powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Αυτονομία του Αθλητισμού: "Νομικός "διαξιφισμός" στο ανώτατο επίπεδο, πάνω στην αιχμή της πολιτικής επικαιρότητας

Ενώ εκκρεμεί προς ψήφιση στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, με το αθλητικό κίνημα να διαμαρτύρεται για απόπειρα παραβίασης της αυτονομίας του (περιορισμός θητειών, όριο ηλικίας κλπ), στη χθεσινή "Δίκη στο OPEN", με αφορμή τα δρώμενα στην ΕΠΟ και την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, διασταύρωσαν τα επιστημονικά τους ξίφη ο καθηγητής αθλητικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ.Παναγιωτόπουλος και ο έγκριτος νομικός Ν.Λαγαρίας.

Ο μεν Δ.Παναγιωτόπουλος αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση της αυτονομίας του αθλητικού κινήματος, λέγοντας ότι οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλά σωματεία του αστικού δικαίου, συμπλήρωσε δε ότι απαιτείται μια πραγματικά διεθνής Lex Sportiva, ένας διεθνής αθλητικός νόμος, ώστε να επιβληθεί η διεθνής νομιμότητα στον αθλητισμό.

Ο δε Ν.Λαγαρίας απάντησε ότι το αθλητικό κίνημα είναι εκ της φύσης του πράγματος μη κυβερνητικό. Και ότι η αυτονομία του αναγνωρίζεται με πρόσφατο Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης ανέφερε ότι με το ίδιο Ψήφισμα του Ο.Η.Ε. αναγνωρίζεται ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ως ηγέτιδας δύναμης του αθλητικού κινήματος.
Ιδού το ομόφωνο Ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Νοεμβρίου 2014:


("Historic milestone: United Nations recognises autonomy of sport. The International Olympic Committee (IOC) today welcomed the historic recognition by the United Nations of the autonomy of the IOC and sport … The document states that the General Assembly "supports the independence and autonomy of sport as well as the mission of the IOC in leading the Olympic Movement",

"Ιστορικό ορόσημο: Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την αυτονομία του αθλητισμού. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την ιστορική αναγνώριση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών της αυτονομίας της ΔΟΕ και του αθλητισμού….. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Γενική Συνέλευση "υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του αθλητισμού, καθώς και την αποστολή της ΔΟΕ στην καθοδήγηση του Ολυμπιακού Κινήματος").