Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (νυν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο) Σταύρος Κοντονής και μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το θέμα της οπαδικής βίας και όσα είχαν γίνει επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Αθλητισμού.
Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής:
Τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Αυγενάκη που σιωπά για τα επεισόδια στο «Καραϊσκάκη»: Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε στα εύκολα, ούτε στα δύσκολα, ούτε στα λάθη, ούτε και στις επιτυχίες. Και θεωρώ ότι προσπάθεια που κατέβαλα τότε για να παταχθεί το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα κι αυτή η αναρχία που υπήρχε στους αγωνιστικούς χώρους και στις εξέδρες, απέδωσε κάτι. Θυμάμαι ότι τιμωρούντο οι ομάδες κάθε Δευτέρα πρωί ακόμα και για τα βεγγαλικά. Μου έστελνε η αστυνομία αναφορά για τους πυρσούς, κάθε ένας ήταν και από ένα χιλιάρικο πρόστιμο για τις ομάδες. Δεν γίνεται αλλιώς να μπει τάξη όταν η πολιτεία. το κράτος, δεν έχει μία τακτική συνεχούς αντιπαράθεσης στη βία».
Γιατί δεν παρεμβαίνει ο κ. Αυγενάκης: «Ο κ. Αυγενάκης είναι ένας ωσεί παρών υφυπουργός αθλητισμού. Όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στο Πρωτάθλημα ήταν το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, με την απόφαση της ΕΕΑ κατά του ΠΑΟΚ. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την αρμοδιότητα του ποδοσφαίρου από τον κ. Αυγενάκη και την έδωσε στον κ. Γεραπετρίτη. Ο κ. Αυγενάκης δεν είναι ένας έγκυρος συνομιλητής για τα θέματα του ποδοσφαίρου. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρμοδιότητα για το ποδόσφαιρο και οι διαπραγματεύσεις με UEFA-FIFA περνάνε σε άλλα χέρια, αν μου είχε συμβεί εμένα αυτό, θα είχα παραιτηθεί. Εκ του ασφαλούς τουιτάρει, όταν έχουμε αναμμένα κάρβουνα, απομακρύνεται. Αν αισθάνεσαι ότι αν μιλήσεις και ότι και να πεις θα σε εκθέσει, ορισμένοι προτιμούν τη σιωπή».
Για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού για ανίκανη κυβέρνηση και αν οφείλει απάντηση ο κ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη για τον Ολυμπιακό επειδή δεν γίνεται ανατροπή στη διοίκηση της ΕΠΟ. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από την ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι φίλα προσκείμενοι στον Ολυμπιακό με κατηγορούσαν ότι έφερα την τρόικα στον αθλητισμό στην Ελλάδα, την εποπτεία και τον διορισμό διοίκησης στην ΕΠΟ, σήμερα δίνουν έναν υπέρ πάντων αγώνα και λένε “αφού το κάνει ο Κοντονής γιατί δεν το κάνεις κι εσύ”. Μα δεν μπορούν η FIFA και η UEFA να εμπλέκονται σε τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Τότε η αφορμή για συνεχή σύγκρουση για αυτά που έκανε η ΕΠΟ επί των ημέρων μου ήταν η πραξικοπηματική αλλαγή των αθλητικών δικαστών. Τότε είχα στείλει τη γνωστή επιστολή στην οποία είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει κάθε επικοινωνία με την ΕΠΟ και θα συνομιλεί μόνο με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Κι όταν αν δεν πάρετε εσείς την ευθύνη για να σταματήσει αυτή η κατάσταση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, θα νομοθετήσουμε άμεσα με πρώτο βήμα τη διακοπή του πρωταθλήματος».
Για την οπαδική βία και αν ήθελε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να την πατάξει: «Δεν ήθελε. Βεβαίως και μπορούσε, αυτό κάναμε εμείς υπό πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες. Κάνω τη διαπίστωση και μου κάνει εντύπωση που είπε ο πρωθυπουργός ότι πάταξαν τη βία στα γήπεδα. Κολοκύθια με τη ρίγανη! Δεν έκαναν τίποτα αλλά αφήσαν το φαινόμενο να διογκωθεί, είχαμε νεκρούς. Εγώ παρέλαβα ένα υπουργείο που το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όχι της υπουργίας μου άλλα του προηγούμενου υπουργού, υπήρξε ο νεκρός στην Κρήτη. Αν μου τύχαινε εμένα νεκρός σε γήπεδο, θα έπρεπε να είχα φύγει. Από εκείνη τη νομοθεσία που είχα περάσει, έχει μείνει μόνο το ονομαστικό εισιτήριο, όλα τα αλλά έχουν ακυρωθεί».
Γιατί να μη θέλει μία κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη βία: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να πραστατέψει το κοινωνικό σύνολο. Και προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι να φεύγει ένα παιδί από το σπίτι του και ο γονέας να είναι σίγουρος ότι θα γυρίσει πίσω. Να μην το ψάχνει σε αστυνομικό τμήμα, σε νοσοκομείο, σε νεκροτομείο. Το περιορίσαμε τότε το φαινόμενο, επενέβη το κράτος, έβαλε μία τάξη, κατάλαβαν όλοι ότι δεν παίζουμε τότε. Ας βρεθεί ένας παράγοντας ομάδας και να πει ότι λειτούργησα μεροληπτικά. Τότε το είχαν πει, να το πουν σήμερα. Ότι ό,τι έκανα σε επίπεδο αποφάσεων για την μια ομάδα, δεν το έκανα και για την άλλη και την ευνόησα».
Αν φοβούνται οι πολιτικοί τη στοχοποίηση από τα μέσα των ιδιοκτητών των ομάδων: «Δεν νομίζω ότι κανένας υφυπουργός αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, εξαιρώ τον Γιώργο Φλωρίδη, δεν υπέστη τις επιθέσεις που είχα υποστεί εγώ, δημοσιογραφικές και πραγματικές. Ούτε διανοήθηκα μία στιγμή να κάνω πίσω. Όταν ερχόντουσαν κάτω από το σπίτι μου και φωνάζανε, όταν ερχόντουσαν τα μηχανάκια για να μου στήσουνε καρτέρι, αυτό τι είναι; Δεν έχει να κάνει αν φοβήθηκα, εγώ ήμουν αποφασισμένος να φέρω το έργο εις πέρας. Γι αυτό λέω, αν κάτι παρήχθη, παρήχθη εκείνη την περίοδο. Και είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα, υπήρξε μία βελτίωση που αν αυτό το έργο είχε ολοκληρωθεί, με την κάρτα φιλάθλου, με όλα τα ζητήματα που τα είχαμε λύσει νομοθετικά, θα είχαμε μία άλλη εικόνα μέσα στα γήπεδα».
Αν η οικονομική εξουσία είναι υπέρτερη της πολιτικής: «Όχι, δεν είναι υπέρτερη. Θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Είχα απέναντι τους μεγάλους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου οι οποίοι είναι και παραμένουν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Σε κανέναν από αυτούς δεν χαρίστηκα, αισθάνθηκα ότι κάνω το καθήκον μου, με βάση τις κατευθύνσεις που είχαμε τότε και με βάση τη λογική και την ιδεολογία μου. Δε χαρίστηκα σε κανέναν και νομίζω ότι σήμερα, αν είναι ειλικρινείς και οι τέσσερις, θα το παραδεχτούν αυτό. Όπου η πολιτική εξουσία και το κράτος θέλουν να κάνουν τομές και να πραγματοποιήσει εξυγίανση σε όλους τους τομείς όχι μόνο του αθλητισμού, θα το κάνει. Δεν μπορεί κανένας να την εμποδίσει».
Γιατί δεν τηρείται και τώρα η επιτυχημένη «συνταγή» του: «Δεν μπορώ να καταλάβω, οι εξηγήσεις που μπορώ να δώσω είναι πολλές. Κατά πρώτον, η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα. Πολύ εύκολο είναι αυτό, το φαντάζεται ο καθένας. Μπορεί να είναι το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Δηλαδή μη σπάσουμε αυγά, να τα αφήσουμε όπως είναι τα πράγματα. Έχω πει ότι όταν κάνεις το σωστό δεν έχεις πολιτικό κόστος, έχεις πολιτικό όφελος. Μακροπρόσθεσμα θα σου αναγνωριστεί κάποια στιγμή. Θυμόσαστε όταν έκλεισε η Θύρα 13 τι κατακραυγή υπήρχε. Όταν πήρα μέτρα και κατά τον άλλων ΠΑΕ όταν υπήρχε διασάλευση της δημόσιας τάξης στα γήπεδα, συνειδητοποίησαν όλοι εγώ δεν μεροληπτώ. Και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Το θέμα είναι θέλουμε ευταξία στους αγωνιστικούς χώρους ή δεν θέλουμε; Τότε που θέλαμε, το πετύχαμε».
Γιατί δεν παρεμβαίνει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: «Νομίζω ότι είναι πολύ σύντομο να παρέμβει. Γιατί πρέπει να πάει ο φάκελος, το φύλλο αγώνα, χθες έγινε, νομίζω χρειάζονται 2-3 μέρες».
Αν πιστεύει ότι θα λογοδοτήσει κανείς στην Ελλάδα για στημένα παιχνίδια: «Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι ο κανονισμός που υπάρχει σήμερα στην ΕΠΟ και απαιτεί πάρα πολλά για να στοιχειοθετηθεί στημένος αγώνας. Πρέπει να δούμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει η αθλητική δικαιοσύνη για να εκδίδει αποφάσεις και τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να κριθεί ένας αγώνας στημένος. Το δεύτερο, και χαίρομαι που εμπλέκεται η Interpol, ο παράνομος στοιχηματισμός δεν είναι εγχώριο πρόβλημα ούτε μπορούμε να το λύσουμε εδώ. Συνδυάζεται με διεθνείς παράνομες αγορές, με διακίνηση μαύρου χρήματος επομένως χρειάζονται συνέργειες διακρατικών αρχών και εισαγγελέων πολλών χωρών για να παταχθεί».
Για τη σύμβαση Macolin που ψηφίστηκε στη Βουλή επί Νέας Δημοκρατίας: «Είχα συμπράξει στην υπογραφή της συμβάσης Macolin, είχα φύγει μετά από 1,5 μήνα από το υπουργείο Αθλητισμού και έμεινε σε εκκρεμότητα. Πρέπει να έχει συνέχεια μια κυβερνητική πολιτική αλλά εγώ εκφράσει κατ’ επανάληψη τα παράπονά μου για ένα νομοθετικό έργο που υπήρξε και ακυρώθηκε αμέσως. Δεν ξέρω τι προτεραιότητες υπήρχαν αλλά από τη στιγμή που αποχώρησα από το υπουργείο Αθλητισμού δεν είχα καμιά εμπλοκή αλλά ούτε μπορούσα να κάνω τον καθοδηγητή των καταστάσεων. Να ρωτήσετε τον διάδοχό μου γιατί δεν συνέχισε, εγώ δεν θα δώσω απαντήσεις για άλλους. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ολοκληρωθεί όλο το νομοθετικό έργο που είχε μείνει σε εκκρεμότητα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε ξανά στα επεισόδια στο «Καραϊσκάκη»: «Να πω και κάτι, γιατί μου έκανε εντύπωση στα επεισόδια στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ και εγώ έδωσα αγώνα γι’ αυτό το πράγμα, υπήρχε παρατηρητής της ΔΕΑΒ; Υπαρχει ΔΕΑΒ; Όταν ήμουν εγώ υπουργός με έναν πολύ καλό πρόεδρο και έναν πολύ καλό αντιπρόεδρο, τον κ. Δαμασκόπουλο και τον κ. Μπέλλο, είχαν παράξει ένα τεράστιο έργο εποπτείας και νομίζω ότι πάνω εκεί βασιστήκαμε σε πολλές αποφάσεις. Θεωρώ ότι είναι κρίσιμες οι εκθέσεις των παρατηρητών της ΔΕΑΒ. Και θα ήθελα πολύ να δω τι γράφουν οι άνθρωποι γι αυτά που είδανε».
Αν τους θεσμούς τους κάνουν τα πρόσωπα ή το αντίστροφο: «Δεν είναι έτσι. Τα πρόσωπα υπηρετούμε τους θεσμούς και πρέπει να τους υπηρετούμε με βάση τον λόγο για τον οποίο έχουν ιδρυθεί. Πιστεύω ότι όσοι υπηρετούν έναν θεσμό είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τη θέση τους, διαφορετικά τελούν παράβαση καθήκοντος. Αν αρχίσουν να βάζουν νερό στο κρασί τους ή να κάνουν πως δεν βλέπουν, πλέον είναι και ακατάλληλοι και επικίνδυνοι».
Γιατί δεν συνέχισε το έργο του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο διάδοχός του: «Είναι προφανές ότι υπήρξαν άλλες προτεραιότητες. Όπως άφησα 4 νομοσχέδια για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και από αυτά δεν πέρασε κανένα. Μέχρι και τη δικαστική αστυνομία που την είχαμε έτοιμη σε σχέδιο νόμου, την πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τι να πούμε άλλο; Άρα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα. Και κάποια στιγμή η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή που υπηρέτησα κι εγώ έχοντας κατά νου ότι κάνουμε κάτι το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία, ο λαός και ο τόπος, εκεί κατέθεσαν τα όπλα. Αυτό ήταν».
Αν μετάνιωσε που υπηρέτησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι, δεν το μετάνιωσα καθόλου γιατί και στα δυο υπουργεία που ήμουν και ως βουλευτής, έκανα αυτό που έλεγε η συνείδησή μου και αυτό που πίστευα ότι είναι εναρμονισμένο στην ιδεολογία μου και την πολιτική ενός κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς».
Για το ότι είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι στη ΔΕΑΒ: «Εμείς προσπαθούσαμε σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορώ να σας πω αν υπήρχαν καθυστερήσεις και δεν αμφιβάλλω αν υπήρχαν. Εμείς τότε με τον Ιούλιο Συνοδινό που ήταν γενικός γραμματέας αθλητισμού έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, ίσα για τα απαραίτητα. Και με αιματηρές οικονομίες προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε χρήματα για να τα δώσουμε επιπλέον στις ομοσπονδίες ή να βελτιώσουμε την κατάσταση των σταδίων».
Ποιο θεωρεί ότι είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της βίας: «Το κλειδί είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία αυστηρότατη νομοθεσία η οποία να εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση. Και επειδή έβλεπα ότι υπάρχει μία δυσκολία σε πολυπρόσωπα όργανα να εφαρμόσουν τότε τον νόμο, είπα θα την πάρει την αρμοδιότητα ο υφυπουργός. Και θα το κάνει ο υφυπουργός. Ο υφυπουργός θα κλείνει τα γήπεδα, ο υφυπουργός θα επιβάλλει πρόστιμα, ο υφυπουργός θα μπει μπροστά. Και θα έχει την πολιτική ευθύνη των πράξεων του. Και η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική ευθύνη για αυτά τα πράγματα».
Αν πιστεύει ότι είναι μόνο θέμα καταστολής και αν πρέπει να υπάρξει πρόληψη για τη βία: «Αυτό είναι το αυτονόητο. Αλλά όταν έχεις ένα φαινόμενο σε έξαρση, δεν μπορεί να λες “ένα λεπτάκι, θα πάμε στην πρόληψη”. Αυτό είναι κοροϊδία. Θα κατασταλεί το φαινόμενο γιατί είναι τοξικό και παράγει αίμα και θάνατο και μετά θα κάνουμε έναν σχεδιασμό. Αλλά πρώτα πρέπει να κατασταλεί. Εγώ σας λέω ότι όπου έχω ακούσει για την πρόληψη, δεν γίνεται τίποτα απολύτως και διογκώνεται το φαινόμενο».
Ποιοι έχουν την κυρίαρχη ευθύνη για τη βία: «Την ευθύνη την έχουν οι παράγοντες. Είμαι απολύτως πεπεισμένος».
Αν οι οπαδικοί «στρατοί» βοηθούν τους παράγοντες: «Τους βοηθάνε οι οπαδικοί στρατοί γιατί τους εκμεταλλεύονται τους οπαδικούς στρατούς. Μην ξεχνάτε ότι εγώ έχω βρεθεί κατ’ επανάληψη απέναντι με οπαδικούς στρατούς. Έβγαζαν και κάποια πανό εις βάρος μου. Ποτέ δεν επέβαλα πρόστιμα γι αυτό αν και είχα τη δυνατότητα από τον νόμο να το κάνω αλλά δεν το έκανα για να μη λένε ότι πάω να προστατέψω τον εαυτό μου. Όταν όμως είπα στη Βουλή “να βγάζουν όσα πανό θέλουν για εμένα και να τα κρατήσουν για προσάναμμα για τον χειμώνα”, τότε σταμάτησαν και να τα βγάζουν. Κατάλαβαν ότι δεν βγάζουν αποτέλεσμα».
Για την ατιμωρησία των παραγόντων: «Εγώ είχα επιβάλλει σωρεία χρηματικών προστίμων στις ομάδες για τη συμπεριφορά των παραγόντων. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να επιληφθεί και η αθλητική δικαιοσύνη, η οποία δεν ήταν στη δικαιοδοσία μου, και οι αρμόδιοι εισαγγελείς γιατί τελούντο και αδικήματα στους αγωνιστικούς χώρους».
Για το οικονομικό υπόβαθρο των παραγόντων: «Αυτό δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Αθλητισμού, ήταν του υπουργείου Οικονομικών. Θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών αν είχε καταγγελίες στα χέρια του να λειτουργήσει. Υπάρχουν ελεγκτικοί οργανισμοί ειδικά γι αυτούς τους λόγους. Αν έφταναν τέτοια ζητήματα και στην ΕΕΑ θα μπορούσε να επιληφθεί και αυτή. Όταν ήμουν εγώ, λειτουργούσε. Έχω απογοητευτεί από τα πολυπρόσωπα συλλογικά όργανα, αν με ρωτούσατε τι θα έκανα τώρα, θα τα μάζευα λίγο. Ολιγοπρόσωπα και με ατομική ευθύνη. Έτσι ήταν ο νόμος, εγώ τον βρήκα και προσπάθησα να τον λειτουργήσω. Τότε είχα συστήσει μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νέο αθλητικό νόμο, τον οποίο είχαμε καταθέσει σε διαβούλευση. Από αυτόν τον αθλητικό νόμο πολύ λίγα πέρασαν, ήταν μία νομοπαρασκευαστική που υπήρξαν εξαιρετικοί άνθρωποι και του αθλητισμού, όχι μόνο του ποδοσφαίρου, και δικαστικοί λειτουργοί, ο κ. Γεωργουλέας, ο κ. Βεργώνης. Δεν ξέρω γιατί δεν πέρασαν, ρωτήστε αυτούς που έχουν την ευθύνη. Εγώ τότε είχα πάρει στα χέρια μου το σχέδιο, είχα κάνει τις τροποποιήσεις που νόμιζα ότι έπρεπε να γίνουν, το δώσαμε στη διαβούλευση και από εκεί και πέρα δεν το είδαμε ποτέ».
Αν θα αναλάμβανε ξανά υφυπουργός Αθλητισμού: «Ήταν μια παραγωγική περίοδος της ζωής μου, είχα ενθουσιασμό για ό,τι έκανα, με πάθος και αποφασιστικότητα. Δεν ήταν λάθος, νομίζω ότι κάτι παρήχθη εκείνη την περίοδο. Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα φέρει η ζωή, μπορεί να ακούγεται υπερφίαλο να απαντήσω σε κάτι τέτοιο. Θα μπορούσα να είμαι οπουδήποτε».
Για τα σενάρια συνεργασίας μετά τις εκλογές και αν το πιθανότερο είναι μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες κάλπες: «Μην είστε σίγουρος. Είναι πολλά, να σας πω τρία που έχουν ακουστεί. Εδώ έχει ακουστεί συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βελόπουλο αν υπάρχει προοδευτικό πρόγραμμα. Έχουμε ακούσει, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί όχι; Δε θέλω να λέω ποιος τα έχει πει, το ξέρετε πολύ καλά. Υπάρχουν ακόμα στα δημοσιογραφικά επιτελεία σκέψεις συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά».