powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ποιους "ξεσκονίζει" το ΣΔΟΕ

Του Θάνου Mπλούνα

Ενα τεράστιο κουβάρι, που σχηματίζεται από τις διαδρομές του χρήματος ανθρώπων που κατέχουν νευραλγικά πόστα στο ποδόσφαιρο, προσπαθεί να ξεμπλέξει η μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά πρωτίστως τον συγκεκριμένο χώρο.

Ολα άρχισαν από τον μεγαλομάνατζερ ποδοσφαιριστών με τα αρχικά Α.T. Oι υποψίες των Αρχών δημιουργήθηκαν από τις βεβαιώσεις ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που εμφάνισε στην εφορία από τυχερά παιχνίδια.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι στους λογαριασμούς του συγκεκριμένου μάνατζερ κατετίθεντο ποσά από πολλούς που είχαν διάφορες ιδιότητες στο ποδόσφαιρο και η κατάθεση χρημάτων δεν γινόταν μόνο για προφανείς λόγους, όπως για παράδειγμα είναι η προμήθεια του μάνατζερ για τη μεσολάβηση στην ολοκλήρωση μιας μεταγραφής.

Χαρακτηριστικό, που αφορά άλλη περίπτωση, είναι το παράδειγμα ποσού που κατατέθηκε από παράγοντα ομάδας «Α» σε μάνατζερ και από τον μάνατζερ κατατέθηκε σε λογαριασμό ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν σε ομάδα «Β».

Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι συνεχή από τους «ράμπο» του Σώματος, που κάνουν τις έρευνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ.

Η υπόθεση αρχικά έχει να κάνει με φοροδιαφυγή, αλλά στη συνέχεια ενδέχεται να προκύψουν και άλλα αδικήματα, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η δωροδοκία, κι επιχειρείται να συνδεθεί και με τους κατά την UEFΑ ύποπτους αγώνες των εγχώριων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, που το αποτέλεσμά τους χειραγωγήθηκε για στοιχηματικούς λόγους.

Για να παρακολουθήσει τη ροή του χρήματος και να βγάλει συμπεράσματα, το ΣΔΟΕ έχει απευθυνθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες.
Επίσης, έχει δοθεί εντολή, μετά τα πρώτα στοιχεία για τον μάνατζερ Α.Τ., τον πρώην διαιτητή Α΄ Εθνικής από τη Θεσσαλονίκη και άλλους, για άνοιγμα λογαριασμών τουλάχιστον 52 φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τον χώρο του ποδοσφαίρου κυρίως, αλλά και με το μπάσκετ!

Τα πρόσωπα αυτά συνδέονται άμεσα και με ομάδες που αριθμητικά πλησιάζουν τις 30 και εκτείνονται σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι την Δ΄ Εθνική!
Επίσης, έχουν ζητηθεί να ανοιχθούν λογαριασμοί πρώην προέδρου της ΕΠΟ, δύο εν ενεργεία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ και ενός στελέχους της ομοσπονδίας που είναι επικεφαλής σε ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα! Στην ίδια λίστα εμφανίζονται διαιτητές εν ενεργεία και μη, ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς και μάνατζερ ποδοσφαιριστών.

Αυτήν την περίοδο, το ΣΔΟΕ ερευνά πρόσωπα σε τέσσερις ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο από τις τέσσερις ερευνώνται συγγενικά πρόσωπα που βρίσκονται στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Υπό έρευνα είναι παράγοντες που κατέχουν θέση στα Δ.Σ. στην πλειονότητα των ομάδων της Β΄ Εθνικής. Και σε αυτήν την περίπτωση ερευνώνται συγγενικά πρόσωπα, ενώ υπάρχουν δύο ΠΑΕ στις οποίες ερευνώνται τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Επίσης, ερευνάται πρόσωπο που κατέχει τα τελευταία χρόνια διάφορα υψηλά πόστα στην Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής.

Στη Γ΄ Εθνική ερευνώνται παράγοντες πέντε ομάδων. Από αυτές οι τρεις αγωνίζονται στον πρώτο όμιλο (νότιος) και οι δύο στον δεύτερο όμιλο (βόρειος).

Τέλος, ερευνώνται παράγοντες ομάδων της Δ΄ Εθνικής που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως το ότι ένας από τους λόγους που βρέθηκαν σε αυτήν την κατηγορία ήταν οικονομικός και, δεύτερο, στη μακρά πορεία τους είχαν καταφέρει να αγωνιστούν στα «μεγάλα σαλόνια».

Επιπλέον το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί συγγενικού προσώπου εν ενεργεία μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η ίδια εντολή υπάρχει για έναν εν ενεργεία διαιτητή της Σούπερ Λίγκας και έναν εν ενεργεία διαιτητή του μπάσκετ.
Ο κατάλογος ανθρώπων του μπάσκετ περιλαμβάνει και τρεις πρώην διαιτητές και ένα συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των τριών.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ σε παράγοντες, διαιτητές και λοιπούς εμπλεκόμενους δεν σημαίνει, αυτομάτως, την ενοχή τους.

Από το ΣΔΟΕ ερευνώνται και κάποιες εταιρείες. Μία εκ των οποίων είχε συσταθεί παλαιότερα από την ομοσπονδία, ενώ σε τρεις φέρεται να συμμετέχει και δεύτερος γνωστός μάνατζερ ποδοσφαιριστών, που είχε αναπτύξει «στενές σχέσεις» με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία μέχρι το 2008. Στο στόχαστρο βρίσκονται και άλλοι δύο. Ο ένας έχει έδρα στη νοτιοανατολική Αθήνα και ο άλλος σε περιοχή του Πειραιά.

Τέλος, υπάρχει και μια άλλη μια κατηγορία προσώπων που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ. Πρόκειται γι’ αυτούς που μπήκαν στο στόχαστρο επειδή εμφάνιζαν κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σε αυτήν τη λίστα υπάρχει ένας εν ενεργεία διαιτητής της Σούπερ Λίγκας, που αρμοδίως έχει πει ότι τα κέρδη του δεν έχουν σχέση με το στοίχημα, ένας πρώην διαιτητής που διατέλεσε πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών και ένας «εκπρόσωπος φιλάθλων» μεγάλης ομάδας.

Ολα τα στοιχεία , έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «διαφθορά στο ποδόσφαιρο». Αν επιχειρήσουμε να ενοποιήσουμε όλες τις υποθέσεις, θα δούμε ότι περιλαμβάνουν από περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέχρι τα ύποπτα ματς της UEFA.
ΠΗΓΗ: "Kαθημερινή"