powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Σωκράτης και ο Πέτρος

Η παραίτηση του Πέτρου Κόκκαλη από την προεδρία του ερασιτέχνη Ολυμπιακού μπορεί να κρύβει πολλά. Προσωπικά ή συλλογικά θέματα. Αυτό που δεν κρύβει είναι τη ρήξη που υπάρχει στις σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Και την επιλογή του μεγάλου αφεντικού να συνεχίσει να ελέγχει με τον δικό του τρόπο την κατάσταση στον σύλλογο.

Η αποχώρηση του Πέτρου Κόκκαλη από τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό έρχεται λίγους μήνες από την αποπομπή του από τα διοικητικά της ΠΑΕ, την οποία μόλις πριν από έναν χρόνο την είχε αναλάβει θεωρητικά εν λευκώ. Θεωρείται κοινός τόπος ότι από την ΠΑΕ ο Πέτρος Κόκκαλης «φαγώθηκε» επειδή στήριξε τον Τάκη Λεμονή περισσότερο απ' όσο έπρεπε. Οτι ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης του ζήτησε να απολύσει τον Λεμονή στο περιθώριο του εκτός έδρας αγώνα με τη Βέρντερ, η νίκη έκανε τον Πέτρο να επιλέξει να στηρίξει τον προπονητή. Και ότι όταν ο Σωκράτης ξαναζήτησε από τον γιό του να απολύσει τον Λεμονή - αυτή τη φορά στο ημίχρονο (!) του εκτός έδρας αγώνα με την Τσέλσι - ο Πέτρος προσπάθησε εκ νέου να καθυστερήσει την απομάκρυνσή του.

Ακόμα και αν αυτά αποτελούν περισσότερο μέρος της μυθολογίας του Ολυμπιακού, είναι ενδεικτικά της διαφορετικής φιλοσοφίας πατέρα και γιου στη διοίκηση της ομάδας. Από τη μία το παρορμητικό - αλλά εν τέλει αποτελεσματικό - μεγάλο αφεντικό και από την άλλη ο υπομονετικός νεαρός διοικητής.

Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι πλέον εκτός Ολυμπιακού. Λογικά εκτός είναι και αυτό το διοικητικό μοντέλο που ήθελε να εγκαθιδρύσει. Με δοκιμασμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις κλειδιά, στις διευθύνσεις που προκύπτουν από το οργανόγραμμα της ΠΑΕ, όλα στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Χαρακτηριστικό της αποδόμησης του μοντέλου Πέτρου, φαίνεται ότι είναι το ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έβαλε πρόσφατα αγγελία στις εφημερίδες για να βρει εμπορικό διευθυντή. Ή ότι συνεχίζει να κρατάει στο ΔΣ άνθρωπο που κατηγορείται για τη δολοφονία του Φιλόπουλου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης δεν είναι, λένε, σαν τον πατέρα του. Ανθρωποι που τον ξέρουν λένε ότι ως χαρακτήρας μοιάζει περισσότερο στον παππού του, που υπήρξε ένας θρύλος της ιατρικής και της Αριστεράς σε χρόνια δύσκολα και για τα δύο. Αντίθετα άνθρωποι που γνωρίζουν τον Σωκράτη λένε ότι δεν έχει ομοιότητες με τον πατέρα του. Είναι και αυτή μια νομοτέλεια: ένας άνδρας πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του μέσα του για να προχωρήσει. Και με την παραίτησή του ίσως ο Πέτρος να έδωσε τη χαριστική βολή.

ΠΗΓΗ: Sport.gr