powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Το τέλος του υπεραθλητισμού


Το γαλλικό βιοϊατρικό και επιδερμικό ινστιτούτο αθλητισμού δημοσιοποίησε μια έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα των παγκοσμίων ρεκόρ.Για την ακρίβεια τα καταργεί!
Όπως κατέδειξε η έρευνα των γάλλων επιστημόνων,από το 2060 ο άνθρωπος δεν θα μπορεί πλέον να κερδίζει τον εαυτό του.Σε 52 χρόνια οι αθλητές ολόκληρου του πλανήτη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους ή να καταρρίψουν νέα παγκόσμια ρεκόρ.Αυτό θα συμβεί και στους μαύρους αθλητές,οι οποίοι είναι πιο προικισμένοι από τη φύση σε σύγκριση με τους λευκούς.
Η έρευνα βασίστηκε στη λεπτομερή ανάλυση 3.260 παγκοσμίων ρεκόρ που σημειώθηκαν από το 1896,χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ζαν Φρανσουά Τουσάντ δήλωσε ότι ''πριν από έναν αιώνα ο σωματότυπος των αθλητών,τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν το 75% των φυσικών και ψυχολογικών δυνατοτήτων τους,ενώ σήμερα έφτασαν στο 99%.Αυτό σημαίνει ότι το 2060 ένας αθλητής δεν θα έχει άλλα κίνητρα ή άλλους ψυχολογικούς τοίχους να καταρρίψει,ενώ για τα περισσότερα αγωνίσματα η ανυπαρξία νέων ρεκόρ θ' αρχίσει να καταγράφεται από το 2027''.
Δύο ερωτήματα προκύπτουν: Πόσο θα επηρεάσει τις μεθόδους ντόπινγκ η επικείμενη ένδεια των ρεκόρ και πως θα αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί σε μισό περίπου αιώνα το παγκόσμιο αθλητικό σύστημα.
Η γαλλική ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το ντόπινγκ υπήρχε και στην αρχαιότητα,αλλά έχει πεπερασμένη δυνατότητα.Όποια αναβολικά και να ανακαλυφθούν,δεν θα σταθούν ικανά να βελτιώνουν ρεκόρ που -ούτως ή άλλως- επιτεύχθηκαν με τη μέθοδο του ντοπαρίσματος.
Όσο για το αδιέξοδο,ας απασχολήσει τους ανόητους λάτρεις του υπεραθλητισμού που κατέστρεψαν συνειδήσεις και ζωές...

kyrthomaidis@yahoo.gr