Η υπόθεση "της φανέλας του ΠΑΟΚ" είναι case study.
Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έλαβε σήμερα, λέει, με καθυστέρηση πέντε ημερών, το πληροφοριακό υλικό με τις δηλώσεις του παράγοντα του Πανιωνίου Ν.Ζαμάνη κατά του διαιτητή Π.Ζαχαριάδη ("βάλε καμία φανέλα του ΠΑΟΚ"), τις οποίες έχει ακούσει όλη η Ελλάδα.
Από ποιον το έλαβε; Από τον εκτελεστικό γραμματέα της ΕΠΟ ή τέλος πάντως από κάποιον εκτελεστικό υπάλληλό της.
Είναι ανησυχητικά περίεργο το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αντιληφθεί, και αν έχει αντιληφθεί δεν αντιδρά για τη φαυλότητα και την εξόφθαλμη παρατυπία της εφαρμοζόμενης διαδικασίας άσκησης πειθαρχικών διώξεων, τουλάχιστον στις περιπτώσεις δυσφήμησης αρχών και οργάνων της Ομοσπονδίας.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΠΟ επιλέγει ποιες υποθέσεις προωθεί στη δικαστική και ποιες όχι.
Και υπό την έννοια αυτή, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο έργο της.
Αφού στην ουσία της υποδεικνύει με ποιες υποθέσεις να ασχοληθεί και με ποιες όχι.
Και η δικαστική εξουσία της ΕΠΟ το αποδέχεται αδιαμαρτύρητα.
Η στήλη θεωρεί ότι τόσο η εκτελεστική όσο και η δικαστική εξουσία της ΕΠΟ, καθώς και η πολιτική ηγεσία και οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί, πρέπει να διαβάσουν επειγόντως το καταστατικό της FIFA (άρθρα 15 και 23):
Η Ομοσπονδία πρέπει να διαθέτει μια ανεξάρτητη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και να διασφαλίζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών [to ensure that judicial bodies are independent (separation of powers)].
Η απάντηση των αρμοδίων επί του θέματος θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Υ.Γ.: 1) Συνδυαστικά θυμηθείτε και την τροπολογία Βασιλειάδη, του περσινού Αυγούστου, με την οποία δύο εισαγγελείς και μια δικαστής αυτοπροτάθηκαν και θριάμβευσαν στην ψηφοφορία επιλογής ποδοσφαιρικών δικαστών/εισαγγελέων, της ΓΣ της ΕΠΟ. 2) Για την τροπολογία είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, εκφράζοντας την αντίθεσή της.