powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Nέες συνομιλίες που εμπλέκουν δικαίους και αδίκους

Στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού, νέες «καυτές» συνομιλίες, που έχει καταγράψει το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, για να αναζωπυρώσουν έτσι τις φωτιές που «καίνε» το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που περισυνέλεξε το τμήμα δίωξης εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ., με βάση τα οποία σχηματίσθηκε η νέα δικογραφία, τουλάχιστον 55 είναι τα πρόσωπα που, ή μιλούν οι ίδιοι στις τηλεφωνικές συνομιλίες, ή αναφέρονται τα ονόματά τους σε αυτές. Μεταξύ των ατόμων αυτών περιλαμβάνονται πρόεδροι κι άλλοι παράγοντες ομάδων της Β' και της Γ' Εθνικής, ποδοσφαιριστές ομάδων Β' και Γ' Εθνικής, προπονητές, μάνατζερ παικτών, διαιτητές, δύο υπάλληλοι της ΕΠΟ, δύο τραπεζικοί υπάλληλοι, «νονοί» της νύχτας, συνδεσμίτες, δύο δικηγόροι και δεκάδες άλλα άτομα, που αναφέρονται μόνο με το μικρό τους όνομα ή με ψευδώνυμο.

Από τα 55 πρόσωπα, η κ. Παπανδρέου, αφού διάβασε το διαβιβαστικό της Ασφάλειας κι άκουσε τις συνομιλίες, έκρινε ότι έπρεπε να ασκήσει (όπως κι έκανε) ποινικές διώξεις σε 22 από αυτά , συμπεριλαμβανομένου και του Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά το γεγονός ότι το διαβιβαστικό δεν τον αναφέρει μεταξύ των ονομάτων των εμπλεκομένων. Κι εδώ είναι το πρώτο σημείο, το οποίο προκάλεσε την προχθεσινή έκρηξη του προέδρου του Ολυμπιακού, που μίλησε «για ψευδή, συκοφαντική και κατάπτυστη μεθόδευση» σε βάρος του.


Το δεύτερο σημείο που προκάλεσε την αντίδρασή του και που δημιούργησε απορίες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, είναι το γεγονός πως, ενώ για τον πρόεδρο των «ερυθρολεύκων» ασκήθηκε δίωξη, επειδή το όνομά του αναφέρεται σε τηλεφωνική συνομιλία τρίτων, δεν συνέβη το ίδιο με τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού Νικόλα Πατέρα, το όνομα του οποίου εμπλέκεται, επίσης, σε τηλεφωνικές συνομιλίες τρίτων.

Οι δύο επίμαχες συνομιλίες, όπως τις περιγράφουν οι αστυνομικοί στο σχετικό έγγραφο, είναι: «...στη συνέχεια, ο Τσακογιάννης επικοινωνεί (στις 12/3/2011) ξανά με τον "Χρυσόστομο" και λένε συνθηματικά ονόματα διαιτητών. Αναφέρουν κάποιον δικηγόρο, τον Κίμωνα, τον οποίο, όμως, δεν εμπιστεύονται, αλλά, με το κατάλληλο χρηματικό ποσό, θα τους βοηθήσει. Λένε για τον αγώνα Κόρινθος - Παναχαϊκή, ότι ο διαιτητής Χαράλαμπος Καλογερόπουλος θα τους παίξει 50-50. Στο σημείο αυτό, ο Τσακογιαννης λέει ότι "ο Πατέρας έχει βαλει τον Βαρούχα για το θέμα, αλλά ο Καλογερόπουλος δεν κάνει συνήθως διαιτητικά εγκλήματα. Παρ' όλο που έχει κάνει στο παρελθόν"».
Για τη δεύτερη συνομιλία, το έγγραφο της Ασφάλειας αναφέρει: «ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με κάποιον Χύτο, που του λέει ότι ο Κούγιας τού έχει κάνει εξώδικο για ακαλύπτες επιταγές. Ο Τσακογιάννης τού απαντάει, να τις πάει στον Μαρινάκη, που θα τις πληρώσει και δεν θα 'χει πρόβλημα. Συζητούν για τον αγώνα Κόρινθος - Παναχαϊκή και ο Χύτος λέει ότι έμαθε πως ο Κούγιας, μέσω Βαρούχα και Πατέρα, θα προσπαθήσει να κερδίσει τον αγώνα. Αναφέρονται και στο διαιτητή Χαρ. Καλογερόπουλο. Στη συνέχεια, ο Χύτος λέει ότι "ο Κούγιας από την αγοραπωλησία του ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε χρήματα, ενώ από την Παναχαϊκή έχει ζημιωθεί". Μετά, συζητούν συνθηματικά, ότι ο Χύτος έχει πληροφορίες για τον ξυλοδαρμό του Βασσάρα για κάποιον "συμβολαιογράφο". Ο Χύτος λέει ακόμη πως έχει δική του ιστοσελίδα, αλλά αυτός δεν φαίνεται πουθενά, γιατί θέλει να αποφεύγει τις μηνύσεις από αυτά που γραφει».

Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, ο ισχυρισμός του Γ. Τσακογιάννη ότι μίλησε απευθείας με τον Μαρινάκη είναι νομικά αξιοποιήσιμος, σε αντίθεση με το «έμαθα ότι ο Πατέρας...», που αφορά γνώση μέσω τρίτου.

Πέρα από τις δύο συνομιλίες, η Ασφάλεια στο έγγραφό της προς την Eισαγγελία περιγράφει κι άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες του Γ. Τσακογιάννη, μεγαλομετόχου της Ηλιούπολης, με διάφορους συνεργάτες του, το διάστημα από το Γενάρη μέχρι το Μάιο του 2011. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Στις 11/3/2011 ο Τσακογιάννης μιλάει με έναν "Χρυσόστομο", του λέει ότι θέλει 2-3 ονόματα από διαιτητές για την επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει βρει κάποιον και μπορεί να ορίσει διαιτητές στα πινάκια. Ο Τσακογιάννης τού λέει να μιλήσει με τον Κ. Παπαδόπουλο, που βοηθάει την ομάδα της Κορίνθου.

Ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με τον Παπαδόπουλο και τον ενημερώνει ότι θα τον καλέσει ο "Χρυσόστομος", για να του ζητήσει κάποιους διαιτητές και επόπτες. Ο Παπαδόπουλος του δίνει κάποια συνθηματικά ονόματα: "ο Μάριος", ο "Μέλισσας", ο "θα σου σπάσω τα δόντια" και ο "μπούφος". Λένε ότι τους "καφέδες", δηλαδή τα χρήματα, θα τα δώσει ο Τσακογιάννης και θα είναι 10.000 ευρώ.

Συζητούν, επίσης, για το παιχνίδι της Κορίνθου με την Παναχαϊκή και τη φασαρία που θέλει να κάνει ο Παπαδόπουλος με τα άτομα του Τσακογιάννη. Ο Τσακογιάννης λέει, καλύτερα να πάνε οι "γαύροι", οι οργανωμένοι της "Θύρας 7". Συζητάνε αόριστα και λέει ότι θα μιλήσει με τον μεγάλο, τον Βαγγέλη, και λέει ότι, αν πάνε οι Ολυμπιακοί στον αγώνα της Κορίνθου και κάνουν φασαρίες, θα είναι η τιμωρία του Κούγια. Ο Τσακογιάννης λέει στον Χάλκο (στις 12/3/2011) ότι μίλησε με τον Μαρινάκη, για να στείλει τη Θύρα 7 στον Κούγια».

«Στις 10/4/2011 -συνεχίζει το διαβιβαστικό- ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με τον Ηλία Φυντάνη, αστυνομικό και προπονητή της Παναχαϊκής, ο οποίος του λέει ότι με τις δικές του γνωριμίες και με τη βοήθεια του διαιτητή, Χαρ. Καλογερόπουλου, επίσης αστυνομικού, βοήθησε την ομάδα της Παναχαϊκής στον αγώνα με την Κόρινθο, χωρίς, όμως, να το γνωρίζει ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλ. Κούγιας. Ο Φυντάνης υποστηρίζει, ακόμη, ότι στον επόμενο αγώνα της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου (σ.σ.: για τον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής) έχει κανονίσει να κερδίσει η Παναχαϊκή, χωρίς να το ξέρει ο Κούγιας. Γίνεται μνεία ότι στις 17/4/2011 διεξήχθη ο αγώνας Ολυμπιακού Χερσονήσου - Παναχαϊκής, με σκορ 1-2 υπέρ της Παναχαϊκής.

Στις 15/2/2011 ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με έναν "Μιχάλη" κι αναφέρουν ότι ο Τσακογιάννης μεσολάβησε για να "στηθούν" αγώνες μιας ομάδας, του "Γιάννη", που "έδωσε" δύο αγώνες της ομάδας του, για να πληρώσει τους παίκτες. Ο ένας αγώνας ήταν απέναντι στην ομάδα του Φωκικού, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί ποιοι ήταν οι αγώνες. Ο "Γιάννης" θα στοιχημάτιζε 100.000 ή 200.000 ευρώ στην ήττα της ομάδας του.

Ο Τσακογιάννης επικοινωνεί με έναν δικηγόρο Παναγόπουλο και του λέει ότι θα του δώσει 1.500 ευρώ για να χάσει την υπόθεση ενός πρώην παίκτη της Ηλιούπολης, υπήκοου Βραζιλίας, ονόματι Sylban, που πήγε δικαστικά, διεκδικώντας από τον Τσακογιάννη τα χρήματά του, που ήταν 12.000 ευρώ. Ο Παναγόπουλος του λέει ότι η προμήθειά του είναι 3.500 και δεν μπορεί να κάνει κάτι. Προκύπτει -σχολιάζεται στο διαβιβαστικό- ότι ο Παναγόπουλος είναι επίορκος δικηγόρος και ασχολείται με πολλές προσφυγές ποδοσφαιριστών των ομάδων του Μπέου, του Γιδόπουλου, του Ψωμιάδη, ενώ συνεργάζεται με το δικηγόρο Αργύρη Λίβα».

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Ασφάλειας: «Ο Τσακογιάννης αλλοίωνε αποτελέσματα αγώνων, όχι μόνο της ομάδας του, αλλά και άλλων σωματείων, ενώ συνεργαζόταν με μία γυναίκα, ονόματι "Ολυμπία", η οποία χειριζόταν τη λειτουργία της ιστοσελίδας του. Παράλληλα, εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης έκθεσης πολυτελών αυτοκινήτων.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Χάλκο, τον πρόεδρο της Ηλιούπολης, συζητούν με πολλά συνθηματικά και ψευδώνυμα, για να "φτιάξουν" τον αγώνα Καλλιθέας - Ηλιούπολης και λένε "θα στείλουμε το καλό παιδί, που θα ρυθμίσει το θέμα" και μετά αναφέρουν πως ένας παίκτης, με το ψευδώνυμο "οικοδόμος", έχει συνεννοηθεί για να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα.

Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του, ο Γ. Τσακογιάννης μιλάει με έναν οργανωμένο οπαδό της Ηλιούπολης, με το όνομα "Τόλης", και του λέει ότι θα φέρει την Κυριακή στο γήπεδο τον Χαραλαμπίδη (σ.σ.: πρόεδρος του Ιωνικού) και να τον κτυπήσουν άσχημα, ενώ για τον ίδιο αγώνα (Ηλιούπολη - Ιωνικός) ο Τσακογιάννης λέει στον "Τόλη" ότι έδωσε 3.000 ευρώ στον παίκτη του Ιωνικού, τον Μιγκέλ Απαρεσίδο, για να μην αγωνιστεί στο ματς».

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ακόμη ότι σε άλλες περιπτώσεις ο Τσακογιάννης δεν έδινε λεφτά στους παίκτες του, αλλά τους προέτρεπε να παίζουν live στοίχημα.
ΠΗΓΗ: enet.gr