Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ είναι ένα πειθαρχικό όργανο που συστάθηκε την τελευταία τριετία κατά τα πρότυπα των υπερεθνικών ομοσπονδιών. Όμως η λειτουργία της είχε σοβαρά προβλήματα, καθώς κατάφερε να εκδώσει αποφάσεις μόνο για το 20% των υποθέσεων που ερεύνησε.
Η στήλη είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στα μέλη της Επιτροπής που είναι τακτικοί δικαστές. Όμως οφείλει να παραδεχθεί ότι με την τελευταία τους ενέργεια, λειτουργούν ακριβώς όπως οι συνάδελφοί του στη FIFA.
Εκαναν το αυτονόητο: Ζήτησαν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 28 παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές. Είναι η υπόθεση της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και της πλημμεληματικής σύστασης συμμορίας που ξεκίνησε από τις έρευνες του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα και του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη.
Πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο η Επιτροπή Δεοντολογίας παρεμβαίνει σε μία υπόθεση που αφορά αδικήματα του 2013 και 2014. Με ποιον τρόπο θα ελέγξει πειθαρχικά τις ομάδες που εμπλέκονται σε χειραγωγημένα ματς, τη στιγμή που τα πρωταθλήματα αυτά αποτελούν παρελθόν;
Η απάντηση είναι απλή: Τα πειθαρχικά αδικήματα είναι απαράγραπτα. Το βούλευμα θεωρείται νέο στοιχείο, καθώς εξεδόθη μόλις πριν από ένα μήνα.
Η επιτροπή έχει δικαίωμα να τιμωρήσει τα φυσικά πρόσωπα ακόμη και με ισόβιο αποκλεισμό ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια να ασχοληθεί με τις ομάδες που εμπλέκονται. Ο πειθαρχικός κώδικας είναι πολύ αυστηρός, σε σημείο να φτάνει στον υποβιβασμό για τις ΠΑΕ που εμφανίζονται να μετέχουν σε χειραγωγημένο αγώνα.
Το βούλευμα είναι αρκετό για την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία δεν χρειάζεται να περιμένει καταδικαστική απόφαση από ποινικό δικαστήριο. Αλλωστε τα πειθαρχικά όργανα στο ποδόσφαιρο λειτουργούν με πιθανολόγηση και όχι με αποδεικτική διαδικασία.
Η απόφαση που θα ληφθεί είναι ιστορικού χαρακτήρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς θα σηματοδοτήσει το μέλλον των πειθαρχικών αποφάσεων.