powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Formula1, αυτοδιοικητικές εκλογές και η τελική κούρσα της Κυριακής

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής είναι σαν το αντίστοιχο της γνωστής αυτοκινητοδρομίας Formula1,την ίδια μέρα στη Βραζιλία. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Φερνάντο Αλόνσο τερμάτισε τρίτος, αλλά στη γενική κατάταξη της βαθμολογίας είναι πρώτος. Στη δική μας περίπτωση, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να' χασε ένα ποσοστό της δύναμής της αλλά παρ΄ όλα αυτά παραμένει κι αυτή στην κορυφή της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η τελική στέψη των πραγματικών νικητών θα γίνει την Κυριακή που μας έρχεται.

Στον δεύτερο γύρο, αν ο Παπανδρέου καταφέρει να βελτιώσει τα ποσοστά υπέρ του κόμματός του, ίσως η φθορά να είναι μικρότερη σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πριν ένα και κάτι χρόνο. Στην τελική κούρσα της Formula1 στο Αμπού Ντάμπι, ο Αλόνσο ακόμα και δεύτερος να τερματίσει μπορεί να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής και πάλι, αρκεί να ...Εδώ, οι εκτιμήσεις είναι ισάριθμες περίπου μ΄ αυτές της ανάγνωσης του αποτελέσματος της Κυριακής στην Ελλάδα. Οι γενικές διαπιστώσεις των ξένων ΜΜΕ αντικατοπτρίζουν την εικόνα των δικών μας, με κυρίαρχο στοιχείο την επικράτηση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά με μια απώλεια στα συνολικά ποσοστά.

Εκεί που συμφωνούν όλοι, ντόπιοι και ξένοι, είναι στο ότι έπιασε τόπο το δίλημμα (γι άλλους απειλή) για άμεση προκήρυξη γενικών εκλογών. Μη μου πείτε πως δεν έβαλε σε σοβαρές σκέψεις ένα μικρό τουλάχιστον ποσοστό του εκλογικού σώματος! Τόσο μικρό, ικανό να αποδώσει καρπούς, να συσπειρώσει αυτούς τους λίγους και στο τέλος να ψηφίσουν ανάλογα. Από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά την περιβόητη διακαναλική, έγραψα ότι ο πρωθυπουργός μπλόφαρε. Το παραδέχτηκε ο ίδιος, λένε, 48 ώρες πριν πάει στις κάλπες ο ψηφοφόρος, στη “μυστική” συνάντησή του στο Κεφαλάρι με τον γνωστό μεγαλοεργολάβο -εκδότη.

Αλλά και να δεχτούμε ότι αν τον μαύριζε περισσότερο ο ελληνικός λαός θα ξανάτρεχε με τα εκλογικά βιβλιάρια, προφανώς για να τον ξαναμαυρίσει, αυτό θα σήμαινε κάτι που πολλοί βλέπουν στον άμεσο ορίζοντα, με απώτερη καταληκτική ημερομηνία πριν το τέλος του 2013. Για να προλάβει όλους αυτούς που τους ζώνουν τα φίδια της χρεοκοπίας αν δεν γίνουν κι άλλες αιματηρές περικοπές στις δαπάνες του σπάταλου κράτους, ίσως το επικρατέστερο σενάριο του “να μιλήσει πάλι ο λαός” θα ήταν η συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων σε μια νέα κυβέρνηση, ώστε να αναλάβουν το κόστος κι αυτές. Οι των Βρυξελλών χτυπούν εδώ και καιρό το καμπανάκι, αλλά το χοντρό πρόβλημα είναι ποιοι θα πληρώσουν αυτή τη φορά το θρυμματισμένο μάρμαρο.