powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Ακόμα και υπέρμετρες ή ασυνήθιστες χορηγίες/διαφημίσεις/αγορές τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Από την ίδια συνέντευξη:

"Τι ακριβώς σημαίνει "αποφασιστική επιρροή" σε δύο ή περισσότερες ομάδες;

Η αποφασιστική επιρροή αναφέρεται μεν, αλλά δεν ορίζεται επακριβώς στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Πάντως δεν είναι η "σημαντική επιρροή" που αναφέρεται και ορίζεται στον κανονισμό αδειοδότησης. Το Μάιο του 2017, το δικαστικό τμήμα του Σώματος οικονομικού ελέγχου ομάδων της UEFA έκανε κάποιες σημαντικές σκέψεις στην απόφασή του επί της υπόθεσης Red Bull-Ζάλτσμπουργκ-Λειψία. Υπήρχαν ενδείξεις ότι η χορηγός εταιρεία Red Bull ασκούσε αποφασιστική επιρροή και στις δύο ομάδες, που θα αγωνίζονταν στο Champions League. Όμως το Σώμα οικονομικού ελέγχου, αφού επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η αποφασιστική επιρροή πρέπει να αφορά υποχρεωτικά σε θέματα που επηρεάζουν την απόδοση μιας ομάδας σε μια διοργάνωση και όχι μόνο σε θέματα γενικών εμπορικών, οικονομικών ή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν επηρεάζουν άμεσα τις αθλητικές επιδόσεις, έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε αποφασιστική επιρροή της Red Bull στις δύο ομάδες και ότι επρόκειτο απλώς για μια τυποποιημένη σχέση χορηγίας.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο η Λειψία λάμβανε δάνεια από τη Red Bull με ευνοϊκούς όρους, η Ζάλτσμπουργκ νοίκιαζε το γήπεδο και τα γραφεία της από μια θυγατρική εταιρεία της Red Bull, αλλά και ότι επιτράπηκε από την UEFA στη Ζάλτσμπουργκ να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες μερικής αποδέσμευσής της από τη χορηγό της (Red Bull), με την απομάκρυνση συγκεκριμένων συνδεδεμένων προσώπων από τη διοίκησή της, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος από το δικαστικό τμήμα του Σώματος οικονομικού ελέγχου ομάδων.

Η έννοια της αποφασιστικής επιρροής καλύπτεται ακόμη από νομική αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να κριθεί ότι συνιστά αποφασιστική επιρροή ακόμα και μια ασυνήθιστη και υπέρμετρη χρηματοδότηση ομάδων μέσω χορηγιών, διαφημίσεων ή και αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων".