powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Πλεύρης:"Συγκαλύπτετε τα στημένα"

Με νέα ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των ύποπτων ελληνικών αγώνων επανήλθε ο Θάνος Πλεύρης. Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ., ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο αν προτίθεται να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ αφήνει παράλληλα και σαφείς αιχμές για την τακτική της ΕΠΟ.

Ο βουλευτής που αποκάλυψε στη Βουλή τα 27 παιχνίδια που περιλαμβάνονται στους περίφημους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, προτείνει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα οποία συζητούνται ή εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο Θάνος Πλεύρης προβαίνει σε μια σοβαρότατη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η πολιτεία και η ομοσπονδία αντιδρά χλιαρά απέναντι στην υπόθεση αυτή, «προφανώς για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα και να επικυρωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων, ώστε να αποφευχθούν οι ενστάσεις».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Πλεύρη:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες των καταγγελιών της UEFA αναφορικά με τους τυχόν στημένους αγώνες στο πρωτάθλημα της Ελλάδας. Αποτέλεσε κοινός τόπος ότι η αντίδραση της ομοσπονδίας και της πολιτείας είναι χλιαρή και δεν προβαίνετε σε ουσιαστικές ενέργειες, προφανώς για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα και να επικυρωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων, ώστε να αποφευχθούν οι ενστάσεις. Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση αυτών των φαινομένων.

Οι εθνικές ποδοσφαιρικές αρχές (ΕΠΟ, Super League, ΕΕΠ) οφείλουν να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση στημένων αγώνων με σκοπό τη στοιχηματική απάτη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διότι το ποινικό δίκαιο και η ποινική δικαιοσύνη τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο έχουν μικρή πιθανότητα να εξασφαλίσουν αποδεικτικό υλικό, ώστε να καταδικαστούν φυσικά πρόσωπα (ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και φυσικά πρόσωπα εκτός συλλόγων και ομοσπονδιών) και συνεπώς μπορούν ελάχιστα να συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται αλλά και τυγχάνουν εφαρμογής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα ακόλουθα:

1. Άμεση και συνεχή δημοσιοποίηση των κατά την UEFA ύποπτων αγώνων μέσω των επισήμων ιστοσελίδων της ΕΠΟ, της Super League και της ΕΕΠ.

2. Ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις όλων των αγώνων της Super League της Β΄ Εθνικής και του Κυπέλλου.

3. Ευαισθητοποίηση παικτών, προπονητών, διαιτητών και παραγόντων συλλόγων και ομοσπονδιών σε ό,τι αφορά στους κινδύνους αλλά και στις τακτικές εμπλοκής σε στημένα παιχνίδια με τους ακόλουθους τρόπους:
(α) Ανάρτηση πληροφοριακού υλικού στις επίσημες ιστοσελίδες της ΕΠΟ, Super League και ΕΕΠ και διανομή έντυπου υλικού.
(β) Παρουσίαση βίντεο, όπου μετανιωμένοι παίκτες και τζογαδόροι διηγούνται τις εμπειρίες τους.
(γ) Τοποθέτηση πινακίδων στα γήπεδα.

4. Προσθήκη στα συμβόλαια παικτών και προπονητών των εξής δεσμεύσεων:
(α) Απαγόρευση στοιχηματισμού.
(β) Υιοθέτηση ενός κώδικα ηθικής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση του λεγόμενου «φιλικού» στησίματος αγώνων (δηλαδή πρωτίστως για αγωνιστικούς λόγους) και την υποχρέωση καταγγελίας κάθε προσπάθειας προσέγγισης από τους «απατεώνες του στοιχήματος» (με ποινική ρήτρα).

5. Δημιουργία, αρχικά στην ΕΠΟ, ενός Οργάνου Εσωτερικού Ελέγχου (ΟΕΕ) για θέματα διαφθοράς.

6. Έλεγχοι στους μάνατζερ παικτών.

7. Ορισμός Υπεύθυνου Υποδοχής Καταγγελιών (ΥΥΚ) με ταυτόχρονη παροχή ασυλίας και προστασία ανωνυμίας στους καταγγέλλοντες.

8. Εξέταση του ενδεχομένου μείωσης του αριθμού των ομάδων που απαρτίζουν τις επαγγελματικές κατηγορίες (σήμερα είναι 70).

9. Ενεργοποίηση της αθλητικής δικαιοσύνης με τους ακόλουθους τρόπους:
(α) Εισαγωγή ενός «point system» αποκλειστικά για συλλόγους με βάση τα δεδομένα του «Συστήματος Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης BFDS» της UEFA χωρίς επιπλέον ενδείξεις ή αποδεικτικό υλικό.
(β) Κλιμακωτή επιβολή μόνο σε συλλόγους χρηματικών και βαθμολογικών ποινών που θα φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό.
Συγκεκριμένα: Οι εμπλεκόμενες ομάδες «φορτώνονται» ανάλογα με τον αριθμό των εμπλοκών τους στα κατά την UEFA ύποπτα παιχνίδια και ανάλογα με την βαθμίδα διαφθοράς των παιχνιδιών αυτών με «πόντους ΒFDS». Οι συγκεκριμένοι «πόντοι BFDS» μεταφέρονται από αγωνιστική περίοδο σε αγωνιστική περίοδο. Υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής αμνηστίας για τους συλλόγους σε περίπτωση που συνεργάζονται στην παροχή ενδείξεων και αποδεικτικού υλικού.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Α. Προτίθεστε να πράξετε κάτι για την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων ή απλώς θα τους παρακολουθείτε και θα συγκαλύπτετε με την αδράνεια σας το φαινόμενο;

Β. Η ΕΠΟ σκέπτεται, ειδικώς τώρα που θα υπάρξουν και αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα, να υιοθετήσει κάποια από τα ανωτέρω μέτρα ή θεωρεί ότι πράττει το καθήκον της απλώς στέλνοντας τους φακέλους στην ποινική δικαιοσύνη;

Γ. Γενικότερα τι μέτρα προτίθεται η ΕΠΟ και οι λοιπές εθνικές ποδοσφαιρικές αρχές να λάβουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών