powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Διώκονται για κακουργήματα δήμαρχοι-Μπέος

Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε 10 άτομα, τα οποία είχαν την ουσιαστική διοίκηση και διαχείριση στα οικονομικά δρώμενα της ΠΑΕ Πανιώνιος, άσκησε η εισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου, όπως αποκάλυψε το zougla gr.
Ανάμεσά τους βρίσκονται ο νυν δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σιότροπος, ο Αχιλλέας Μπέος και η νυν αντιδήμαρχος Μαρίνα Ιακωβάκη, οι οποίοι ενδέχεται να καθήσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για ατασθαλίες ύψους 1.590.556 ευρώ!
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια (ακόμη και στο όνομα πεθαμένων), προκειμένου ο δήμος να χρηματοδοτήσει εργασίες στο γήπεδο του Πανιωνίου. Τα χρήματα, ωστόσο, κατέληγαν στις δικές τους τσέπες.
Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό:
- κατήρτισαν πλαστά εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, τα οποία δήθεν είχαν εκδοθεί από εταιρείες, οι οποίες, όμως, φορολογικά ήταν ανύπαρκτες.
Τα τιμολόγια αντιστοιχούσαν σε διάφορες εργασίες-υπηρεσίες-υλικά (όπως ανακατασκευή δαπέδου αποδυτηρίων, βάψιμο εξέδρας με ειδικό χρώμα, ενίσχυση κιγκλιδωμάτων, βάψιμο στα αποδυτήρια, τα γραφεία, τις τουαλέτες, το γυμναστήριο του σταδίου, αγορά χλοοτάπητα).
Μάλιστα, ένα τιμολόγιο αφορούσε στη διαμόρφωση της θύρας των επισήμων και του εξωτερικού χώρου ενόψει του αγώνα με τη Λάτσιο!
Ένα άλλο στην οργάνωση, στελέχωση και ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ και προβολή του έργου της ή στην αγορά διαφημιστικού υλικού, όπως τασάκια, αναπτήρες, αφίσες, διαφημίσεις στον περιοδικό Τύπο... ή εξεύρεση οικονομικών πόρων, μελέτη και οργάνωση πλάνου που θα έχουν οι σπόνσορες για την επάνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική και επαφές με τους αθλητικούς συντάκτες.
-κάποια τιμολόγια φέρονταν να είχαν εκδοθεί από έναν... πεθαμένο!
-έφεραν έναν κωδικό διάτρησης, τον οποίο έκαναν με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα από καρφίτσα και όχι με τις νόμιμες διατρητικές μηχανές.
Η εισαγγελέας ζητά να καθίσουν στο σκαμνί για τα κακουργήματα της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και χρήσης πλαστού κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία οι:
-Γιώργος Κουτελάκης (δήμαρχος Νέας Σμύρνης - γενικός διευθυντής του Πανιωνίου μέχρι το 1998)
-Γιώργος Σιότροπος (πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης)
-Αχιλλέας Μπέος (πρώην μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου)
-Μαρίνα Ιακωβάκη (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της Νέας Σμύρνης. Εδώ και τρεις τετραετίες εκλέγεται πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος)
-Βαρβάρα Κορκοβίλη (δημοτική υπάλληλος και πρώην ταμίας της ΠΑΕ Πανιώνιος. Διώκεται ως άμεση συνεργός στις προαναφερθείσες πράξεις)
-Κιμων Μαγκριώτης (πρώην ταμίας της ΠΑΕ Πανιώνιος)
-Λουκάς Σιότροπος (πρώην δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, ανιψιός του πρώην δημάρχου)
-Γεώργιος Πώποτας (πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας της Νέας Σμύρνης)
-Παναγιώτης Κρυπωτός (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης και πρώην δήμαρχος Μολάων Λακωνίας)
-Ελευθέριος Γενεράλης (πρώην δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης).
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει βέβαια τώρα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που με βούλευμά του θα αποφασίσει εάν ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο.
Τι πέτυχαν, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση:
- να καταβάλει ο Δήμος για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ
- 227 εκατομμύρια δρχ για το 1995
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1996
- 400 εκατομμύρια δραχμές για το 1997
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1998
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1999
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 2000.
«Με τις πράξεις αυτές, οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους αποδέκτες παράνομο περιουσιακό όφελος, αντίστοιχο της αξίας των πλαστών τιμολογίων, που υπερβαίνει συνολικά τα 73.000 ευρώ (το όφελος) και να ζημιώσουν αντίστοιχα την ΠΑΕ και τον Δήμο Ν. Σμύρνης κατά το συνολικό ποσό της αξίας των τιμολογίων,1.590.556 ευρώ ή 541.982.000 δρχ, πλέον του προστίμου, ύψους 2.861.335 ευρώ ή 975 εκατομμυρίων δρχ που επιβλήθηκε στην ΠΑΕ και υποχρεώθηκε να καταβάλει για φορολογική παράβαση σχετικά με τα πλαστά εικονικά τιμολόγια. Η δε ζημία που προξενήθηκε εις βάρος του Δήμου υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ».μ