powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Live the Magic

Του Γιώργου Δεπάστα

Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν μότο τουριστικής καμπάνιας. Στην περίπτωσή μας, όμως, αποτελεί απλά ένα τετριμμενο, αλλά συνάμα και τόσο ουσιαστικό μήνυμα: Ζήστε τη μαγεία της ζωής! Ένα μήνυμα που διατρανώνουν, λόγω τε και έργω, δύο μεγάλες αθλητικές φυσιογνωμίες: ο Λανς Άρμστρονγκ και ο Μάτζικ Τζόνσον- εξ ου και το λογοπαίγνιο!
Όταν ο Άρμστρονγκ ανακοίνωνε την απόσυρσή του το 2005, ήταν ήδη ένας θρύλος για την ποδηλασία, έχοντας κατακτήσει τον αριθμό-ρεκόρ των 7 ποδηλατικών γύρων της Γαλλίας. Για να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα, όμως, ο Τεξανός ποδηλάτης είχε να αντιμετωπίσει έναν μακράν ισχυρότερο αντίπαλο απ' το τους συνηθισμένους: τον καρκίνο. Μάλιστα, για την ενίσχυση του αντικαρκινικού αγώνα, ο Άρμοστρονγκ κυκλοφόρησε τα γνωστά πλέον σε όλους μας βραχιολάκια "LIVESTRONG".
Οι περισσότεροι δε θα περίμεναν να τον ξαναδούν να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο... Όμως, ο 37χρονος πια ποδηλάτης έκανε και πάλι την έκπληξη! Έχοντας ξεπεράσει πλήρως τον καρκίνο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιστρέφει στην ενεργό δράση για να συμμετάσχει στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας του 2009. Ακόμη πιο σημαντικό κι από την καθαυτή επιστροφή του, είναι το μήνυμα που στέλνει: " Θα ασχοληθώ ξανά επαγγελματικά με την ποδηλασία για να ενισχύσω τη συνείδηση για την απειλή του καρκίνου. Μόνο φέτος, κοντά στα 8 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο! Τώρα είναι η ώρα να καταπιαστουμε με τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ωστόσο, ακόμη και η είδηση πως ο Άρμστρονγκ έπασχε από καρκίνο ωχριά μπροστά σε ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από 17 χρόνια... Ήταν 8 Νοεμβρίου 1991, όταν σε μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Έρβινγκ Τζόνσον ανακοίνωνε ότι ήταν φορέας του ιού HIV . Όπως ήταν φυσιολογικό, μια τέτοια αποκάλυψη από έναν εκ των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος, συντάραξε το ΝΒΑ και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην παγκόσμια φίλαθλη γνώμη.
Μπορεί ο Έρβινγκ (πιο γνωστός ως Μάτζικ Τζόνσον, για τη μαγεία που προσέφερε στα γήπεδα) να έχει ό,τι επιθυμεί ένας άνθρωπος: δόξα, χρήματα, διακρίσεις. Ωστόσο διαθέτει και κάτι σπουδαιότερο, μεγάλη ψυχή, όπως απέδειξε με τα λεγόμενά του σ' εκείνη τη συνέντευξη: " Παρότι αποχωρώ ως παίκτης από τους Λέικερς, σκοπεύω να ζήσω και να συνεχίσω να σας ταλαιπωρώ! Αν και θα μου λείψουν, φυσικά, οι προπονήσεις και το παιχνίδι, πιστεύω ότι τώρα θα βιώσω άλλες πλευρές της ζωής. Θέλω να σας μιλήσω για τον ιό. Είστε λίγο αφελείς- πιστεύετε ότι μόνο σε άλλους μπορεί να συμβεί και, ουσιαστικά, μόνο οι ομοφυλόφιλοι φοβούνται ότι μπορούν να κολλήσουν AIDS. Ειδικά για τους νέους, θέλω να τους πω ότι μπορούν να κάνουν σεξ, και μάλιστα ασφαλές. Ωστόσο, είναι απαραίτητο όλοι μας να παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις".
Οι περιπτώσεις των δύο τεράστιων αυτών αθλητών, και όχι μόνο, καταδεικνύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού. Ο Άρμστρονγκ και ο Μάτζικ, με την αξιοπρεπή και γενναία συμπεριφορά τους, φροντίζουν να δίνουν μαθήματα ζωής σε όλον τον κόσμο, ιδίως όμως στη νεολαία. Αναλογιζόμενοι, μάλιστα την αμερικανική καταγωγή τους, κατανοούμε πόσο σπουδαίο είναι με τη θέληση, τη διάθεση για κοινωνική προσφορά και τη "λάμψη" τους να ανθίστανται μέσα στο "ανθρωποφαγικό" και ολοκληρωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο τίτλος έπρεπε να γραφεί στα Αγγλικά : Live the Magic!