powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Οι πονοκέφαλοι Βγενόπουλου

Ο «μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος»,η MARFIΝ, βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση πηγών κερδοφορίας, όπως επιβεβαιώνεται και από τις ζημιές του πρώτου τριμήνου του 2009, που δεν αποτελούν μια δυσάρεστη «παρένθεση», όπως θέλει να πείσει η διοίκηση του ομίλου, αλλά το δεύτερο συναπτό ζημιογόνο τρίμηνο: ο όμιλος εμφάνισε ζημιές της τάξεως των 71 εκατ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008.
Η ώρα της αλήθειας φαίνεται πως πλησιάζει για το επιχειρηματικό δημιούργημα του κ. Α. Βγενόπουλου, που υποσχόταν κεφαλαιακές αποδόσεις άνω του 20% στους μετόχους, όταν συγκέντρωνε τα «ζεστά» 5 δις. ευρώ με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 2007. Πέρυσι, ο όμιλος κατάφερε να παρουσιάσει σχετικά «ευπρεπή» αποτελέσματα, παρότι οι βασικοί τομείς δραστηριότητας δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα από επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ, καθώς είχε τις έκτακτες «ενέσεις», συνολικού ύψους 372 εκατ. ευρώ, από την πώληση της συμμετοχής στον ΟΤΕ (192,5 εκατ. ευρώ) και τον επαναπροσδιορισμό της αξίας ακινήτων (179,5 εκατ. ευρώ).
Το «στοίχημα» πλέον της MIG δεν είναι καν η επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% (αυτό το «όνειρο» έχει χαθεί…), αλλά έστω να πείσει ότι οι επενδύσεις των 3 δις. ευρώ θα εμφανίσουν αποδόσεις καλύτερες από τα… ομόλογα του Δημοσίου: αν τοποθετούσε το ίδιο ποσό στην ασφάλεια των κρατικών τίτλων, η MIG θα «έγραφε» ήδη με μηδενικό κίνδυνο κέρδη από τόκους της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, αντί για τις ζημιές που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο…
Φέτος, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν δυσκολέψει, όχι μόνο γιατί λείπουν τα έκτακτα κέρδη, αλλά και γιατί οι δύο βασικές συμμετοχές του ομίλου (Vivartia, Attica) ελάχιστα δικαιολογούν τα υψηλά τιμήματα που προσφέρθηκαν για την εξαγορά τους, «φορτώνοντας» τον ισολογισμό της MIG με τεράστιες υπεραξίες (goodwill), που συνολικά πλησιάζουν το 1,5 δις. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται ο «αέρας» της τάξεως των 912 εκατ. ευρώ, που αφορά άυλα στοιχεία του ενεργητικού.
Έτσι, από… υψιπετή κέρδη της τάξεως των 255,6 εκατ. ευρώ, ο όμιλος εμφανίζει φέτος το πρώτο τρίμηνο ζημιές περίπου 18,7 εκατ. ευρώ. Στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος, μεγάλη συμβολή έχει, πέραν της απώλειας των έκτακτων εσόδων, η τεράστια αύξηση των εξόδων διάθεσης (από 68 σε 92,5 εκατ. ευρώ), που αντανακλά τις προσπάθειες των επιμέρους εταιρειών, κυρίως του τομέα τροφίμων, να κερδίσουν μερίδια αγοράς.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, η ανάλυση των κερδών προ φόρων κατά τομέα δραστηριότητας, που αναπτύσσεται στη σελίδα 32 των οικονομικών καταστάσεων:
-Από τον τομέα τροφίμων-γαλακτοκομικών (Vivartia), η MIG είχε πέρυσι κέρδη προ φόρων 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εμφανίζει ζημιά σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ.
-Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα περσινά κέρδη των 137,3 εκατ. ευρώ έχουν συρρικνωθεί φέτος στα 3,3 εκατ. ευρώ!
-Από τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική (ΟΤΕ), ο όμιλος είχε πέρυσι κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος ο τομέας έχει εξαφανισθεί από τις οικονομικές καταστάσεις.
-Στις μεταφορές (Attica) οι περσινές ζημιές α’ τριμήνου των 3,6 εκατ. ευρώ έχουν γίνει φέτος 15,1 εκατ. ευρώ.
-Από τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), πέρσι η MIG είχε κέρδη προ φόρων 173,7 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος εμφανίζει ζημιά της τάξεως των 5,9 εκατ. ευρώ!
Με αυτά τα δεδομένα, που δεν φαίνεται εύκολο να ανατραπούν θεαματικά, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αγωνία του κ. Βγενόπουλου να προσθέσει μια «σοβαρή» τραπεζική συμμετοχή στο οικοδόμημα της MIG, ώστε να αποκτήσει μια καλή πηγή κερδοφορίας. Όμως, ούτε η μεγάλη τραπεζική εξαγορά που σχεδιαζόταν πρόκειται να υλοποιηθεί στο ορατό μέλλον, ούτε καν η ενσωμάτωση της «νέας» Marfin Popular-Egnatia φαίνεται ότι είναι εύκολο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα χρήση. Κάπως έτσι, το ερώτημα των μετόχων επανέρχεται πιεστικότερο: «που είναι τα κέρδη, Ανδρέα»;
Το «βαρύ» παρελθόν της Vivartia στην τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα «ταλαιπωρήσει» αρκετά τον όμιλο της MIG, όπως φαίνεται από σχετική σημείωση των οικονομικών καταστάσεων, που δείχνει ότι η θυγατρική του τομέα τροφίμων κινδυνεύει σοβαρά να πληρώσει στο σύνολό του το πρόστιμο των περίπου 38 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμμετοχή στο καρτέλ του γάλακτος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική σημείωση, «το σημαντικότερο μέρος των μακροπρόθεσμων προβλέψεων περιλαμβάνει την πρόβλεψη του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιβλήθηκε στον Όμιλο VIVARTIA. Συγκεκριμένα, με την αριθμ.369/V/2007 απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβλήθηκε στην VIVARTIA πρόστιμο σχετικά με τις οριζόντιες συμπράξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών ποσού € 16,1 εκ. περίπου και με την αριθμ. 373/V/07 σχετικά με τις κάθετες συμπράξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών ποσού € 21,8 εκ. περίπου. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, έπειτα από αιτήσεις της VIVARTIA, έχουν δοθεί αναστολές εκτέλεσης των παραπάνω προστίμων κατά το ποσό των € 23 εκ. συνολικά, μέχρι εκδόσεως οριστικών αποφάσεων επί των προσφυγών. Για το υπόλοιπο ποσό η VIVARTIA προέβη σε μηνιαίο διακανονισμό, αρχής γενομένου από τον Αύγουστο του 2008. Η Διοίκηση έκρινε ως επαρκή πρόβλεψη το 50% επί του αρχικώς ορισθέντος προστίμου».
ΠΗΓΗ: Sofokleus10.gr