powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η έννοια της κρατικής παρέμβασης

Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας: 

"Η νομική έννοια "κρατική παρέμβαση" στον αθλητισμό (state interference), βρίσκεται όλο και περισσότερο στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό και θα βρεθεί, αναπόφευκτα, στον πυρήνα των συζητήσεων μεταξύ του ποδοσφαίρου και της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού, στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Επειδή, η το πρώτον επίκληση αυτής της νοηματικά και επιστημονικά πολύπλοκης έννοιας στην εγχώρια νομική και αθλητική πραγματικότητα έγινε από τον γράφοντα (όπως άλλωστε κατέστη γνωστό και από τη στήλη σας[1]), υπό τη δικηγορική του ιδιότητα, κληθέντος και παραστάντος ως expert στην πολύκροτη υπόθεση της "πολυ-ιδιοκτησίας", όπου, ακριβώς στη βάση αυτή και με τα κατάλληλα νομικά επιχειρήματα , που έγιναν δεκτά από το CAS[2], ήρθη η (μέχρι τότε) δεσμευτικότητα της απόφασης της  κ ρ α τ ι κ ή ς  Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ενώπιον των ποδοσφαιρικών δικαιοδοτικών οργάνων, φρονώ ότι στην παρούσα συγκυρία και λόγω της εκτεταμένης, πλέον, χρήσης του - αδοκίμως "περικομμένου" όμως - όρου, πρέπει να γίνει μια κατ' αρχήν διευκρίνιση:

Η πλήρης νομική έννοια είναι "excessive state interference", δηλαδή "υπερβολική κρατική παρέμβαση". Επισημαίνεται ότι η έμφαση πρέπει να δίνεται στη λέξη "υπερβολική". Δεν είναι δηλαδή και δεν θα μπορούσαν ποτέ και πουθενά να χαρακτηριστούν όλες, εξ ορισμού, και πάντως αδιακρίτως οι κρατικές παρεμβάσεις στον αθλητισμό, εντός της επικράτειας του κυρίαρχου ελληνικού κράτους, ως υπερβολικές ή αθέμιτες. Τα υπόλοιπα, εν ευθέτω χρόνω".