powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Το λάθος των αδελφών Αγγελόπουλων και η χρυσή ευκαιρία Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού

Το λάθος των αδελφών Αγγελόπουλων ήταν βέβαια ότι ανακοίνωσαν την αποχώρηση από το ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς πρώτα να έχουν κλείσει τη συμφωνία με την Αδριατική Λίγκα. Για την Αδριατική Λίγκα, το τηλεοπτικό συμβόλαιο που κουβαλάει μαζί του ο Ολυμπιακός είναι δυσθεώρητης αξίας. Οι ομάδες από τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες δε θα πίστευαν την τύχη τους—υποθέτω θα ετοίμαζαν άγαλμα σε Βασιλακόπουλο, Αναστόπουλο, Βασιλειάδη & Σία. Τώρα όμως, έχουν κάθε συμφέρον να κάνουν τις δύσκολες, μπας και τσιμπήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από τα έσοδα του Ολυμπιακού.  Αν ο Ολυμπιακός έκανε  αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας την εναλλακτική του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι βέβαιο ότι οι ομάδες της Αδριατικής Λίγκας θα ήταν στα γόνατα. Όταν όμως είδαν ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλη λύση, προφανώς και άρχισαν να έχουν απαιτήσεις.
Η χρυσή ευκαιρία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι να φτιάξουν μια ένα Λίγκα, μαζί με τις τουρκικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις ομάδες του Ισραήλ καθώς και τις «μεγάλες» ομάδες της Αδριατικής Λίγκας. Όπως προκύπτει κι από την ίδρυση και λειτουργία της Αδριατικής Λίγκας, η FIBA δεν έχει τη διάθεση (ή τη δύναμη) να σταματήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Είναι αστείο να παίζουν ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός με την Κύμη, το Λαύριο και το Χολαργό. Δεν έχει παρά να δει κανείς τον πίνακα κατάταξης της Αδριατικής Λίγκας, καθώς και τις τουρκικής και του Ισραήλ για να διαπιστώσει ότι τα ίδια συμπτώματα υπάρχουν κι εκεί: άνισοι και προβλέψιμοι αγώνες, που δεν τους βλέπουν ούτε στη φυλακή.
Τέλος, το εταιρικό σχήμα που θα κατεβάσουν Παναθηναϊκός-Ολυμπακός στη νέα λίγκα θα μπορούσε να είναι μια βαλκανική εταιρεία με 10% συντελεστή φορολογίας. Κι αν οι παίκτες δεν περνάνε πάνω από 180 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα, με αντίστοιχο φορολογικό συντελεστή θα φορολογούνται κι αυτοί. Οι ομάδες της νέας λίγκας θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα με τις β΄ ομάδες τους.