Τα επεισόδια της Πάτρας έδωσαν την ευκαιρία να ανοίξει μία συζήτηση για όσα έκανε και για όσα δεν έκανε η ΕΠΟ. Ανεξάρτητα της απόφασης του αθλητικού δικαστηρίου, ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν τελικά τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός, από πού θα αφαιρεθούν οι 3 βαθμοί: Από το πρωτάθλημα ή από το κύπελλο;
Ο πειθαρχικός κώδικας ορίζει από το πρωτάθλημα, όμως μόνο σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγώνα. Εδώ έχουμε προσωρινή διακοπή και ο νομοθέτης δεν έχει κάνει τη σχετική πρόβλεψη. Οπότε θα αποφαίνεται κατά περίπτωση η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.
Το παράδειγμα αυτό δείχνει πως η Ομοσπονδία δεν προχώρησε στη ριζική αναμόρφωση των πειθαρχικών κωδίκων, παρά τις καλές προθέσεις που υπήρξαν. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα «παραθυράκια» και οι «φεγγίτες» εισέβαλαν στους κανονισμούς από κάποιους πονηρούς που θέλουν να ελέγχουν την κατάσταση.
Να ήταν μόνον οι πειθαρχικοί κώδικες; Η ΕΠΟ έδειξε ατολμία στην απαγόρευση του μέτρου δανεισμού παικτών, ολιγώρησε στο θέμα της εφαρμογής του VAR και ξέχασε τη δέσμευσή της για κατάργηση του διαιτητικού δικαστηρίου.
Από κοντά και η πολιτεία. Εστειλε στις καλένδες το νέο αθλητικό νόμο, για τον οποίο υπήρχε διαβούλευση επί τριετία και δεν πέρασε την τροπολογία για απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τους συλληφθέντες σε επεισόδια μέχρι την οριστική εκδίκαση.
Η αλήθεια είναι ότι έγινε μία προσπάθεια αλλαγής του κλίματος μέσω της εμπλοκής των υπερεθνικών ομοσπονδιών, όμως αυτό ήταν απλώς ένα βήμα. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, τα βήματα που έγιναν προς τα πίσω ήταν (ούτε λίγο - ούτε πολύ) έξι!