powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Δ.ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ: "Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για την αύξηση θανάτων των αθλητών"

Ο γνωστός καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Γκολιδάκης μίλησε στην «Δίκη στο Open» για την σημαντική αύξηση των θανάτων στους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως.

«Είναι κρίμα που υπάρχουν οι θάνατοι των αθλητών. Αυτό το στατιστικό είναι υπό έλεγχο και υπό διερεύνηση και αυτό περνά από τους επίσημους φορείς. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει, γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους. Καταρχάς, να πούμε πως αφορά πολύ μικρό ποσοστό, μιλάμε για 1 ανά 150.000, με υπεροχή στους άνδρες. Για τον Ερικσεν πρέπει να πούμε ότι και οι υπόλοιποι συμπαίκτες βοήθησαν πολύ και όσοι έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Κληρονομικές παθήσεις είναι το ένα αίτιο, που δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν. Στην Ευρώπη υπάρχει διαγνωστικός αλγόριθμος που είναι ακριβείας γιατί βάζουμε και τον υπέρηχο καρδιάς. Δεν φτάνει πάντα ο υπέρηχος καρδιάς, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί. Η πρώτη εξέταση που προτείνουν τα ευρωπαϊκά guidelines, είναι ο υπέρηχος. Μιλάμε για τις υποχρεωτικές εξετάσεις.

Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει αύξηση θανάτων από το εμβόλιο. Όσοι νοσούσαν από covid μπορούσαν να πάθουν πιο εύκολα μυοκαρδίτιδα. Αυτός ήταν ο λόγος που μερικούς μήνες πριν δόθηκε οδηγία ότι όσοι νόσησαν από covid έπρεπε να επανεξεταστούν.

Πέρα από την πρόληψη, πρέπει να εστιάσουμε και στην αποτελεσματικότητα. Χρειάζονται οι απινιδιωτές, αλλά πρέπει να και να τους χρησιμοποιούμε. Πρέπει να μάθουν όλοι πώς να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα σε αυτό»