powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού μπορεί να είναι "φρέσκο" στον εφοπλιστικό χώρο, καθώς δεν κατάγεται από κάποιο μεγάλο "τζάκι" όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτά που έχει πετύχει τον κάνουν μέσα στους πιο αναγνωρίσιμους εφοπλιστές στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Βαγγέλης είναι μοναχογιός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 απέκτησε το πρώτο του πλοίο, στην ναυτιλιακή εταιρία με την επωνυμία "Vanimar". Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,είχε εκλεγεί και βουλευτής της ΝΔ, ενώ διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Σταύρο Νταϊφά.

Μεγάλη του αγάπη ήταν ο Ολυμπιακός και για τον λόγο αυτό, όταν του ζητήθηκε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας, μετείχε στην διοίκηση των "ερυθρόλευκων". Όταν έφυγε από την ζωή, η εταιρία του αριθμούσε 8 φορτηγά πλοία, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλαμβάνει την συνέχιση της... παράδοσης.

Ο δραστήριος εφοπλιστής έχει καταφέρει να "βάλει" για τα... καλά το όνομά του ανάμεσα στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τώρα, ο Βαγγέλης έχει δύο ναυτιλιακές εταιρίες στον Πειραιά που στεγάζονται στο μεγαλύτερο Λιμάνι, την Capital shipping και την Barcley shipping.

Η Capital έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για το «κτίσιμο» 16 δεξαμενόπλοιων-παγοθραυστικών από τα οποία έχει παραλάβει τα περισσότερα. Η άλλη εταιρεία είναι η Barcley Shipping ο στόλος της οποίας αποτελείται από 20 φορτηγά πλοία. Επίσης, έχει γραφεία στο City του Λονδίνου , στην καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας σε ένα πολυόροφο κτήριο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα ναυπήγησης περίπου 20 πλοίων, τα οποία όταν παραδοθούν θα ανεβάσουν την χωρητικότητα του στόλου του πάνω από τα τρία εκατομμύρια τόνους.

Η Capital τον Μάρτιο του 2007 έγινε η πρώτη ναυτιλιακή εταιρία της Ελλάδας που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με ε τιμή πάνω από το προκαθορισμένο εύρος συν το γεγονός ότι η μετοχή γνώρισε άνοδο κατά 24% από την πρώτη ώρα συναλλαγής.

Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση από μεγάλους οίκους υπερκάλυψε πάνω από 10 φορές την δημόσια προσφορά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ρεκόρ, μια και το τελευταίο το είχε η Teekay Shipping όπου είχε προχωρήσει 8 φορές σε υπερκάλυψη.

Σε μία συζήτηση που είχε στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, μίλησε για την σχέση του με τον πατέρα του, αλλά και το πώς ο Μιλτιάδης Μαρινάκης φρόντιζε να τον "βάλει" στο... παιχνίδι της διοίκησης της επιχείρησης.

Αρχικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εργάστηκε σε άλλες επιχειρήσεις στο Λονδίνο και τρία χρόνια αργότερα έκανε την δική του δουλειά. Σύμφωνα με τα όσα του είχε πει ο πατέρας του, τα παιδιά θα πρέπει πρώτα να εργάζονται σε άλλες δουλειές και όχι στην οικογενειακή επιχείρηση.

"Με άφησε ελεύθερο χωρίς καταπίεση, με παρακολουθούσε με διακριτικότητα. Τα τελευταία χρόνια,, που εργαστήκαμε μαζί, μου έδωσε τη δυνατότητα να αποφασίζω. Ηταν ο πιο σκληρός κριτής μου, ενώ με υποχρέωνε σε έντονη αυτοκριτική.

«Ο πρωταγωνιστής στη ζωή είσαι εσύ» μου έλεγε συχνά", τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκας και συνέχισε: "Ο πατέρας μου με έμαθε να βλέπω τα θέματα και από την ανθρώπινη τους διάσταση, να εκτιμώ τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην εργασία".

Ο εφοπλιστής είναι παντρεμένος με την Αθανασία Κασσιώτη και έχει δύο παιδιά. Τον Μιλτιάδη και την μικρή Ειρήνη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πολύ καλός φίλος με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επίσης εφοπλιστή, Νικόλα Πατέρα. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από μικρά παιδιά, όταν είχαν εμπλακεί στις επιχειρήσεις των γονιών τους που συνεργάζονταν.

Πολλοί τονίζουν ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι "κλειστός" άνθρωπος χωρίς να λέει πολλά, εν αντιθέσει με τον Νικόλα Πατέρα δεν έχει πρόβλημα να εκτεθεί και να δώσει απαντήσεις εκεί που χρειάζεται.

Οι δύο άνδρες είχαν κάνει μαζί και δυνατό "μπάσιμο" στον χώρο των ΜΜΕ. Μάλιστα, ο Μαρινάκης προσπάθησε να αποκτήσει τον "Ελεύθερο Τύπο" πριν καταλήξει στην κυριότητα του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει το 25% του ΣΚΑΪ(συνέταιρος του Γ.Αλαφούζου).

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλησε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και ασχολήθηκε με τα κοινά της ομάδας της καρδιάς του. Η πρώτη του απόπειρα ήταν το 2000 όταν ανέλαβε το τμήμα βόλεϊ της ομάδας.

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, ήταν το νούμερο ένα φαβορί για την απόκτηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αλλά επειδή οι διαπραγματεύσεις είχαν μεγάλη διάρκεια, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν αυτός που δεν ήθελε την εμπλοκή του Μαρινάκη στην ομάδα του μπάσκετ.

Από εκείνο το σημείο και μετά, οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν ήταν και οι πιο θερμές, χωρίς ωστόσο να "γυρίσει" την πλάτη στην ομάδα της καρδιάς του. Όταν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι του ζήτησαν να συνδράμει για την απόκτηση του Ιβάν Μίλκοβιτς, απάντησε θετικά χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
ΠΗΓΗ: sportnet.gr