powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Σολομώντειο Διαιτητικό

 Από την Κίνηση Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"Έχοντας πια ένα σαφές και ξεκάθαρο νομολογιακο δείγμα που προκύπτει από περίπου 20 αποφάσεις που εξέδωσαν και τα 3 μονομελη τμήματα(υπό την προεδρία της κ. ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ-ΜΠΟΥΛΤΑΔΑΚΗ, του κ. ΚΑΤΣΙΑΝΗ και του κ. ΦΩΣΚΟΛΟΥ) του Διαιτητικου Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, επί των αιτήσεων επιβολής κι ενεργοποίησης ποινών επαγγελματιών ποδοσφαιριστων κατά των ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ΟΦΗ, ΑΕΛ, ΙΩΝΙΚΟΣ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΒΕΡΟΙΑ και ΑΙΓΑΛΕΩ, καταλήγουμε στα εξής νομικά συμπεράσματα :


Α.Ολες οι αποφάσεις με το σκεπτικό και τις δεσμευτικές αιτιολογίες τους ΔΙΑΓΝΩΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΕ!

Β. Όλες οι αποφάσεις με το σκεπτικό και τις δεσμευτικές αιτιολογίες τους ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑ 50% ΝΟΜΙΜΟΤΟΚΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΠΑΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ!

Γ. Όλες οι αποφάσεις με το σκεπτικό τους, ξεπερνούν το χρονικό όριο της περιόδου 2016-2017 που είχε θέσει φωτογραφικά ο Νόμος ΚΟΝΤΟΝΗ,διατασσοντας την εκτέλεση ακόμα και απόφασης της ΕΕΟΔΕΠ του 2005!(στην υπόθεση WANGA) 

Δ. Με εξαίρεση την ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ που όλες οι αποφάσεις των ποδοσφαιριστων εναντίον της γίνονται ολικά δεκτές κι ως προς την επιβολή, κι ως προς την ενεργοποίηση ποινών, από όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις, ΈΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΟΙΝΕΣ ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΥΠΕΡ ΚΟΝΤΟΒΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ ΥΠΕΡ WANGA, ενώ προς το παρόν ενεργοποίηση ποινών έχει διαταχθεί μόνον υπέρ του ΚΟΝΤΟΒΑ!

Ε. Ολες οι αποφασεις με τις αιτιολογιες του σκεπτικου τους απορριπτουν ολες τις ενστασεις των ΠΑΕ για ελλειψη παθητικης νομιμοποιησης ,λογω αλλαγης ΑΦΜ,λογω αλλαγης νομικης μορφης κλπ.

ΣΤ. Επισης εχουν απορριφθεί και όλες οι αιτήσεις αναψηλαφησης που μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί από την ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ και την ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Ζ. Αντίθετα υπάρχει παλινωδια ως προς την αντιμετώπιση των προσθετων παρεμβάσεων, είτε των Λιγκων που άλλοτε απορριπτονται, κι άλλοτε γίνονται δεκτές, είτε του ΠΣΑΠ που στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν απορριφθεί. (εκτός από μία!) 

Η.Ολες οι αποφάσεις που απέρριψαν το αίτημα επιβολής ποινών των προσφευγοντων ποδοσφαιριστων, στηρίζονται στις αιτιολογιες του σκεπτικου τους, κυρίως στην επίκληση κι εφαρμογή του άρθρου 281ΑΚ περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος που  την θεμελιώνουν άλλοτε στην υποτιθέμενη μακροχρόνια αδράνεια του ποδοσφαιριστη να εκτελέσει τις αποφάσεις του, άλλοτε στην μη δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων από τον τότε Πρόεδρο της ΠΑΕ κατ'εφαρμογην του άρθρου 118Α του Ν. 2725/1999 κι άλλοτε στην δήθεν μη όχληση της διαδόχου ΠΑΕ και την συνακόλουθη δημιουργία εύλογης πεποίθησης οτι δεν θα διεκδικηθουν τα χρέη εις βάρος της! 

Θ. Όλες οι αποφάσεις, ανεξάρτητα από τον Διαιτητή - Δικαστή, είναι πανομοιοτυπες, κυριολεκτικά copy paste, γεγονός που καταδεικνύει αγαστή συνεργασία και πλήρη σύμπνοια των Αρεοπαγιτων υπό την σαφή φυσικά έγκριση της Προέδρου του ΔΔΠ κ. Διονυσίας ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ! 

Ι. Όλες οι αποφάσεις αποφεύγουν, όπως "ο διάολος το λιβάνι", να υπεισελθουν σε βαθύτερη επιστημονική ανάλυση κρίσιμων θεμάτων, να διεισδύσουν στο πνεύμα των κανονισμών, να ξεφύγουν από μία απλή παράθεση διατάξεων νόμων, να απαντήσουν σε συγκεκριμένα νομικά ερωτήματα, να υιοθετήσουν νομολογιακους θησαυρούς του CAS κι εν τέλει να επιδείξουν την ίδια πυγμή της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA! 

K. Όλες οι αποφάσεις ατυχώς αφήνουν στο απυρόβλητο την Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΕΠΟ, χωρίς να κρίνουν με το σκεπτικό τους τις αβελτηριες και παραλείψεις της. 

Λ.Ολες οι αποφάσεις προφανώς ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΚΙ ΑΠΑΡΕΚΚΛΙΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, μη εφαρμόζοντας αποκλειστικά τις διατάξεις των Καταστατικων και Κανονισμών της ΕΠΟ και της FIFA! 

M. Όλες οι αποφάσεις, παρότι καταλογιζουν το χρέος στην Διάδοχο ΠΑΕ, δεν παραπέμπουν, δεν περιγράφουν ή έστω δεν υπονοουν καν την περαιτέρω νομική οδό ικανοποίησης των απαιτήσεων, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα! 

Ν. Όλες οι αποφάσεις, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ, παρότι οι ποδοσφαιριστές και τα επικαλεσθηκαν προφορικώς κι εγγράφως αλλά και τα προσκομισαν! 

Ξ.Ολες οι αποφάσεις, επειδή προφανέστατα δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, προτίμησαν ΆΝΕΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΌΛΑ ΤΑ ΈΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΌΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΠ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΝ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΌΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ! 

Ο. Από όλα τα μέλη της ΚΕΠ παραδόξως δικαιώθηκαν, είτε όσα μέλη δεν είχαν κάνει κάποια άλλη ενέργεια πλην της προσφυγής τους στην ΠΕΕΟΔ(επειδή τότε είχαν άλλον δικηγόρο!), είτε όσα μέλη ΕΙΧΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ! 
(Όλως περιεργως το ΔΔΠ δεν έχει επιβάλλει ποινές υπέρ ποδοσφαιριστη με μεγάλο ποσό!) 

Π. Συμπερασματικα, όλες οι αποφάσεις διαπνεονται από ένα "Σολομωντειο πνεύμα" που καταδεικνύει μία πολιτική εξισορρόπησης συμφερόντων, η οποία όμως κατά βάθος υποκρύπτει, αν όχι δειλία, τουλάχιστον φοβία ή πιέσεις εκ μέρους του ποδοσφαιρικου διευθυντηριου! 

Ρ. Αποτέλεσμα αυτής της μέχρι τώρα ακροβατικής νομολογιακης γραμμής είναι :οι μεν ποδοσφαιριστές να απορούν και να εξιστανται "ΠΩΣ ΈΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΛΕΦΤΑ Ο ΚΟΝΤΟΒΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ... ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΤΙΚΟΙ!", οι δε ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ΒΕΡΟΙΑ και ΤΡΙΚΑΛΑ επίσης δικαίως να θεωρούν οτι αδικούνται σε σχέση με τις ανταγωνιστριες ΠΑΕ της κατηγορίας τους που με τα ίδια πραγματικά και νομικά δεδομένα έπεσαν στα μαλακά. 

Σ. Είναι προφανές οτι τον" ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ" κάποιος πρέπει να τον κόψει. Δυστυχώς μέχρι τώρα η Πρόεδρος του ΔΔΠ, ως καθ'υλην αρμόδια, δεν εισάκουσε τα συνεχή σχετικά αιτήματα της ΚΕΠ. 
Όμως θεωρούμε οτι την ορθή και δίκαιη λύση, πρέπει να την δώσει στις 10 Μαρτίου Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΔΠ που υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Προέδρου Αρεοπαγίτη κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ μαζί με δύο Διαιτητές - Δικαστές και δύο Διαιτητές - Δικηγόρους, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΟΙΟΝΕΙ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κρίνοντας τις προσφυγές των μελών μας ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ, ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ και ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΝΟΥ (και την πρόσθετη παρέμβαση του ΠΣΑΠ) κατά της διαδόχου ΠΑΕ ΑΡΗΣ! 
Ευελπιστούμε οτι επιτέλους το ΔΔΠ θα λειτουργήσει στα πρότυπα του CAS, διασώζοντας από τον διασυρμό το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο που νομοτελειακα θα υποστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA και το CAS, όπου ήδη έχουν προσφύγει κάποια απογοητευμένα από τις αποφάσεις του ΔΔΠ μέλη της ΚΕΠ(SISTON και σία!) 


              ΑΘΗΝΑ 27.2.2021

                   ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΠ

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ"