powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Χάσμα» ΓΓΑ-ΕΠΟ για τη βία

Στο θέμα ύποπτων αγώνων που, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, το αποτέλεσμά τους διαμορφώθηκε από εξωγενείς παράγοντες για στοιχηματικούς λόγους, η άποψη της ΕΠΟ ταυτίστηκε πλήρως με αυτήν της ΓΓΑ.
Ομως, στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας, που ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από τα επεισόδια στους αγώνες Καβάλας - Ολυμπιακού και ΠΑΣ Γιάννινα - Aρη και κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στην ατζέντα των συνομιλιών, οι απόψεις τους κάθε άλλο παρά ταυτόσημες είναι.
Η χαώδης διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές φάνηκε την επομένη των γεγονότων στα δύο γήπεδα. Η Σούπερ Λίγκα εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «πλήρη αποτυχία της αστυνομίας» επειδή προέβη σε μόνο τρεις συλλήψεις στην Καβάλα και μία στα Γιάννενα. Από κοντά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που υποστήριξε ότι με τα επεισόδια «κατεγράφη η ήττα του κράτους και των θεσμών».
Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση των ΠΑΕ, προσθέτοντας ότι «προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους», ενώ την περασμένη Δευτέρα ο ΓΓΑ Π. Μπιτσαξής τόνισε «ότι κάποιες φορές οι ΠΑΕ ανάβουν το φιτίλι της βίας».
Η διάσταση απόψεων που φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθεί κατεγράφη και στη συνάντηση που είχε ο ΓΓΑ με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής. Η πλευρά του ποδοσφαίρου ζήτησε αύξηση των συλλήψεων, ενώ η πλευρά της πολιτείας, που επέβαλε μέχρι το τέλος της σεζόν απαγόρευση μετακινήσεων των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, αύξηση των ποινών που τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου επιβάλλουν στις ΠΑΕ. Οι ποινές αυτές σχεδόν πάντα είναι χρηματικές και στο τέλος της περιόδου τα χρήματα που συγκεντρώνονται μοιράζονται στις ομάδες ή πηγαίνουν στο ταμείο της ΕΠΟ!
Για να γίνει πιο αντιληπτό το χάσμα η ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της στις οποίες μιλάει για όλα, εκτός από αύξηση ποινών στις ομάδες.
Προτείνει: α) την αποχώρηση της αστυνομίας από τα γήπεδα και ανάληψη της ευθύνης από τις ΠΑΕ, β) μείωση ορίου ηλικίας των ανηλίκων από τα 18 στα 16 χρόνια, γ) ποινές στους συλληφθέντες χωρίς δικαίωμα μετατροπής ή αναστολής, δ) βελτίωση γηπέδων, ε) αναγνώριση συνδέσμων από την ΕΠΟ.
Από την άλλη, η ΓΓΑ, που θα μιλήσει προσεχώς αναλυτικά για το θέμα, στέκεται στην «αντικειμενική ευθύνη» των συλλόγων και ζητεί αυστηροποίηση των ποινών, που δεν θα είναι μόνο χρηματικές, ποινές για επεισόδια εκτός γηπέδων και έλεγχο των ΠΑΕ στους οπαδούς τους, ειδάλλως, αν τα φαινόμενα συνεχιστούν, προειδοποιεί με κόψιμο της επιχορήγησης και άλλων παροχών. Το πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα «άγγιξε» και τον... Ζίκο ο οποίος ζήτησε ακρόαση για το θέμα από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μ. Πλατινί, δίνοντας έτσι μια διεθνή διάσταση.
>>> Ρεπορτάζ του Θάνου Μπλούνα στην "Καθημερινή".