Ρωτήθηκε ο Ν. Λαγαρίας για το αν ο χαρακτηρισμός δυσμενών κρίσεων ως ‘αξιολογικών’, αποτελεί πλυντήριο για την ατιμωρησία (έχουν τιμωρηθεί μόνο 3).
Είπε ότι πρέπει να δει κανείς πόσες δηλώσεις - κρίσεις έφτασαν στα δικαιοδοτικά όργανα και πόσες απ’ αυτές κρίθηκαν δυσμενείς, άρα τιμωρητέες τελικά.
Είπε επίσης ότι οι δυσμενείς κρίσεις έχουν ως αντίβαρο την ελευθερία της έκφρασης, ο καθένας δικαιούται να ασκεί αυστηρή κριτική σε οποιονδήποτε, επί της ουσίας. Δεν θα έπρεπε όμως να επιτρέπεται να βαφτίζεται το «στόλισμα» και οι απειλές, σε «κριτική» και «αξιολογική κρίση», και με τον τρόπο αυτό να υποκινούνται πράξεις βίας και μίσους.
Ανέφερε ότι η FIFA, στο άρθρο 53 του Πειθαρχικού της Κώδικα, απαγορεύει ρητά την υποκίνηση της βίας και του μίσους και ότι η διάταξη αυτή θα έπρεπε να ήταν ενσωματωμένη στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ.
Θα μπορούσε μάλιστα αυτό να το είχε κάνει και μόνος του ο υφυπουργός Αθλητισμού, είπε, βάσει του άρθρου 27 του αθλητικού νόμου που τον υποχρεώνει να ασκεί έλεγχο νομιμότητας στους Κανονισμούς των Ομοσπονδιών.
Τέλος, ο Ν. Λαγαρίας αναφέρθηκε και στο άρθρο 3 του αθλητικού σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, με το οποίο προτείνεται η μεταβίβαση, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, της αρμοδιότητας του υφυπουργού Αθλητισμού για επιβολή των διοικητικών κυρώσεων (τεράστιων χρηματικών προστίμων) της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4326/2015, για πράξεις βίας και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Είπε με ωμό ρεαλισμό:
Εδώ δεν επέβαλε τέτοια πρόστιμα ο υφυπουργός Αθλητισμού, που έχει γύρω του καμιά 20ριά αστυνομικούς και δεκάδες υπαλλήλους, πιστεύουν ότι θα τα επιβάλλει η ΕΕΑ ;