΠΟ. Όταν τον είχαν πλέον γνωρίσει ως αρχιδιατητή για τις μικρότερες κατηγορίες. Δεν ήταν συνεργάτης του κ. Κλάτενμπεργκ ο κ. Μάνταλος. Ο ρόλος τον οποίο του έδωσε ως αναπληρωτή ο κ. Μπένετ δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση της ΕΠΟ».
Συνεχίζοντας, ο κ. Αντωνίου είπε: «Σήμερα που μιλάμε, είναι 6 αθλητικοί δικαστές οι οποίοι βρίσκονται στην Αγγλία για να ενημερωθούν από τη Sportradar για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση από εδώ και μετά. Και επιπλέον, η ΕΠΟ έχει ζητήσει από τη FIFA και έχει εγκριθεί, να μεταβούν δικαστές και στην UEFA, αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, για να ενημερωθούν από το CAS σε σχέση με τις αποφάσεις που παίρνονται και για να μην απορρίπτονται τόσο εύκολα αποφάσεις που παίρνονται από την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη και αλλάζουν στο CAS. Νομίζω είναι θετικά βήματα, η ΕΠΟ μπορεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο με τα χειραγωγημένα τα οποία διαχειρίζονται δικαστές. Δεν διαφωνούμε να είναι εκτός ΕΠΟ και εκτός Ελλάδας. Εδώ άλλωστε έρχονται ξένοι ποδοσφαιριστές, ξένοι διαιτητές, ξένοι πραγματογνώμονες, στο τέλος θα χρειαστούμε και ξένη δικαιοσύνη. Μιλάμε για έναν χώρο ο οποίος έχει κάνει βήματα. Δεν είπε κανείς από εμάς ότι φέραμε το ποδόσφαιρο στο επιθυμητό σημείο, θα είναι ψέμα αυτό. Και είμαι από αυτούς που διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο και εμείς χειριστήκαμε την επιτροπή διακυβέρνησης και συμμόρφωσης. Αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της επιτροπής στην ΕΠΟ υπάρχει ταύτιση απόψεων. Γιατί αυτή η επιτροπή πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΠΟ. Στηρίζω τις απόψεις της κ. Μπιτζούνη, τον ρόλο για τον οποίο έχει επιλεγεί και έχει έρθει και για τον οποίο πληρώνεται από την ΕΠΟ. Και υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις ότι είναι πολλά τα λεφτά. Θέλω να αγγίζουμε τη νομιμότητα σε όλα τα θέματα γιατί συναντάμε καθημερινά εμπόδια, η αμφισβήτηση προς την ΕΠΟ είναι από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει όλοι να συνδράμουμε, να μην καυτηριάζουμε μόνο τα κακώς κείμενα αλλά να δίνονται ιδέες και να υπάρχει καλή βούληση από τους παράγοντες, συνάντηση και επικοινωνία με την ΕΠΟ και με τον υπουργό»