powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Γραμμένος πήρε παράταση από τον Λάκοβιτς

Η "Δίκη" έχει ολόφρεσκο ρεπορτάζ από υπερεθνικούς.

Ιδού:

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται άμεσα στην ΕΕ της ΕΠΟ.

Ο Β. Γραμμένος συναντήθηκε πριν μερικές ημέρες με τον Ζ. Λακοβιτς και έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Διαβεβαίωσε ότι ελέγχει το συμβούλιο (οι φίλα διακείμενοι στην ΑΕΚ θα ρίξουν τους τόνους και δεν θα τον αμφισβητούν συνέχεια και με κάθε ευκαιρία).

Εγγυήθηκε ότι θα γίνουν αποδεκτες οι πάσης φύσεως εισηγήσεις του Π.Φούσεκ, οι περισσότερες από τις οποίες φτάνουν στην ΕΠΟ κατόπιν άνωθεν εντολών.

Με αυτή τη κίνηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ κέρδισε πολύτιμο χρόνο, ο οποίος μεταξύ άλλων μεταφράζεται και ως καμία αλλαγή στην ΚΕΔ.

Η συνάντηση του Γραμμένου με τον Λάκοβιτς ήταν κίνηση-ματ, μια και οι υπερεθνικοί είχαν αποφασίσει για αλλαγές  ΕΔΩ  ΚΑΙ ΤΩΡΑ  στην ΕΠΟ.

Το επικρατέστερο σενάριο ήταν η διατήρηση της ΕΕ χωρίς αρμοδιότητες  και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αυξημένες αρμοδιότητες (κατόπιν εξουσιοδοτησης της ΕΕ) που θα διοικούσε την ΕΠΟ.

Η σύνθεση της: Γραμμένος,  Δέδες, ένας εκπρόσωπος των Big4 (με δικαίωμα βέτο των ξένων στην επιλογή) και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όλα αυτά τα πρόλαβε το ταξίδι του Γραμμενου στην Γενευη.

Όμως υπάρχουν δυο  βασικές εκτιμησεις των ξένων που καθιστούν την παράταση χρόνου της ΕΕ ως προσωρινή:

1. Δεν θα αντέξει πρακτικά ο Β Γραμμένος την συνεχή και αυξημένη πίεση των υπερεθνικών ομοσπονδιών για reforms που σχετίζονται κυρίως  με θέματα σωστής λειτουργίας. Ειδικά μάλιστα τώρα που η αναμενόμενη επιστολή FIFA για τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε  οικονομικά θέματα έχει τελικά γίνει δυο επιστολές: Μια της FIFA για Forward και μια της UEFA για χατ τρικ (τη δεύτερη επιστολή τη μαθαίνουν  σήμερα στην ΕΠΟ από τη "Δίκη").

2. Η θέση του Αυγενακη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει επιτύχει να δημιουργήσει μια εξαιρετική επικοινωνία με UEFA, η οποία στηρίζεται στο γεγονός πως υλοποιεί ό,τι υπόσχεται. Θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής. Για αυτό άλλωστε οι υπερεθνικοί πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων την επιστολή της ΕΠΟ για την διαφωνία της ομοσπονδίας σε τρία σημεία του νομοσχεδίου. Η «διαιτησία» τους  στο θέμα νομοσχεδίου ήταν 100% Αυγενακης. Θεωρείται λοιπόν αναμενόμενο  ότι όταν ο υφυπουργός τελειώσει με το νομοσχέδιο στην Βουλή, θα ασχοληθεί με την ΕΠΟ στο όνομα της «δημόσιας τάξεως», η οποία ενδέχεται να διασαλευθεί. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Με τους ρυθμούς των ξένων παντως δεν προβλέπεται κάτι μέσα στο 2019.
Εκτός και εάν ο Αυγενακης (ο οποίος έχει κρατήσει μακριά από το υπουργείο και τις αποφάσεις του  ολα  τα κομματικά στελέχη (Αντωνίου, Διακοφώτη, Κουπτσιδη κ.α.  -προφανώς για κάποιους λόγους) αποδειχθεί πολύ γρήγορος.

*Σημείωση για τους νομικούς: Μια απόφαση των υπερεθνικών ομοσπονδιών μπορεί να είναι μη «νόμιμη», αλλά το σημαντικό είναι ποιος την προσβάλει  και σε ποιο όργανο. Και φυσικά πότε θα βγει η απόφαση του οργάνου. Μέχρι τώρα παντως όλες οι παρομοιες παρεμβάσεις τις FIFA σε εθνικές ομοσπονδιες, αλλά και την συνομοσπονδία της Αφρικής (με την τοποθέτηση της Σαμουρα ως ....βασίλισσας) είναι σε ισχύ.