powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Χ.ΠΑΠΠΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Το Καζακστάν τρέχει πολύ, η Ελλάδα να οπλιστεί με υπομονή»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο τεχνικός αναλυτής και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Χάρης Παππάς και μίλησε για τον αγώνα της Εθνικής με το Καζακστάν στα πλέι οφ του Nations League αναλύοντας διεξοδικά την αντίπαλο της «γαλανόλευκης».

Αναλυτικά όσα είπε ο Χάρης Παππάς:

«Αρχικά όταν ακούσαμε ότι θα παίξουμε με το Καζακστάν τον πρώτο τελικό, όλοι είχαμε μια ανακούφιση και θεωρούσαμε ότι θα είναι ένα παιχνίδι που εύκολα ή δύσκολα θα το κερδίσουμε. Κάτι που ισχύει αλλά όπως είπε και ο προπονητής είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι που θέλει 100% προσπάθεια, όλους τους παίκτες έτοιμους και σε πολύ καλή κατάσταση και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Το Καζακστάν έχει σκοράρει σχεδόν σε όλα του τα παιχνίδια στα προκριματικά, έχει κερδίσει στην έδρα του τη Δανία με 3-2, είναι πάρα πολύ δύσκολες οι κλιματολογικές συνθήκες εκεί και είμαστε τυχεροί που παίζουμε στην έδρα μας. Κέρδισε 3-1 το Σαν Μαρίνο, 0-1 τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Φινλανδία εκτός έδρας 1-2 με ανατροπή, και έχασε πάρα πολύ δύσκολα από τη Σλοβενία στο 86’ με 2-1. Δηλαδή, βλέπουμε ότι συνεπέστατα σκοράρει.

Οι παίκτες του Καζακστάν που ξεχωρίζουν είναι στην αμυντική του γραμμή ο Αλίπ, o σεντερ μπακ της Ζενίτ, στον άξονα ο αρχηγός του o Μπειζεμπέκοφ που κάνει όλο το παιχνίδι και παίρνει τις πρώτες και τις δεύτερες μπάλες και υποστηρίζει το παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση, το αριστερό του μπακ ο Βορογκόφσκι που παίζει στην Αστάνα και το μεγάλο τους αστέρι ο Ζαϊνουτίνοφ που παίζει στην Μπεσίκτας είναι ένα χαφ με επιθετικές αρετές καθώς και τα δύο φορ τους, ο Σαμοντόροφ και ο Οράζοφ, οι οποίοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι παίκτες, με χαμηλό κέντρο βάρους, με πολύ καλές επαφές και πολλές καλές κινήσεις στον χώρο είτε για να υποδεχτούν την μπάλα στα πόδια τους.

Αγαπημένος σχηματισμός του Καζακστάν είναι το 3-5-2, είναι μια ομάδα με πολλά τρεξίματα, συνοχή σε όλες τις γραμμές και με ένα ξεκάθαρο πλάνο παιχνιδιού. Όταν παίζει άμυνα, πάντα περιμένει τον αντίπαλό του στο δικό του μισό προσπαθεί να θωρακίσει τον άξονα και λογικό γιατί το κυρίαρχο στοιχείο του σχηματισμού του είναι η δύναμη στον άξονα και οδηγεί την μπάλα στο πλάι όπου εκεί έχουν ένα παίκτη στο 3-5-2, το ακραίο τους μπακ. Όλες οι ομάδες στα παιχνίδια που είδα προσπάθησαν να οδηγήσουν την μπάλα εκεί αλλά σε πάρα πολύ αργό τέμπο και χωρίς να έχουν ξεκάθαρες λύσεις. Αποτέλεσμα ήταν το Καζακστάν να αμύνεται πολύ εύκολα και να κλέβει μπάλες και ειδικά στον άξονα που είναι το δυνατό του σημείο.

Άρα αυτό που θέλουμε από την Εθνική μας στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι να πάει η μπάλα στο πλάι αλλά να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για να επιτεθούμε άμεσα και να μην αναλωθούμε σε μια άσκοπη κατοχή μπάλας όπως έγινε στα περισσότερα ματς του Καζακστάν που είδα.

Στην αμυντική μετάβαση είναι μια ομάδα που πάντα έχει παίκτες πίσω από την μπάλα, οργανώνεται πάρα πολύ γρήγορα και δύσκολα θα τους πετύχουμε ανοργάνωτους.

Στην επίθεση έχει ξεκάθαρο πλάνο, είτε προσπαθεί να χτίσει την μπάλα από πίσω είτε την κυκλοφορεί από τη μέση και μπροστά. Είναι ομάδα με ηρεμία, με παίκτες που προσπαθούν να παίξουν και προσπαθεί να πατήσει περιοχή με πολλούς παίκτες.

Όσοι λένε ότι το Καζακστάν θα θορυβηθεί από τους 30.000 φιλάθλους που θα έχει το γήπεδο, και στη Σλοβενία αντιμετώπισε μια ομάδα με τον ίδιο ή και παραπάνω αριθμό οπαδών και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο ισοφάρισε, είχε κάποιες καλές ευκαιρίες και έχασε με γκολ στο 86’. Το ίδιο έγινε και στη Φινλανδία όπου παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ γύρισε το παιχνίδι. Είναι βασικό ότι φαίνεται να έχει αγωνιστικό πλάνο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αμυντικό μεν αλλά αυτή η ισορροπία που έχει σε όλες τις γραμμές, πάντα τους δίνει την ευκαιρία να σκοράρουν ένα γκολ και να είναι μέσα στο παιχνίδι.

Στην επιθετική του μετάβαση, δηλαδή το πώς πάει να βγει από την άμυνα στην επίθεση, αμύνεται πολύ καλά και αυτό είναι το δυνατό του σημείο επειδή οδηγεί την μπάλα στο πλάι αλλά συγκεντρώνεται πάρα πολύ καλά στην πλευρά της μπάλας και πολλές φορές αν οι αντίπαλοι δεν έχουν ξεκάθαρο πλάνο παιχνιδιού οδηγούνται σε λάθη και βγαίνουν πάρα πολύ καλά από την άμυνα στην επίθεση.

Στις στατικές φάσεις υπάρχει αδυναμία στα αμυντικά τους αλλά και ικανότητα στα επιθετικά τους χτυπήματα. Πλεονεκτήματά τους η πάρα πολύ καλή φυσική τους κατάσταση, τρέχουν πάρα πολύ και το πλάνο παιχνιδιού που έχουν σε άμυνα, επίθεση και μεταβάσεις. Μειονεκτήματα είναι η έλλειψη ποιότητας, είναι μια πάρα πολύ ικανή ομάδα αλλά δεν έχει τόσους πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Αλλά μέσω της ομαδικής δουλειάς μπορώ να πω ότι είναι πολύ οργανωμένη ομάδα.

Για την Εθνική μας, πρέπει να έχει τεράστια υπομονή στο παιχνίδι της. Είμαστε 100% το φαβορί, έχουμε παίκτες σε πολύ υψηλό επίπεδο με πολύ υψηλές παραστάσεις αλλά θέλει πάρα πολλή προσοχή. Είναι τόσο μεγάλος ο στόχος και είμαστε τόσο κοντά που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Αλλά, όπως είπε και ο προπονητής, πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στο πλάνο».