powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Παράνομη η αναβολή Ανδριανού!


Η αναβολή της αγωνιστικής από τον Γ Ανδριανό λόγω του θανάτου του άτυχου φιλάθλου δεν έγινε μόνο για τα μάτια του κόσμου,αλλά, το χειρότερο , έγινε και παράνομα.

Το άρθρο 5 παρ.1 Ν.4049/2012 προβλεπει:
1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί για λόγους δημοσίας τάξης ή δημοσίου συμφέροντος να αποφασίζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις:
α. η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση ή η αναβολή οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης,
β. η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στην έδρα αντίπαλης ομάδας, διαρκώς ή προσκαίρως,
γ. η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής μιας αθλητικής εκδήλωσης, μετά από σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας αρχής,(Η περ.γ΄συμπληρώθηκε ως άνω με το άρθρο 41 παρ.2 Ν.4061/2012)
δ. η λήψη κάθε πρόσφορου προληπτικού μέτρου, αν τούτο κρίνεται αναγκαίο, για την αποτροπή σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης.

Είναι σαφές ότι για την έκδοση της παραπάνω απόφασης πρέπει να υφίστανται σωρρευτικώς μια ουσιαστική και μία τυπική προυπόθεση.
Αφ΄ενός θα πρέπει από την διεξαγωγή της αγωνιστικής να προκύπτουν λόγοι διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης ή του δημοσίου συμφέροντος, αφ΄ετέρου δε, εφ΄όσον πληρούται η προυπόθεση αυτή ,θα πρέπει να υπάρχουν δύο εισηγήσεις προς τούτο , μία της Δ.Ε.Α.Β. και μία της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη και αν υπήρχε θέμα διασάλευσης της δημόσιας τάξης εκ μόνου του λόγου του θανάτου του άτυχου φιλάθλου δύο εβδομάδες μετά τα επεισόδια στο γήπεδο του Ηροδότου,είναι απολύτως σαφές ότι για την αναβολή της αγωνιστικής ο νόμος απαιτεί δύο εισηγήσεις και όχι την έκφραση απλής γνώμης από ΔΕΑΒ και ΕΛΑΣ.

Όμως από το προίμιο της υπ αριθ. 30997/29-9-2014 απόφασης του κ. Ανδριανού ( μπορεί να την αναζητήσει ο οποιοσδήποτε με ΑΔΑ: ΒΑΝΔΓ – ΛΥΓ ) προκύπτει με σαφήνεια ότι για την έκδοση της παραπάνω απόφασης δεν υπήρξαν οι δύο απαραίτητες εισηγήσεις ΔΕΑΒ και ΕΛΑΣ παρά μόνο η υπ΄αριθ. 4070/29-9-2014 γνώμη της ΔΕΑΒ που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι και αδιάφορη για τον αποφασίζοντα.
Επομένως ο κ. Ανδριανός εν γνώσει του εξέδωσε μια παράνομη διοικητική πράξη για να καταπολεμήσει την βία στα γήπεδα.Και το βασανιστικό ερώτημα που τιθεται στην κοινωνία και στον αγνό φίλαθλο προκύπτει αυθόρμητα. Αν ο ίδιος ο Υπουργός μετέρχεται παράνομες διοικητικές πράξεις για την καταπολέμηση της βίας, έστω και για τα μάτια του κόσμου, γιατί να απαιτώ από τον απλό χουλιγκάνο να τηρεί την νομιμότητα;