powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Να καταργηθεί υπέρ της διαφάνειας η ΕΕΑ

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δεν φρόντισε να διορίσει νέα μέλη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία παραμένει ανενεργή μέχρι και σήμερα.

Η νέα κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με τις διαδικασίες αδειοδότησης των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών. Χωρίς έγκριση της ΕΕΑ ουδεμία αδειοδότηση μπορεί να γίνει, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πλέον να διεξαχθούν πρωταθλήματα με ομάδες που δεν θα έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν ζητήματα ακυρότητας, καθώς η αδειοδότηση προβλέπεται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο θεσμός της ΕΕΑ έμοιαζε ιδιαίτερα πετυχημένος όταν δημιουργήθηκε. Όμως αντί για μια Ανεξάρτητη Αρχή, φτάσαμε σε μία Αρχή που ήταν προσδεδεμένη στο άρμα του εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού.

Ο κρατικός παρεμβατισμός ήταν η αρχή των εκφυλιστικών συμπτωμάτων σε τέτοιο βαθμό που όποιος κινούνταν δια της νομίμου οδού έσπαζε τα μούτρα του και όποιος πήγαινε στα κομματικά γραφεία εξασφάλιζε την άδεια!

Το αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού ήταν η απροθυμία ανώτατων δικαστικών να μετάσχουν σε μια τέτοια επιτροπή. Φτάσαμε στο σημείο τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ να έχουν εν ενεργεία δικαστές και εισαγγελείς και η Ανώτατη Αρχή του Επαγγελματικού Αθλητισμού να έχει συνταξιούχους εφέτες.

Το μόνο που απομένει στο νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη είναι να νομοθετήσει την κατάργηση της ΕΕΑ και να δημιουργήσει μία νέα Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα υπηρετεί τη διαφάνεια στον Αθλητισμό.