powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Τα στραβά μάτια της ΔΟΕ


Γράφαμε για την ισοπέδωση μιας περιοχής 15.000 κατοίκων στη Γκάνα προκειμένου να κατασκευαστεί σύγχρονο γήπεδο που φιλοξένησε το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής.
Στο Πεκίνο γίνονται μάλλον χειρότερα πράγματα.Περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους για να κατασκευαστούν τα Ολυμπιακά στάδια! Η παλιά όψη της πόλης εκμοντερνίστηκε,αφού χρειάστηκε να δαπανηθούν 27 δισ.ευρώ.
Είναι φανερό ότι και η κινεζική κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τα κελεύσματα της ΔΟΕ,η οποία ανησυχεί μόνο για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.Αντιθέτως,''κάνει τα στραβά μάτια'' στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκτοπισμό πολιτών.
Στην Κίνα,όπου ισχύει η θανατική ποινή,υπάρχουν ανοιχτά τεράστια ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης.Δημοσιογράφοι φυλακίζονται και κάθε αντικαθεστωτική άποψη οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων και ενίοτε στο δημόσιο διασυρμό.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο και ζητούν από τη ΔΟΕ να παρέμβει δραστικά.Μάλλον είναι αφελείς.Ουδέποτε οι μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί κινήθηκαν με βάση ανθρωπιστικές αντιλήψεις.Πάντα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μελών τους και της εκάστοτε τοπικής εξουσίας.
Ποιος ξεχνάει την άκριτη υποστήριξη που παρείχε η FIFA στον πρόεδρο της Αργεντινής στρατηγό Βιντέλα; Το δικτατορικό καθεστώς του ήταν έτοιμο να καταρρεύσει το 1976 και το Μουντιάλ του προσέφερε τη σανίδα σωτηρίας.
Η ΔΟΕ είναι ακόμη πιο κλειστό λόμπι από τη FIFA.Διεφθαρμένοι ''αθάνατοι'' κουμαντάρουν ό,τι πιο ευγενικό έδωσε στον κόσμο η Αρχαία Ελλάδα.Τακτοποιούν τις προσωπικές τους υποθέσεις με κυβερνήσεις και φροντίζουν για τα τρισέγγονά τους.
Η αδιαμφισβήτητη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρεται για χρυσοθήρες.Και τέτοιοι είναι όσοι υποτίθεται πως υπηρετούν σύγχρονες αξίες του Ολυμπισμού...

kyrthomaidis@yahoo.gr