powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η άλλη όψη για τα ύποπτα ματς

Του Ζήση Καραβά

Με αποδέκτη την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας ξεκίνησε η UΕFΑ τη φρέσκια αποστολή φακέλων με ύποπτα για στήσιμο (από τις στοιχηματικές μαφίες) ματς της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο φάκελος που έφτασε στη Μόσχα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου περιείχε τρία ύποπτα παιχνίδια με τη συμμετοχή ομάδων Β΄ Εθνικής. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων ομάδων τα έδωσε στη δημοσιότητα τρεις ημέρες μετά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Κάπκοφ.

Αναμεμειγμένη και στα τρία παιχνίδια είναι η ομάδα Βόλγκα (Βόλγας επί το ελληνικό). Οι μυημένοι και γνωρίζοντες πόνταραν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στην εκτός έδρας νίκη της με 2-1 επί της ΣΚΑ Ενέργεια του Χαμπάροφσκ, αλλά και στα δύο ματς με τη συμπολίτισσά της Νίζνι Νόβγκοροντ στα οποία η Βόλγκα επικράτησε 3-0 εντός έδρας και απέσπασε ισοπαλία 2-2 εκτός. Να δούμε αν θα την ξεπλύνει τώρα ολόκληρος ο (ποταμός) Βόλγας, αν και η επιτροπή ηθικής που συνέστησε η ρωσική ομοσπονδία δεν έχει βγάλει ακόμη αποφάσεις για τον φάκελο με τα επτά ύποπτα παιχνίδια που είχε παραλάβει από την UΕFΑ πριν από έναν χρόνο, σε δύο από τα οποία εμπλεκόταν και τότε η Νίζνι Νόβγκοροντ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 που η UΕFΑ άρχισε να στέλνει φακέλους με ύποπτα παιχνίδια, μόνο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λετονίας τόλμησε να επιβάλει ποινές. Τον περασμένο Ιούνιο με συνοπτικές διαδικασίες υποβίβασε την Ντίναμπουργκ στη Β΄ Εθνική, ενώ επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από την ενασχόληση με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου στον πρόεδρο της ομάδας Ολεγκ Γκαβρίλοφ και στον προπονητή της Ταμάζ Περτία. Εκτοτε φαίνεται ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λετονίας έχει ήσυχο το κεφάλι της. Μέχρι στιγμής βέβαια, γιατί η διεθνώς πολυπλόκαμη μαφία του στοιχήματος που στήνει ματς δεν εξολοθρεύεται εύκολα...

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής τα ύποπτα παιχνίδια έφτασαν αισίως τα 39 και αν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης δεν αποκάλυπτε τα ονόματα των εμπλεκόμενων ομάδων σε 27 από αυτά, οι έλληνες φίλαθλοι αλλά και οι παίκτες του νόμιμου στοιχήματος μέσω ΟΠΑΠ θα παρέμεναν στο σκοτάδι. Από την πλευρά της η ΕΠΟ διά του προέδρου της κ. Σοφοκλή Πιλάβιου υπερηφανεύεται ότι κάνει το καθήκον της το οποίο (θεωρεί ότι) ολοκληρώνεται με τη μεταβίβαση των επίμαχων φακέλων στον ΓΓΑ κ. Πάνο Μπιτσαξή και από αυτόν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Το ενδεχόμενο να δίνονται πάραυτα οι λίστες της UΕFΑ με τα ύποπτα ματς στον αθλητικό εισαγγελέα αλλά και στη δημοσιότητα, ούτε που το συζητούν τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ όσο και ο ΓΓΑ.

Σύμφωνοι, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας που επικαλούνται αμφότεροι. Πόσω μάλλον που οι φάκελοι της UΕFΑ με τα «ελαφρά ύποπτα, ύποπτα, σοβαρά ύποπτα, διεφθαρμένα και άκρως διεφθαρμένα ματς» καταρτίζονται με ενδείξεις- έστω και αποδείξεις- από τα μεγάλα ποσά που ποντάρονται σε περίεργα αποτελέσματα και σε πονηρές παραμέτρους στοιχηματισμού στο λεγόμενο παράνομο ιντερνετικό στοίχημα. Συνεπώς, πολύ δύσκολα μπορεί να ξετυλιχτεί το κουβάρι για το ποιοι τυχόν ποδοσφαιριστές, παράγοντες, διαιτητές, μάνατζερ, προπονητές μπορεί να εμπλέκονται στο στήσιμο ενός αγώνα.

Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος που λέει ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται- πόσω μάλλον να στοχοποιείται- με... φουσκωμένες στοιχηματικές ενδείξεις η εντιμότητα του ελληνικού ποδοσφαιρικού κόσμου και δη των λεγόμενων «επενδυτών» της μπάλας. Αλίμονο, τώρα... Υπάρχει όμως και η άλλη όψη που συνιστά μείζον ζήτημα και στο οποίο δεν απαντούν όσοι επιμένουν να μη δημοσιοποιούνται οι εμπλεκόμενες στα ύποπτα ματς ομάδες.

Με το να παραμένουν όλες αυτές- και δεν είναι και λίγες, ειδικά στη Β΄ Εθνική - κανονικά και σαν να μην τρέχει τίποτε στο αντίστοιχο πρωτάθλημα δεν το μολύνουν συνολικά; Τουτέστιν, δεν καίγονται έτσι και τα χλωρά μαζί με τα ξερά αφού με το να μην αποκαλύπτονται οι ύποπτοι θεωρούνται όλοι βρώμικοι με αποτέλεσμα να διογκώνονται περαιτέρω η καχυποψία και η αναξιοπιστία του κάθε πρωταθλήματος;

Στο τέλος τέλος, αυτοί οι αφελείς έστω (μικρο)τζογαδόροι του στοιχήματος δεν είναι έτσι οι εξαπατημένοι και ριγμένοι καθώς γίνονται βορά των κάθε λογής επιτήδειων λαμογιοειδών, συμμοριών και μαφιόζων που λυμαίνονται το στοίχημα και κατ΄ επέκταση το λαοφιλέστερο άθλημα; Ας δουν, λοιπόν, και ας προσμετρήσουν αναλόγως και αυτή την πτυχή της στοιχηματικής μάστιγας οι πάσης φύσεως αρμόδιοι θεσμικοί φορείς- από την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα ως τη ΓΓΑ και τις εισαγγελικές αρχές.
ΠΗΓΗ: "Το Βήμα της Κυριακής"