powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη πάει . . . διακοπές

Το καλοκαίρι του 2011, το ελληνικό ποδόσφαιρο «ξέχασε» να πάει διακοπές. Μια σειρά από ζητήματα που άνοιξαν τους προηγούμενους μήνες (πλαστογραφίες τον Απρίλιο, αδειοδοτήσεις τον Μάιο, στημένα παιχνίδια τον Ιούνιο) θα συνεχίζουν να το ταλανίζουν όχι μόνο μέχρι την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων, αλλά και κατά τη διάρκειά τους.
Ειδικά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, που είναι το μεγαλύτερο που αποκαλύφθηκε ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο, θα συνεχίσει να υφίσταται σε επίπεδο άσκησης διώξεων και δικών παράλληλα με την έναρξη της νέας περιόδου. Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης έχουν ασκηθεί διώξεις σε δύο ομάδες της Σούπερ Λίγκας (Ολυμπιακός Β., Καβάλα) και σε ισάριθμες της Φούτμπολ Λιγκ (Ηλιούπολη, Εθνικός Αστέρας).
Οι ομάδες αυτές λόγω της δράσης παραγόντων ή/και προπονητών τους κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Οι υποθέσεις εκδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται αποφάσεις.
Σε περίπτωση που οι αποφάσεις που θα εκδοθούν δεν ικανοποιούν είτε τις ομάδες και τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτές, είτε τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ που έκαναν τις πειθαρχικές διώξεις, θα υποβληθούν εφέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λάρισα και ο Ηρακλής προσέφυγαν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά της απόφασης του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας να επικυρώσει τη βαθμολογία. Ομως, παρότι η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί την περασμένη Τετάρτη, δόθηκε αναβολή μέχρι τις 3 Αυγούστου με την ελπίδα ότι θα γνωρίζουν τις τελεσίδικες αποφάσεις για το αν θα παραμείνουν στη Σούπερ Λίγκα ο Ολυμπιακός Β. και η Καβάλα. Το σίγουρο είναι ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλες διώξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να ασκηθούν από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ Ανδρέα Φάκο, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι προχθές το βράδυ, δεν είχε συμβεί |και αυτό θα γίνει από Σεπτέμβριο.
Οι νέες διώξεις θα περιλαμβάνουν πολλές ομάδες τόσο της Σούπερ Λίγκας όσο και της Φούτμπολ Λιγκ, αλλά είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι αποφάσεις της ποδοσφαιρικής Δικαιοσύνης θα έχουν τελεσιδικήσει πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Σούπερ Λίγκα έχει προσδιορίσει την έναρξη του πρωταθλήματός της για τις 27 Αυγούστου.

Το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις που θα βγουν πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων θα είναι για τις τέσσερις ομάδες που ήδη διώκονται. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει ο νέος κύκλος της κατάθεσης στον ανακριτή των 68 ατόμων που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και βρίσκονται στο πρώτο πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία έγινε μόνο από τους 14, για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ο Μ. Ψωμιάδης, που είναι ο 15ος, καταζητείται αλλά εξακολουθεί να διαφεύγει.
Η εξέλιξη των δικαστικών εξελίξεων κυρίως όσον αφορά στα όργανα του ποδοσφαίρου θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο της UEFA, Mισέλ Πλατινί. Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαριστούν και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν και εντάσσονται στις συζητήσεις της Πολιτείας με την ΕΠΟ και είναι προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του χώρου και της ανάκτησης της αξιοπιστίας του.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr