Η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει και την... μπάλα. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), όσο μικρότερος είναι ένας επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος τόσο πιο ευάλωτος είναι. Ως παράδειγμα αναφέρεται η πρώτη επαγγελματική κατηγορία της Γερμανίας, η γνωστή στους φιλάθλους Μπούντεσλίγκα, οι ομάδες της οποίας κατέγραψαν πέρσι ρεκόρ προσέλευσης οπαδών στα γήπεδα. Θεωρείται, όμως, αμφίβολο εάν θα τα γεμίσουν και φέτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «DW», οι αριθμοί, για την περασμένη χρονιά, δείχνουν ότι οι 36 επαγγελματικές ομάδες της πρώτης αλλά και της δεύτερης κατηγορίας (για την τρίτη επαγγελματική κατηγορία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί), εμφάνισαν έσοδα ρεκόρ, που ανήλθαν στο 1,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα έσοδα των συλλόγων της πρώτης κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 7%. Επίσης, με 17,4 εκατ. φιλάθλους να δίνουν το παρών στα γήπεδα, το ρεκόρ προσέλευσης καταρρίφθηκε για δεύτερη απανωτή χρονιά. Πλην όμως, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όλοι οι παράγοντες του χώρου είναι πλέον συγκρατημένοι, διότι οι υποχρεώσεις των ομάδων είναι μεγάλες, ενώ και τα συμβόλαια των παικτών τρέχουν για αρκετά χρόνια.
«Η τάση που ενισχύεται τώρα είναι ο δανεισμός», ανέφερε στη «DW» ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Sport+Markt (σ.σ.: Αθλητισμός και Αγορά) Χάρτμουτ Τσάστοφ, η οποία εδρεύει στην Κολωνία. «Είναι σίγουρα», πρόσθεσε, «μια τάση συγκράτησης και συνετής διαχείρισης, του στυλ: καλύτερα ας δούμε πώς πάει και όχι ας πατήσουμε γκάζι. Έτσι, υπάρχει μια στάση αναμονής. Δηλαδή, κρατούν τον ποδοσφαιριστή ένα εξάμηνο παραπάνω και μετά αποφασίζουν αν θα τον αγοράσουν ή θα τον στείλουν πίσω».
Σε ό,τι αφορά στην αγορά των διεθνών μεταγραφών, ο Χάρτμουτ Τσάστοφ προβλέπει ότι θα υπάρξει κάμψη, με τη ζήτηση από πλευράς συλλόγων να μειώνεται, ενώ η προσφορά σε παίκτες θα είναι αυξημένη. Βέβαια, όπως είπε, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές-σταρ, όπως ο Βραζιλιάνος Κακά ή ο Αργεντίνος Μέσι, δεν πρόκειται να πατήσουν γερμανικό έδαφος. Αναμένεται, όμως, να αυξηθεί η προσφορά στα ανώτατα κλιμάκια της μεσαίας κατηγορίας.
Πάντως, σε σύγκριση με την Αγγλία, την Ιταλία αλλά και την Ισπανία, τα οικονομικά των συλλόγων της Μπούντες Λίγκα είναι σε καλύτερη μοίρα, λόγω και της κεντρικής διαχείρισης των εσόδων από την τηλεόραση. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θεωρεί προβληματική την κατάσταση που επικρατεί στην ισπανική λίγκα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Τσάστοφ, «δεν υπάρχει μία κεντρική ομοσπονδία, αλλά δύο ομάδες που κυριαρχούν: η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Οι υπόλοιποι έχουν τεράστια προβλήματα».
Τεράστιο είναι, όμως, το οικονομικό βάρος που έχουν οι ομάδες και στην Ιταλία. Αυτό διότι το 80% των εξόδων τους είναι κατά μέσο όρο οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Συγκριτικά, στη Γερμανία και για παράδειγμα στη Σάλκε, το κόστος των παικτών είναι μόλις το 50% των εξόδων της και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες ομάδες της Μπούντεσλίγκα.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μίλαν, η ομάδα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία για λόγους οικονομίας θέλει να μειώσει τον αριθμό των ποδοσφαιριστών της αλλά και να περιορίσει τις αποδοχές εκείνων που θα παραμείνουν. Στην Αγγλία, επίσης, πολλές ομάδες της... πλούσιας πρώτης κατηγορίας, της γνωστής Πρέμιερ Λιγκ, μειώνουν για την επόμενη σεζόν την τιμή των εισιτηρίων, ώστε να κρατήσουν τους φιλάθλους στα γήπεδα.